bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
USTURA KEMAL


İlk kez Temmuz 1972'de yaratıcısı Haldun Sevel tarafından çizilen bir öyküsüyle Gün Gazetesi sayfalarından okurla buluşan Ustura Kemal, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde gerçekten yaşamış cesur bir kabadayının hayatından esinlenilerek hazırlanan ve İşgal Kuvvetleri ile onların yaratığı bozuk düzene karşı verilen mücadeleden öyküleştirilen maceraların anlatıldığı bir başlıktır..

Ustura Kemal, gerek çok başarılı ve ilgiyle izlenen senaryolarıyla gerekse Sevel'in kullandığı kendine has çizim tekniğiyle kısa zamanda çok popüler olmuştur. Yaşadığı çevrenin onuruna, haysiyetine sahip çıkan dönemin tipik kabadayılarından biri olan 'ustura' lakaplı Kemal, İstanbul'un ve İstanbullu'nun zor günlerinde ulaşabildiği her yere kendi adaletini taşımaya çalışan bir halk kahramanıdır aslında. Zayıf ve güçsüz olanı korumuş, himayesine almış, layık olanlara hürmette kusur etmemiş, ancak hak edenlere de koltukaltında taşıdığı iri saldırma adlı bıçakla ve beline sardığı kuşağında taşıdığı rovelvoriyle, ama çoğu zaman da sadece yumruk ve tokatlarıya gereken dersi vermiştir. Ref'i Cevad Ulunay ve Ahmet Rasim gibi bu dönemin atmosferini iyi yansıtmış edebiyatçılar gibi, yaşanmış gerçeklerden yola çıkarak oluşturduğu öyküleriyle Sevel, bu zorlu dünyayı tüm yönleriyle gözler önüne sermeyi başarmıştır. Dönemin atmosferini yakalayabilmek için kendi çektiği ve kadrajını ayarladığı fotoğraflardaki eski zaman evlerini, mahallelerini karelerine taşıyarak arka fonlarda değerlendiren Sevel, inanılmaz başarıyla kullandığı suluboya tekniğiyle dünyada benzeri az olan bir çizgiroman sunumu gerçekleştirmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi616.jpg
izgiromanAnsiklopedisi616a.jpg


1974'de basılan Ustura Kemal dergi serisinin ve Güneş Gazetesi ilavesinin kapakları.

Üsküdar'da yaşayan Ustura Kemal'in bir başka özelliği de şudur: Ana karakteri oluştururken kendi yüz anatomisinden yola çıkan çizer, maceralara konu olan yan tipler için de son dönemde bilhassa çalıştığı gazetenin genel yayın yönetmeninden köşe yazarına, tanıdığı arkadaşlarına kadar pek çok kişinin yüz hatlarını (örneğin: 'Bin Yaşa Gazi Paşa') devreye sokmuştur. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, İngiliz Generali Sir Charles Harrington; Yazı işleri Müdürü Fikret Ercan, Fransız Yüksek Komiseri General Pelle; Yazı işleri Müdürü Cafer Yarkent, Harbiye Nazırı Ziya Paşa; Sorumlu Yazı işleri Müdürü Doğan Satmış, Binbaşı Halil Kemal Bey ve Gündem Sayfaları Yönetmeni Doğaner Gönen, Himmetzade Hüsnü Bey...

izgiromanAnsiklopedisi616b.jpg


Tiglat Matbaacılığın yayınladığı Ustura Kemal'in özel albümü.

Gün'den sonra Günaydın, Son Havadis, Tercüman, Güneş ve son olarak da Akşam Gazetelerinde maceralarına devam eden Ustura Kemal, yurtdışına da transfer olarak Almanya, Avustralya ve Libya gibi değişik coğrafyalarda yayınlanan basın organlarının sayfalarına konuk olmuştur. Sadece bir kez- 12 Haziran 1974'de çıkan ilk sayısıyla birlikte kendi başlığıyla yayınlanan haftalık bir çizgiroman dergisinde aynı yılın sonuna dek boy gösteren karaktere ait bu seri Kıbrıs Savaşı'nın patlak vermesiyle (üstelik haftalık satış tirajı 45.000 civarındayken) yarıda kesilmiştir. 1989 yılında 'Şeref Sözü' adlı macerası Güneş Gazetesinin ilavesi olarak hayranlarına sunulmuştur. Ayrıca Ekim 1997 tarihinde Arba Yayınları tarafından basılan -ve daha önce, 1984 yılında Güneş'te yayınlanan bir macera olan- 'Yiğidi Bıçak Kesmez' adlı bir macerası albüm formatında yayınlanmıştır. Ancak bu ilk albümde kullanılan kötü baskı tekniğinden dolayı ilgi görmeyen Ustura Kemal''in bir sonraki durağı Tiglat Matbaacılıktan basılan 'Şeref Sözü' adlı maceranın yer aldığı albüm olmuş-, büyük boy bu albümle hayranlarına yeniden ulaşmıştır. Ayrıca 1994 ve 1996 yıllarında ATV televizyonu tarafından kısa süreli bir televizyon dizisine uyarlanmış ve başrolünde oynayan Haldun Sevel, yarattığı kahramanını bizzat canlandırmıştır.
 

kronos_55

Aktif Üye
23 Şub 2010
436
87
İşgal günlerinde yok olmuş neden acaba? işgale neden karşı çıkmamış o kadar cesur ise mert ise yoksulu koruyor ise gerçi belki çıkmıştır bimiyoruz ben de severdim ama şimdi sevmiyorum
 
Üst