bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
TOM BRAKS
(Alan Mistero)



İlk kez 1965 yılında esseGesse adıyla anılan çizer grubunca hazırlanan, girişimci yayıncı Gianluigi Bonelli'nin de yöneticileri arasında bulunduğu Collana Araldo adlı yayınevi tarafından basılmaya başlanan Alan Mistero, kılık değiştirme konusunda çok becerikli bir Vahşi Batı kovboyuna ait maceralarının anlatıldığı bir çizgiromandır.

Alan Mistero, kırmızı saçlı, iri yarı olmasına karşın temiz ve güleç yüzlü, üzerinde siyah renkli kısa ve önü kavuşmayan bir yeleği olan, iyi silah kullanan ve adaleti sağlamak için mücadele veren bir kahramandır. esseGesse'yi oluşturan Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris'in daha önceki yıllarda hazırladığı Capitan Miki/Tommiks, II Cavaliero Nero/Kara Süvari, II Grande Blek/Teksas, Kinowa/Kinova gibi başarılı çizgiroman serilerine imza atmıştır. Ancak her seferinde yeni arayışlarda olmalarının neticesi olarak gerçekleştirdikleri Alan Mistero, başlangıçta beklenen satışı yakalayamadığı için yayınına bir süreliğine ara verilmiştir. Üstelik esseGesse grubu da daha umutlu oldukları bir başka yeni başlığa, II Comandante Mark/ Kaptan Swing'e yönelmiştir. Ancak Alan Mistero'daki cevheri fark eden başka yayıncılar boş durmamış ve serinin haklarını üzerlerine almışlardır. Böylece uzun yıllar boyunca ilk ortaya çıkışındaki kalıpları muhafaza ederek devam edecek olan bir çizgiroman karakterinin yeniden doğumunu sağlamışlardır.

Önceki başlıkları değerlendirildiğinde klasik denilecek bir atmosfere sahip olan Alan Mistero'da da seriye mizah unsuru katan tipik yan tipler vardır: Gaskonyalı bir asilzade olduğunu iddia eden ve her zaman uzun kareli ceketi ve kendine has yüksek şapkasıyla gezen Baron (ki orijinal serisinde Saint Claud Kontu olarak geçmektedir) ile salaş görünümlü, hafif kilolu, güleç yüzlü Tonton (orijinal serideki adı Polpetta).

esseGesse ekibinin sıkıldığı Alan Mistero senaryo ve maceralarındaki kısırdöngüyü çekici bulan bu yeni yayıncılar da kahramanlarının Mohawk kızılderilileri arasında yaşamasına, kendi kurallarını koyarak, adaleti sağlamaya çalışan şeriflere kendi isteğiyle yardım etmesine, kimin kılığına girdiğinin okurlarca hemen anlaşılmasına hiç ses çıkarmamışlardır. Kahraman sadık atı Siyah Yele ve yanından ayrılmayan dostlarıyla her biri 64 sayfa süren maceradan maceraya koşmaya devam etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi593.jpg


Tay Yayınları'nın 1969'da bastığı ilk Tom Braks cildi.

Alan Mistero, ülkemizde yayınlanırken Tom Braks başlığını almıştır. İlk kez 1969 yılında, o dönem için yeni kurulmuş bir yayınevi olan Tay Yayınları'nın çıkardığı haftalık ilk çizgiroman dergisi unvanını kazanmıştır. Kısa sürede yakaladığı yüksek satış grafiği ile Tay'ın diğer çizgiroman atılımları için finans sağlamış ve Türk çizgiroman piyasasının Ceylan Yayınları'ndan sonra ikinci büyük yayınevinin kuruluş harcını atmıştır. 16 Haziran 1969 tarihli 1. sayısındaki 'Desperados Çetesi' adlı ilk Tay macerasını takiben yayınlanan fasikülleri, 1977'de çıkan 449. sayıda sona ermiş, seri 126. cilde denk gelen bu noktadan sonra sadece ciltli sayılarıyla 410'lu rakamlara değin yayınını korumuş ve Tay'ın en uzun soluklu çizgiroman başlığı olmuştur. Ancak fazla macerası olmadığı (bundan dolayı pek çok sayısının sayfalarını doldurmak için Apo, Buck Jones, Mini Ringo, Kit Karson ve Tom Braks'ın Oğlu Tom Billy gibi çeşitli dolgu çizgiromanları eklenmiştir) ve orijinal serisindeki yayın temposunu sık sık yakaladığı için Tom Braks çok fazla sayıda tekrarlı yayın gerçekleştirmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi593a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi593b.jpg


Tay Yayınları'nın 1991 yılında yayınına başladığı Tom Braks sayısı ve 'büyük albüm' serisi.

Seriyi 1990'da haftalık ciltler halinde 1. sayıdan başlayarak yeniden okuyucularıyla buluşturan Tay, fazla uzun ömürlü olmayan bu girişimin ardından 1990'ların hemen başında bu kez 'büyük albüm' ibareli yeni bir versiyonu daha piyasaya çıkartıp Tom Braks dosyasını tamamen kapatmıştır. Ayrıca bazı maceraları 1990'ların ortasında Meydan Gazetesi ilavesi olarak verilmiştir. 2005'de ise Demirbaş Yayıncılık bu western başlığını Tombrax adı altında yeniden piyasaya sürmeye başlamıştır.
 
Üst