Turist Amca (Max L'Explorateur)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
TURİST AMCA
(Max L'Explorateur)



Max L'Explorateur, ilk kez 1955 yılında çizer Guy Bara'nın fırçasından günlük yayınlanan France-Soir'in sayfalarında ortaya çıkmıştır. Başlığın bilhassa 1960'lı yıllarda yakaladığı yayın başarısı çok büyüktür. Bu tarihte Avrupa'nın on ikiden fazla ülkesinde yayınlanan gazetelerde boy göstermeyi başarmıştır. Bu sayede 1964 senesinde haftalık çizgiroman dergisi Spirou, Maurice Rosy'nin hazırlayacağı yeni senaryolarla ve renkli olarak, bu seriyi uzun öykülerle sunmaya karar vermiştir.

maxlexplorateurpl.jpg

Üstelik Max isimli kahramanın yanına bir de yeni bir karakter daha eklemişlerdi. Bu karakter, daha sonra kendi maceralarını özel başlığında yaşayacak olan, garip ama çok bilgili Monsieur Ephémére'dir. Beyaz şapkası, gömleği, şortu ve ürkek davranışlarıyla Max, uslanmaz bir kaşifi temsil etmektedir. Sömürge döneminde yaşamakta ve ağırkanlılığından dolayı çok komik durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Max'in ana karakter olarak yer aldığı başlıkta onun dışında sadece birkaç karaktere daha rastlanmıştır: İşveli, hoş bir zenci kadın, uzun siyah sakallı bir Hint dervişi, şeritlerle donanmış bir İngiliz askeri ve birçok da hayvan.

MaxExplorateur02_c_4755-1.jpg

Sade, ancak etkili bir çizgi stili, alışılmış gibi duran bir öykü, bodoslomadan düşülen komik durumlar, çok hızlı şöhret kazanan bu çizgiromanı özetleyebilecek donelerden sadece birkaçıdır. 1968 yılında Max eskisi kadar rağbet görmeyen bir başlık haline geldiğinde, Vicq tarafından yazılmış yine komik ve kısa hikayeler olarak Tintin'de yer bulmaya başlamıştı. France-Soir'in yayınına son vermesiyle de günlük bantları Belçika'daki Soir'da yayınlanmaya başlamıştır. Çizerinin kendi adına kurduğu Editions Bara da 1955 yılından beri biriken koleksiyonunu albümler halinde yeniden yayınlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi606a.jpg


Tercüman Çocuk'un 27 Temmuz 1984 tarihindeki 30. sayısındaki Turist Amca sayfası.

Max L'Explorateur, ülkemizde ilk olarak 1969 yılında Doğan Kardeş dergisinde Turist Amca adıyla çıkmış, onu 1977 yılında tarihi kahraman Tolga'nın haftalık dergisinin bazı sayılarında Şak Şak Şakir başlığıyla gözüktüğü maceraları izlemiştir. Ekim 1978'de ise Türkiye İş Bankası tarafından yayınlanan Kumbara adlı çocuk dergisinde Bay Gezgin'in Akılalmaz Serüvenleri adıyla yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra ise sürekli olarak Tercüman Çocuk dergisinde Kaşif Amca başlığını alarak, 1980'lerin başından itibaren yayınlanmaya başlamıştır. 1980'lerin sonundan itibaren Ziraat Bankası tarafından yayınlanan Başak Çocuk dergisinde orijinal başlığındaki gibi Max adıyla boy göstermiştir.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Bu güzel bilgilere ben de bir ilave yapmak istiyorum. Tercüman Çocuk'ta "Turist Amca" adıyla tanıdığımız "Max L'Explorateur"; 1986-87 yıllarında ise Milliyet yayınları tarafından haftalık yayınlanan mizah dergisi "Güm Güm"de "Bay Gezgin" adıyla yayınlanmıştır.​

Ba_l_ks_z-1.png
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

"Turist Amca" adıyla yayımlandığı "Doğan Kardeş" dergisinden bir "Max L'Explorateur" çizgi bandı. Derginin 19 Ocak 1970 tarihli sayısından.


Turist_Amca_Bara_Dogan_Kardes_1970.jpg

 
Son düzenleme:
Üst