bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
TOPUZ


Vehip Sinan tarafından yazılıp çizilen ilk Topuz macerası başlangıcında bant formatında sonradan tam sayfa olarak 17 Ağustos 1955 tarihinde Ceylan Yayınları'nın çıkardığı Küçük Afacan adlı dergide yayınlanmıştır.

Topuz, çizerinin Walt Disney ile Cemal Nadir Güler'e ve çizim tarzlarına olan hayranlığı sonucu doğmuştur denebilir. Bir deniz gezmesi sonucu hastalanıp yatalak olan Sinan, can sıkıntısından karalarken yarattığı Topuz'un o dönemde çalıştığı Ceylan Yayınları sahibine götürülmesiyle birlikte Küçük Afacan'da yayınlanması bir olmuştur. Topuz ve daimi arkadaşı Tamer, hem maceradan maceraya koşan, hem de karşılaştıkları belalarda kendi güçlerinin yettiğince adaleti sağlamaya çalışan iki kafadar çocuktur. Gözüpek Topuz, büyük adamlar gibi düşünür ve bilhassa kaba kuvvete inananlara karşı alaycı bir yönü vardır. Ancak tüm silahı sözleridir, akılcı ve yerine cuk oturan laflar ederek karşısındakini yıldırmaktadır. Hemen hiçbir karesinde fiziksel şiddet sahnesi yer almayan karakter, maceralarında insancıl bir yapı ortaya koymaktadır. Maceralardaki kötü karakterler de henüz kendini bulamamış insanların sembolü gibidir, ancak çoğu kötü tipleme macera ilerledikçe kişiliğini bulmaktadır. Tabii Topuz'un da büyük katkılarıyla... Ayrıca maceraların çoğunda arkafon, çöl veya çorak arazi parçası olarak resmedilmiştir, ki bu da başlığa biraz fantastik ve hayalimsi bir atmosfer oluşturmakta faydalı olmuştur. Vehip Sinan, Topuz karelerinde okurunu her seferinde adeta dertlerden, şehir ortamından ve kasavetten uzaklara davet etmektedir.

izgiromanAnsiklopedisi599a.jpg

Topuz, 1955 yılındaki ilk ortaya çıkışından yaklaşık on yıl sonra Yeni İstanbul Gazetesi'nde günlük bant olarak kendisine yer bulmuştur. 1973 yılında ise, Yeni Asya Yayınları tarafından bu gazetede basılan öykülerinden derlenen ve bazıları ikinci baskıyı yapan 3 sayılık kısa ömürlü bir serisi yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi599.jpg


Yeni Asya Yayınlarından çıkan üç Topuz cildi.


izgiromanAnsiklopedisi600a.jpg


1955'de Küçük Afacan'da yayınlanan ilk Topuz macerasından bir sayfa.
 
Üst