Tom Roks

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
TOM ROKS


İlk kez Haziran 1965 tarihinde yayınlanan Baroud adlı çizgiroman dergisinde gözüken Rick Ross/Tom Roks, Floriano Bozzi'nin çizgileriyle hayat bulmuş ve bir komando olarak görev yaptığı İngiliz ordusunun, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen konularında boy göstermiştir.

rickross2.jpg


Orijinal versiyonun yer aldığı Baroud dergisinin kapağı.

Tom Roks, son kez macera yaşadığı Ekim 1970 tarihli 41. sayısına değin sadece Baroud dergisinde yayınlanmıştir. Rick, uzun boylu, sarışın, üzerinden göğüs kısmı desenli, el örgüsü siyah kazağını hemen hiç çıkarmayan cesur bir askerdir. İnsani yönleri de aşırı gelişkin olan kahraman, bir macerasında Nazilere esir düşmüştür, ancak buradan kaçmasına rağmen ardında bıraktığı diğer esirlerin hayatı sözkonusu olduğunda hiç tereddüt etmeden kampa geri dönecek kadar duyarlıdır. İlerleyen seneler içinde Rick Ross'un aynı ismi taşıyan oğlu, diğer adıyla Baroud, Fantask dergi serisindeki The Homicron File'a yeni dönüşmüştür ve burada babasının İkinci Dünya Savaşın'dan sonra C.L.A.S.H.'in ezeli düşmanı olan uluslararası suç karteli Crimen'in yöneticisi haline geldiğini öğrenmiştir. Baba Rick Ross'un daha sonra Jean Brume tarafından öldürüldüğü varsayılmış, böylece oğlu Baroud gizli örgüt Crimen'in yeni lideri olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi598b.jpg


Üç farklı edisyon Tom Roks/Acar sayısı ve orijinal versiyonun yer aldığı Baroud dergisinin kapağı.

Rick Ross, ülkemize 1968 yılı sonunda Şarika Şilliler tarafından yayınlanan Acar adlı küçük boy dergide orijinal adıyla kısa bir süre basılmıştır. Onu bu kez de Yaşar ve Coşar Şilliler'in yayınladığı ve ilk sayısı 16 Mart 1971'de çıkan Tom Roks adlı seri izlemiştir. Gözüpek asker Rick'in Tom Roks adını aldığı bu seri de 16 fasikül sonra nihayetlenmiş ve iadeler 4 ciltte toplanmıştır. Bir süre sonra da aynı maceralar 3 sayı olarak farklı bir cilt versiyonuyla yenilenmiştir.
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,781
15,130
Çizgi Diyarı'na sevgiler.
Tom Roks'un aşağıya iki fotosunu eklediğim (Birini başlığın hemen altında, 2007'de basılan ansiklopediden alınma metnin görsellerinde de kullandığım) ve içeriğinde fasikül veya kapağı bulunmayan, direkt olarak cilt halinde basılan, künyesinde baskı tarihi olmayan Şilliler Yayınevi'ne ait bir Tom Roks serisi daha var.
Listelerimizin eksiklerini giderme anlamında not olarak düşmek istedim.
Tüm çizgi diyarı dostlarına selamlarımla.



 
Üst