bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
TİM

1958 tarihinde başlayan orijinal edisyonu tekrar baskılarla toplam 750 sayıya ulaşan Un Ragazzo nel Far West, Tim adlı bir kovboy ve yanından ayrılmayan Dusty adlı asker kökenli arkadaşının efsanevi maceralarını konu almıştır. Un Ragazzo nel Far West, genç ve yetenekli yazar Guido Nolitta ve deneyimli çizer Franco Bignotti'nin imzasını taşımaktadır. 1980 yılından sonra özellikle Güney Amerika ülkelerinde popülerleşen seri, Vahşi Batı'daki diğer örneklere göre biraz şatafatlı ve renkli giysisiyle kötü ve suçlulara karşı mücadele veren Tim'in öyküsünü konu almıştır.

Tim, deri eldivenleri, siyah yakalı gömleği, göğüs hizasından ve omuzlarından dolanan püskülleri ve göğüs kafesinin sol kol altına gelen bölümde yer alan daire içindeki siyah bir yıldızlı amblemi olan bir deri gömlekle dolaşan cesur ve seri silah çeken girşiken bir gençtir. Üzerinden çıkarmadığı askeri üniformasıyla; savsak davranışlar sergilemesine rağmen yanından ayırmadığı en yakın arkadaşı Dusty ile birlikte hareket etmektedir.

izgiromanAnsiklopedisi587.jpg


1960 yılında Ceylan Yayınları logosuyla basılan ilk Tim serisinden bir sayı.

Un Ragazzo nel Far West serisi, ülkemiz çizgiroman tarihine ilk kez 1960 yılında Ceylan Yayınları'nın Tim adını verdiği haftalık yayınıyla adım atmıştır. İki yıl kadar devam eden bu ilk Tim yayını, atalarının topraklarında yaşam mücadelesi veren kızılderililer, yeni keşfettikleri topraklarda güvenle dolaşmak isteyen beyazlar ve onların çatışmaları arasında dolanan maceraları basmıştır. Aynı yayınevi 1967 yılı sonunda kahramanı Rodeo adlı bir derginin sayfalarını tamamen doldurmakla görevlendirmiş, ayrıca 2 Şubat 1971'de ilk sayısı çıkan Bill Kid adlı haftalık dergide de bu isimle 16 sayı maceralar yaşamıştır. 1974 yılında ise bu kez çizer Kemal Yörenç'in çıkardığı kısa süreli bir haftalık dergi olan Jikop'da, da bu başlıkla yayınlanmıştır. Başlık uzun yıllar sonra Bilka Yayıncılık tarafından ilki 1980, 'süper seri' başlıklı ikincisi 1985 yıllarında Gringo başlığıyla 14'er sayı olarak yeniden okuyucuya ulaşmıştır. 2005'de ise başlık Tim adıyla ve Demirbaş Yayıncılık logosuyla çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi587a.jpg


Tim'in Bill Kid, Rodeo, Jikop ve Gringo başlıklarıyla yayınlanan versiyonları.
 
Üst