bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
TOPOLINO


İlk kez Aralık 1932 tarihinde Paolo Lorenzini yönetiminde çıkan haftalık dergi Topolino, Walt Disney'in 1930'dan itibaren çizgiromana uyarlanan eserlerini ve direk olarak çizgiroman formatında hazırlanmış çalışmalarını İtalya'da yayınlamak üzere yayınlanmıştır.

Topolino, ilk yıllarında gördüğü ilgiye rağmen üçüncü senesinde bazı yayın sorunları yaşamış ve 137. sayısının yayınlandığı 11 Ağustos 1935'den başlayarak güçlü bir yayın kuruluşu olan Mondadori tarafìndan çıkarılmaya başlamıştır. 478. sayısından sonra kadroya katılan Federico Pedrocchi ve Pier Lorenzo DeVita gibi çizerler, sonradan dergide yayınlanacak materyali fazlalaştırmak amacıyla Disney karakterlerinin yer aldığı özel maceralar çizmeye başlamışlardır. 1937 yılından sonra dergi sayfalarında Mickey Mouse/Miki Fare'den sonra ikinci en popüler karakter olan Donald Duck da gözükmüştür. İlerleyen senelerde dergi kadrosunu Luciano Bottaro, Giorgio Cavazzano, Massimo de Vita, Giovan Battista Carpi ve Romano Scarpa gibi ressam ve Carlo Chendi, Giorgio Pez zin, Bruno Concina ve Guido Martina gibi senaristlerle zenginleştirmiştir. Bu kadronun üretiminde devam eden Disney kahramanlarının maceraları çok yüksek satış rakamlarına ulaşmıştır. 10 Ocak 1988'de çıkan 1702. sayısıyla birlikte dergi Disney Co. ile yapılan bir anlaşmayla Walt Disney Company Italia adlı kuruluş tarafından tamamen İtalya'ya özel olarak İtalya'da hazırlanan sayfalarla yayınlanmaya başlamıştır.

T198894.jpg
T198493.jpg

Dergi 1940 ve 1950'lerde Disney haricinde hazırlanmış başka bazı Amerikan çizgiromanlarına da yer vermiştir. Bunlardan İtalya'da yayınlanırken Cino e Franco başlığını alan Tim Tyler's Luck/lki İzci, Brick Bradford, Inspector Wade ve bir İtalyan westerni olan Kit Carson en önemlileridir. Ayrıca bir Flash Gordon esinlenmesi olan Saturno Contra la Terra ve Virus gibi başka bazı İtalyan çizgiromanları da Topolino sayfalarında konuk olmuşlardır.
 
Üst