bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,915
NeverLand
TINA


Ceylan Yayınları tarafından haftalık olarak genç kızlara yönelik bir dergi olan Tina'nın ilk sayısı 5 Temmuz 1967 tarihinde yayınlanmıştır.

Tina, kapakları dahil yirmi sekiz sayfalık dergisinde çok çeşitli, ama neredeyse hepsinin kahramanı genç kız olan çizgiroman başlıkları tefrika etmiştir. Siyah-beyaz olarak basılan iç sayfaları başlangıçta ünlü James Bond ile paralellikleri olan ve onun soyadını kullanan Gizli Ajan-Jane Bond; cesur bir genç kızın Yahşi Batı'ya giden kervan arabalarını korumasını konu edinen Batıya Göç Edenler; Birleşmiş Milletler delegelerinin çocukları için Karayipler'de açılan bir okulun öğrencilerinin maceralarının anlatılığı Açık Hava Okulu; Uzakdoğulu küçük bir kızın öyküleriyle Sevgili Chum Yum Yum; ıssız bir adada mahsur kalan iki kızın yer aldığı Papağan Adasında İki Kişi; Kathy, Sally ve Fran adlı üç gelecek zaman hostesinin serüvenleriyle Feza Kızları; müzikli konularıyla Jackie ve Deli Gençlik; Barbie-Manken Kız ile karikatürize ve mizahi başlık Afacan Cüceler adlı çizgiromanlar doldurmuştur. Sonraki Tina sayıları ise karikatürize ve tek sayfalık öyküleriyle Gi-Gi ve Go-Go ile Tina'nın köpeği olarak lanse edilen Karabaş eklenmiş, onları bir roman uyarlaması olan Küçük Kadınlar; Cesur Alona; Neşeli Günler; Cici Mimi adlı yarım sayfalık bant; Küçük Balerin; annesi hastalanınca dev bir şirketin yönetimini üstlenen Başkan Jeri; Harika Kız Julie; Sylvie'nin Kuklaları; Marie Curie; Uzaydan Gelen Kız Serena; Deniz Kızı Milly; Sinderella Liz; resimli roman formatıyla Dombey ve Oğlu ile Cesur Köpek; Merküri gezegeninden Dünya'yı tanımak için gelen bir başka uzaylı kızın serüvenlerini konu alan Sandra Dünyayı Dolaşıyor; Küçük Peri; Adalı Kız; Yetim Kız Nita; Anna ve Siyam Kralı; Esrarlı Bahçe ve dergiye adını veren karakterin yer aldığı Canım Tina başlıklı çizgiromanlar birbiri peşi sıra takip etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi588.jpg


Tina'nın ilk sayısı.


izgiromanAnsiklopedisi588a.jpg


Dergide yayınlanan Batıya Göç Edenler başlıklı çizgiromandan bir sayfa.​

Dergi, diğer Erdoğan Egeli patentli Çiğdem ve Prenses gibi yine genç kızlara yönelik yayınlardan çok daha uzun ömürlü bir yayın hayatı yakalamış ve yıllara meydan okuyan popülaritesiyle 1970 yılı ortalarına dek bayilerden okuyucusuna ulaşmıştır. İngiliz Fleetway Publications adlı yayınevi tarafindan aynı isimle hazırlanan Tina, hemen tüm Avrupa'da benzerleri çok olan ve küçük yaştaki -bilhassa- genç kızlara seslenen bir dergidir. Ön kapaklarda yer alan konu her sayısında canlı renklerle hazırlanmış illüstrasyonlarla öne çıkan, daima temiz yüzlü ve mutlu olduğu her halinden belli olan genç bir kız çocuğu olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi589a.jpg


Tina sayfalarında gözüken Jane Bond'un bir sayfası.

Ceylan Yayınları'nı babasının ölümünden sonra devralan Osman Egeli, 10 Haziran 1987 tarihinden itibaren Tina'yı yepyeni içerikle tamamen renkli ve haftalık olarak yeniden yayınlamaya başlamışsa da sadece 6 sayı çıkan bir dergi olarak kalmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi589.jpg


Ceylan Yayınlarının 1987 yılında yeniden yayınına başladığı Tina serisinin ilk sayısı.
 
Üst