bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
TUROK, Son of Stone


İlk kez 1954 tarihli Dell Comics çizgiromanlarında ortaya çıkan Turok, yaratıcısı Matthew H.Murphy tarafından çizilen ilkel çağ atmosferlerinde maceralar yaşamıştır. 1930'lardan I960'lara değin Walt Disney, King Features Syndicate ve Warner Bros.'a ait karakterlerin çizgiroman dergisi yayıncısı olarak faaliyet gösteren Dell Comics tarafından ilk dönemde çok sayıda seri yayınlamıştır.

1-1-14.jpg


Turok'un 1. sayı kapağı.

Turok, Dell başlıklarının en uzun süre devam eden üyesi olmuştur. İlk ortaya çıkışı Four Color Comics'in Aralık 1954 tarihli 596. sayısında gerçekleşmiştir. Turok, Son of Stone başlığının ilk macerasında Colombo öncesi dönemin kızılderililerinden olan kahraman ve genç arkadaşı Andar, avcılık amaçlı bir keşif gezisine çıkmışlardır. Çok yüksek uçurumlarla çevrelenen geniş bir vadiye geldiklerinde burada dışarı çıkış yolunu bulamayan dinozorların yaşadığını görürler. Bu vadiden çıkabilmek için çeyrek yüzyıldan fazla zaman harcayacaklardır. Tarzan gazete bantlarıyla tanınan Rex Maxon'un çizdiği ilk öykülerin senaryoları bazı kaynaklara göre Paul S.Newman tarafindan kaleme alınmıştır. Editör Matt Murphy'nin yarattığı karakterin ilk senaristinin Alberto Giolitti olduğu da rivayet edilmektedir. Zira geçen yıllar boyunca bu kahramanla adı en çok geçen çizgiromancı Giolitti olmuştur. İlkinden on ay sonra çıkan ikinci sayısının ardından kendi başlığındaki dergisine kavuşmuştur. Turok ve Andar'ın dinozorlar, ilkel mağara adamları ve diğer zamanının dışında öğelerle karşı karşıya yaşadıkları maceralar önce on beş günde bir, ardından da iki ayda bir çıkan dergilerle anlatılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi607a.jpg


5 Macera dergisinde yayınlanan bir Turok sayfası.

Bir dönem Western Printing and Publishing ile birlikte faaliyet gösteren Dell, 1962'de başlığın bu yayınevi tarafından çıkması için serisini noktalamıştır. Böylece ilk Gold Key Comics sayısı Kasım 1962'de beliren Turok, arada sırada karışıma giren uzaylı yaratık veya insan yiyen bitki gibi konu çeşitlemeleri dışında genelde aynı çizgide devam etmiştir. 130. ve son sayısı Nisan 1982 tarihinde çıkan bu serinin ardından, henüz on üç yaşındayken Marvel Comics'in The Legion of Super Heroes başlığına öyküler yazan Jim Shooter'ın editörlüğündeki Valiant Comics, Turok'un telif haklarını satın almıştır. Böylece David Michelinie'nin senaristliği ve Bart Sears ile Randy Elliot'un çizerliğinde Haziran 1993'de çıkan ilk sayısından itibaren Turok, Dinosaur Hunter adlı yeni başlığıyla -sonradan Acclaim Comics olan adıyla- Valiant logosunda hayranlarına ulaşmıştır. Pek çok video ve bilgisayar oyunu imal edilen Turok, çizgiroman dışındaki sektörlerde en çok basılı ürünü çıkan karakterlerden biridir.

Türkiye'de 1968 yılında Alptekin adlı haftalık kılıçlı kahraman dergisinde dolgu çizgiromanı olarak kopya çizgilerle ve 1975 yılı ortalarında yine kısa ömürlü bir dergi olan 5 Macera'da bu kez orijinal sayfalarıyla kendi başlığıyla yayınlanmıştır.
 
Üst