bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
TORGAL


Aslında -bir anlamda- 1977 yılında Orta Avrupa'nın en popüler çocuk ve çizgiroman dergisi olan Tintin'de başlayan bir(er) maceradır Thorgal'ınkiler de. Başlangıçta sadece bir tek maceralık olarak düşünülen Thorgal karakteri elde ettiği başarı ve kazandığı popülarite sayesinde bir anda yeniden yayınlanması istenen bir tipleme olmuştur.

Yayınlanan ilk maceralarında basit bir şekilde, işkenceler dolu bir ölüme terk edilebilen alelade bir karaktermiş sanmamız sağlanan Torgal, aslında -daha sonraki maceralarda okurlarının da öğrendiği gibi- yetiştirildiği Viking kültürüyle örgülenen bir yaşam parçasından da ibaret değildir. O, içinde yaşadığı halk tarafından bile bir Viking muamelesi göremeyen biri iken, hayatının gizli kalmış, gizli kalması sağlanmış geçmişine ait gerçeklerle yüzleşmek durumunda kalmış biridir aynı zamanda.

Thorgal.jpg

Bebekken soğuk denizlere terk edilmesinin ardından bulunmuş ve bundan dolayı da 'Denizler Tanrısının Oğlu' yani T(h)orgal olarak adlandırılan, karakter özellikleri iyice silik, sıradan biriymiş gibi düşünce yapısıyla okurunu da kendi talihsiz yazgısının peşine takıveren bir kimliktedir.
Tam adı Torgal Aejirson -orijinali Aegirsson olan Torgal, aslında 'Yıldızlar Dünyası'nın Son Çocuğu'dur. Yani 'İkinci Dünya'dan gelen gönderilen birisidir. Ve boynunda taşıdığı bir anahtar vasıtasıyla biyolojik kökeninin kaynağı olan bu parelel dünyaya geçebilmektedir. Bu anahtarın en önemli özelliği sadece ona sahip olan Torgal'ın dokunabilmesiydi. Onun dışında bu gizemli anahtara dokunan kimseleri bir kristal gibi parçalanacakları bir ölüm beklemektedir...

t1_Thorgal.jpg

Thorgal'ın bir kahraman olmasını çağrıştıran en önemli özellik sürekli karşısına çıkan düşmanlarla mücadele etmek zorunda kalmasıdır. Bu düşmanlarla uğraşırken, yiğit bir Viking kadını olan Aaricia'yla olan evliliğinden doğan Jolan isminde oğlu ve Louve adlı kızı da yan karakterler olarak -belli bir maceradan sonra- devreye girecektir... Tabii birbirinden vahşi, zalim, kötülük dolu, büyü gücü olan diğerlerini saymazsak. Milattan sonra VII. yüzyıl Torgal'ın destansı öykülerine ilgi çekici bir arkafon oluşturmuştur. Bu kısmen mitolojik atmosfer onun Batı'da 'Heroic Fantasy' adı verilen türe dahil edilmesine yol açmıştır. Torgal, barbar ve vahşi bir dünyada bazen Conan gibi kılıcıyla, bazen Prince Valiant/Kahraman Prens gibi diplomasi oyunlarıyla, bazen de ilkel insanın, neanderthallerin dönemindeki Rahan gibi zekasıyla varolma savaşı veren medeni insanı sembolize etmektedir. Ayrıca yaşadığı maceralarıyla; 2000 yılında yönetmen Peter Jackson'ın sinemaya uyarladığı 'The Lord ofthe Rings/Yüzüklerin Efendisi' ile yeniden ve daha güçlü bir şekilde gündeme gelen fantazi türünün başarılı kadrolarından birini teşkil etmektedir.

thorgal_t30.jpg

2002 yılı itibarıyla 26 adet maceralık bir koleksiyona sahip olan Thorgal çizgiromanı 1980 yılından sonra Lombard yayınlarınca çıkarılmaktadır. Lombard'ın oluşturduğu kadro, yani usta kalemiyle Thorgal senaryolarına hayat veren Jean Van Hamme ve detaylı, görsel birer şaheser olan kare ve sayfalara imza atan çizer Grzegorz Rosinski'nin tam 1977'den beri süren çabalarıyla ortaya çıkan ürünün kalitesi hiç de tartışılabilecek türden değildir. Thorgal da Hal Foster'in 1937'lerden kopup gelen ünlü Prince Valiant örneğinde olduğu gibi, çizgiromanlarda görülmesi pek mümkün olmayan 'kahraman gibi kahraman' kategorisinin dışına çok rahat çıkmış bir karakterdir. Benzerlerinde olmayan realist kurgu insana özgü zayıflığı, çaresizliği tüm derinliği ve psikolojik yansımalarıyla veren bir örnektir. Öncülü Prince Valiant gibi bir aile kurma, çoluk çocuk sahibi olma gibi son derece insancıl beklentilerle harmanlanan karakter, içinde yaşadığı birer destan misali mitolojik öyküleri de birbirine katarak okurunun önünde serenat yapmaktadır.

izgiromanAnsiklopedisi600.jpg


31 Mayıs 1985 tarihli Tercüman Çocuk dergisinin 22. sayısında yer alan Torgal sayfası.

Thorgal, ülkemizde ilk olarak Kasım 1981 tarihinden itibaren haftalık Tercüman Çocuk dergisinde Torgal adıyla yayınlanmıştır. Dörder sayfalık tefrikalar halinde ve en sonuncusu Haziran 1986'da nihayetienen toplam on bir macerasına ilaveten, ilk bölümü 10 Temmuz 1988'de çıkan 'Tanatlok'un Gözleri' adlı bir macerası Milliyet Çocuk dergisinde aynı şekilde yayınlanmıştır. 2001 yılından itibaren ise Thorgal'ın orijinaline sadık kalınarak hazırlanan albüm koleksiyonuyla Remzi Yayınları tarafından hayranlarına sunulmaktadır.
 
Üst