bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
TOMMIKS
(Capitan Miki)


İtalya'da 17x7,5 santimlik hedef kitlesinin yaşını düşük tutan haftalık bir western çizgiromanı olarak ilk kez 1951 yılında yayınlanmaya başlayan Capitan Miki/Tommiks isimli başlık kendilerine kısaca esseGesse adını veren Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris'in oluşturduğu üç kişilik bir ekip tarafından hazırlanıyordu. Yayınlandığı andan itibaren gerek İtalya'da gerekse daha sonra yayınlandığı bir düzine Avrupa ülkesinde olağanüstü bir popülarite yakalayan Tommiks, esseGesse ekibince 1967'de yayınına son verilinceye kadar fasiküller halinde tam 825 sayı/hafta boyunca gündemde kalmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi596c.jpg


1951'de İtalya'da yayınlanmış 1/1 orijinal ebadındaki 'piccolo' Capitan Miki sayısı.


miki82.jpg


Bir Capitan Miki kolleksiyonu.

Tommiks, 1835-1840 yıllarının Amerika'sında yaşayan ve henüz on beş yaşında katıldığı rancer teşkilatı içinde başarılı görev yapan biridir. Nevada'da adaleti ve toplumsal düzeni sağlamakla görevli rancerların merkez üssü konumundaki Kulver Kalesi ve civarında hayatını geçirmektedir. Vahşi Batı atmosferi içindeki Tommiks maceralarında, genç rancere içkiye oldukça düşkün olmalarına karşın onu bebekliğinden itibaren yetiştiren Doppio/Konyakçı ve Salasso/Doktor Salasso eşlik eder. Ayrılmaz üçlünün dışında Kulver kalesindeki diğer rancer arkadaşlarından bilhassa Albay Brown ile İtalyan asıllı Gennaro ve Albayın asabi görünüşlü, çilli suratlı Suzzy/Suzi adlı kızı da maceralarda sık sık boy göstermiştir. Belirginleşen devamlı bir düşmanı olmasa da, gerçekleştirmeye çalıştığı her yasadışılıkta rancerleri karşısında bulan ve onlardan intikam alma hırsıyla yaşamaya başlayan kılık değiştirme ustası Magic Face/Binbir Surat'ın rolü seri içinde her zaman hatırlanmaktadır.

izgiromanAnsiklopedisi595.jpg


Türkiye'de yayınlanan ilk Tommiks sayısı.

Diğer esseGesse ürünlerinde olduğu gibi özel bir anlatım ekolüne sahip olan Tommiks de çok süratli ilerleyen senaryo ritmiyle, 'ekol' olarak adlandırılabilecek türden bir realizm ve eğlendiriciliğin birbirini çok güzel tamamladığı, özenli bir çalışmadır. Sartoris, Guzzan ve Sinchetto adlı üç çizerden kurulu esseGesse Stüdyosu, Tommiks'in hazırladıkları son sayıları için Del Principe, Franco Bignotti ve Medici gibi bazı çizgiroman ressamlarından destek görmüşlerdir. Başarılı başlıklarını devretmek durumunda kalan esseGesse ekibi son Tommiks macerasında bir muziplik yaparak, yanından ayrılmayan ve ayyaşlıklarıyla meşhur iki karaktere ve baskıcı tekliflerine rağmen o zamana dek ağzına içki koymamış olan Tommiks'i zilzurna sarhoş ederek akılda kalıcı bir anekdot yaratmışlardır. 1967 yılında serinin -en azından esseGesse versiyonunun- sona ermesinden sonra, birçok yayınevi Tommiks maceralarını İtalya'da tekrardan basmıştır. Başlığının bir daha asla esseGesse popülaritesini yakalayamayacağına ikna olan yeni yayıncısı nihayet seriyi tamamen noktalamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi596.jpg
izgiromanAnsiklopedisi596a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi596b.jpg



Ceylan Yayınları logolu üç değişik Tommiks serisine ait kapaklar.

