Tom and Jerry

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,303
49,755
NeverLand
TOM and JERRY


1940 yılında çizgifilm endüstrisinin en ünlü kedi-fare ikilisinin MGM destekli Joseph Barbera & William Hanna imzalı ilk filmi gösterime girmiştir: 'Tom & Jerry Puss Gets the Boot'.

Bu kısa metrajlı filmin yönetmeni ise Fred Quimby'dir ve tiplemeler 1939 yılı başlarında yaratılmıştır. Mükemmel derecede bir komedi filmi niteliği taşıyan çizgifilmlerinde ve çizgiromanlarında aralıksız kahkaha patlamaları mevcuttur. Kadim ikili birbirine neredeyse tamamıyla bağımlı olarak karakterize edilmiştir ve maceralarında firlama fare Jerry, kurnaz geçinen kedi Tom'dan kaçarken sık sık şiddet sahnelerinin yer aldığı bir sınırda gezinmektedir. İki yıl sonra 1942'de Tom & Jerry ve diğer tüm MGM çizgi karakterlerinin hepsi Our Gang adındaki Dell/Western Publishing Company tarafından yayınlanan bir çizgiroman dergisinde bir araya getirilmiştir.

Çizgifilmlerden gelen macera formatının biraz geniş tutulduğu ve 30 yılı aşkın bir süreyle son derece başarılı bir çizgiroman dergisi yayını olan bir seriye dönüşmesi de işte bu tek sayılık dergiyle olmuştur. Our Gang dergisinde başı çeken macera Walt Kelly tarafından çizilmiş olan bir seridir. Ve Stan Laurel ve Oliver Hardy gibi komedyenlerin otoritesi olan Hal Roach'un çocuk komedileri anlayışı üzerine kurulmuştur.

our_gang_58_02.jpg


Our Gang dergisinde yer alan bir Tom & Jerry macerası.

Tom & Jerry'nin popülaritesi onların kısa zamanda lokomotif tipleme haline gelmelerini sağlamış ve dergi 40. sayıdan itibaren kedi-farenin kendi özel kapak lüksüne kavuşmalarıyla devam etmiştir. 1948'de Tom & Jerry'nin yıldız olduğu 193 kapak sayılı bir Dell Color Comic sayısı çıkmış ve çok iyi satmıştır. Bu ekstra baskının da sayesinde seri, bütün Our Gang dergisini kapsamaya başlamıştır. 60. sayıdan itibaren Tuffy (ülkemizde gösterime giren çizgifilmlerde Bıcır ve Gıcır adıyla anılmışlardır) isimli küçük gri bir fare Jerry'ye eşlik etmeye başlamıştır. Jerry ve Tuffy, Tom tarafindan farelerden korunan -kaçınılmaz olarak- bir evdeki fare deliğinde yaşamaktadırlar. Bütün öyküler Tom'un istenmeyen fare deliği sakinlerini evden atma çabalarını konu almaktadır. Bunları Tom'un daimi ve süregiden zenginleşme planları ve bunların devamlı başarısızlıkta sonuçlanması izlemektedir. En sevilen öyküler genelde Harvey Eisenberg isimli ressam tarafindan çizilmiştir. Ancak birçok farklı çizer de ayrıca seriye katkıda bulunmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi594.jpg


Bora Yayınevi'nin bastığı Tom ve Jerri albümünün kapağı.

Ülkemizde ilk Tom and Jerry çizgiromanı 1952'de yayına giren 1001 Özel dergisinin bazı sayılarında Tom ve Jeri başlığıyla yayınlanmıştır. Dört yıl sonra, 1956'da Ekicigil Yayınları tarafindan basılan Macera Peşinde başlıklı bir çizgiroman dergisinde ve 1961'de yeniden yayına başlayan Türkiye Yayınevi logolu Yavrutürk'te Tom ve Ceri olarak yeniden boy göstermişlerdir. Ayrıca 1965 yılında Sait Yurdagül'ün Armağan dergisinde; 1971 ile 1972'de Bilge Şakrak'ın Red Kit serilerinde Tom ve Ceri; 1972 ve 1979' da Şilliler Yayınevi'nden çıkan Fatoş dergilerinde; 1979 yılından itibaren Bora Yayınları, başlığın ilk ve son kez özel albümlerini Tom ve Jerri adıyla yayınlamıştır. 1980'lerin ortasından itibaren Güneş Gazetesi'nde; 1990 yılında ise Günaydın Sobe dergisinde kısa bir süre bant maceralarıyla boy göstermişlerdir. 1990'lı yılların başında ise Milliyet Kardeş dergisinde Tom & Jerry başlığında yarımşar sayfalık öyküleri yayınlanmış, 2004'ten sonra da Epsilon Yayınları'nca albümleri basılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi595a.jpg


1993 tarihli Milliyet Kardeş sayılarından birinde yayınlanan bir Tom & Jerry bantı.
 

gambit

Yeni Üye
2 Eki 2010
22
41
Tesekkurler bilgi icin

ben de bir koleksiyondan bir foto ile katkida bulunayim
 

Ekli dosyalar

  • Tom ve Jeri - Red-Kit eki 1962.05.30 Sayi 10.jpg
    Tom ve Jeri - Red-Kit eki 1962.05.30 Sayi 10.jpg
    98 KB · Görüntü: 7
Üst