Tombul Teyze

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
TOMBUL TEYZE


İlk kez 1940'ların hemen başında Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan bantla çizeri Ramiz Gökçe tarafından okurlara sunulan Tombul Teyze, karikatür çıkışlı bir tiplemedir.

Tombul Teyze
, bu ilk çıkışının ardından çeşitli gazete ve dergilerde uzun yıllar boyunca yayınlanmıştır. İri yarılığı da aşan vücut ölçüleriyle şık giyimini uyumlu hale getirmiş ve nazik davranışlar sergilemeye bayılan karakter, Sıska Dayı adlı sıska kocasıyla tam bir görüntü tezatı oluşturmuştur. Gerek kocasıyla gerekse çevresine yaklaşan ve hoşlanmadığı davranışlara sahip insanlarla sürekli atışan Tombul Teyze, bu kurgu mantığı sayesinde yaşanan toplumsal çelişkileri karikatürün eleştirel lisanını da devreye sokarak yansıtmaktadır.

TombulTeyze-MZAHHABER.jpg


Ramiz Gökçe'den Tombul Teyze ve Sıska Dayı.

Baş karakterin kibar konuşması ve tüm yan tiplerin ifadeleri daima alt yazılarla verilmiş olan başlıkta espriler genelde bu diyaloglarda yüklüdür. Elbette Gökçe'nin muhteşem biçimli ve yuvarlak hatlı stilinden yansıyan estetizm de kelimelerdeki mizahın gücünü doruğa çıkarmayı her defasında başarmıştır. Cemal Nadir Güler'in toparlak vücudu Amcabey tiplemesi gibi, yayınlandığı anda şöhrete kavuşmuştur. Tombul Teyze çıkış olarak bir karikatür tiplemesi olmasına ve bant çizgiromanlarda yaşamamasına rağmen, şişman bir karakterin de sevimliliği sayesinde popüler olabileceğinin en önemli göstergesidir. Gökçe'nin toplumsal olaylara bakışını sürekli olarak bu karakteri kullanarak sunması, R.F.Outcault'un Hogan's Alley başlıklı köşeden Yellow Kid adlı çok meşhur bir karakteri ortaya çıkarmasına benzemektedir. Tombul Teyze, sonuncusu 1946 yılında yayınlanan dört adet albümle gazete köşelerinde basılan bazı karikatürlerini hayranlarına yeniden ve farklı bir formatta ulaştırmıştır.
 
Üst