Capitan Miki, Türkiye'de yayınlanırken kapak resimlerini uzun yıllar çizecek olan ressam Samim Utkun tarafından önerilen Tommiks ismiyle yayınlanmış ve tanınmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalyan çizgiromancılığının en ünlü marka isimlerinden biri olan başlık, ülkemizde ilk olarak 1956 yılı başında Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Çok uzun yıllar boyunca, ta 1985 yılına değin bu yayınevinin logosuyla boy gösteren Tommiks, bu zaman zarfında sadece bir kez, o da 1963'de Kahraman Ranger başlığı altında Ceylan'la aynı anda yayına giren Kartal Yayınları tarafından kısa bir süre basılmıştır. Ayrıca Ceylan versiyonunun ortaya çıktığı yıl Mehmet Tekdal'ın teknik yönetimindeki Roket dergisi, "Bugün Tommiks diye tanıtılan kahraman gerçekte Miki Rancer'dir." ifadesiyle 16 Şubat 1956 tarihinde çıkan 2. sayısının sayfalarında Miki Rancer-Tommiks başlığını kullanarak tefrikalar halinde karakterin maceralarını basmaya başlamıştır. Bu nedenden dolayı mahkemelik olan iki yayınevinden kazançlı çıkan yayınevi Ceylan olmuş ve seriye birçok kez yeniden başlayarak tekrar tekrar basmıştir. Ceylan Yayınları'nın versiyonları arasında 1965 yılı Ekim ayında başlayan ve üç yıl kadar yayında kalan küçük boy Renkli Tommiks serisi; 1968 yılında devreye giren küçük boy Kahraman Tommiks serisi yaklaşık 200 sayı boyunca raflarda yerini almıştır. 1967 yılında haftalık bir serisi basılmıştır. Mayıs 1971'de 'yayınlanmamış yeni maceralar' ibaresiyle bir diğeri devreye sokulan Tommiks, ayrıca Ceylan logosuyla büyük boy çıkan şu serilerde de gözükmüştür: haftalık fasiküller halinde Kahraman Tommiks adıyla 1961, Kahraman Tommiks olarak aylık seride 1962, Yeni Tommiks-Kitap başlığıyla 1966,1967 (iki farklı seri), 1971 (aynı yıl basılan ikinci seri), 'özel sayı' ibaresiyle 1972, ayrıca Haziran 1982 - Kasım 1984 ve Aralık 1984 - Şubat 1987 tarihleri arasında yayında kalan iki ayrı haftalık Ceylan serisiyle daha adından söz ettirmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi597.jpg


Ceylan Yayınları'nın 1971 (iki ayrı seri), 1972, 1982, 1984 ve Tay Yayınları'nın Tommiks sayıları.

Ayrıca büyük boy ve kısa süreli olarak 1975 ile ciltli olarak da 1979 yıllarında Tommiks ve Teksas ortak başlığında maceraları yayınlanmıştır. Son yıllarda Türk okuruna çok aşina bu eski çizgiroman başlığını yeniden gündeme getiren yayınevi önce Tay Yayınları (hatta kısa bir süreliğine Ecem Yayınları adı allında ikinci bir seri daha yayına sokmuştur) olmuş, onu Aksoy Yayıncılık izlemiştir. Ancak büyük boy albümleriyle oluşturulmaya çalışılan Tommiks koleksiyon serisi sadece 6. sayısında yayınevinin düştüğü maddi ve idari zorluklardan dolayı yarıda kalmış, 'altın seri' ile aylık serisi de çok az çıkmıştır. Ayrıca bazı maceraları 1990'ların ortasında Meydan, Sabah ve Milliyet gazetelerinden ilave olarak verilmiştir. 2004'te Hoz Comics ve 2005 yılında Demirbaş Yayıncılık tarafından renkli serileri piyasaya sürülmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi597a.jpg


Ceylan Yayınları'nın çıkardığı büyük boy Tommiks ve Teksas dergisinin 1. sayısı.


izgiromanAnsiklopedisi598.jpg
izgiromanAnsiklopedisi598a.jpg


Tay Yayınları ve Hoz Comics'in Tommiks nüshaları.​
 

unsal

Kıdemli Üye
15 Tem 2009
185
128
Bu konudaki bilgilendirmen icin tesekkurler. Eger vakit bulursam yukarida gorulen stripleri yuklemeye calisacagim. Ellerine saglik Bakunin.
 

anil1133

Yeni Üye
3 Eyl 2010
21
3
Teşekkürler.60 Yaşındaki Dedeme Konyakçıyı tanıyormusun dede diye sordum.Tanımammı diye cevap verdi ve anlatmaya başladı.Yani Bu serilere baktıkça eskileri hatırlıyorum.

Teşekkürler.
 
Üst