Tiffany Jones

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
TIFFANY JONES


"On dokuz yaşında, pırıl pırıl görünümlü, sımsıcak gülümsemesiyle 1960'ların ruhunu taşıyan kıpır kıpır bir kız. Erkekler ona bayılacaktır, çünkü o, her erkeğin tanışmak için can atacağı bir genç kız. Kızlar onu sevecek, çünkü o, bütün kızların kendilerini özdeşleştirebileceği biri..."

Tiffany Jones, 11 Kasım 1964 Çarşamba günü İngiliz Daily Sketch'in okurlarına bu sözlerle tanıştırılmış, günlük bantı ise ertesi pazartesi yayınlanmaya başlamıştır. Bir çizgiroman için o tarihe dek görülmemiş bir reklam kampanyasıyla lanse edilen Tiffany Jones, Daily Sketch'in ortadaki iki sayfasını tamamen kaplamıştır. Gazete ayrıca yazar Jenny Butterworth ve çizer Pat Tourret'i de tanıtarak onların çizgiroman tarihindeki tamamıyla kadın olan ilk ekip olduğunu gururla belirtmiştir. "O, tek başına yaşayan bütün erkeklerin hemen farkına varacağı şuh, hayat dolu, bir kız," diye aktarmıştır gazete yöneticisi Neville Randal. Sonra da, "Bütün genç kızların bir bileşeni gibiydi ve kabına sığamayan bir kişiliği vardı. Biraz olsun pop kızı Marianne Faithfull'u andırmasına karşın kariyerini çok yakından takip ettiğim büyüleyici bir model sanki ve tamamen kendine has bir kişiliğe, çekiciliğe sahip," diyerek Tiffany tanıtımını tamamlamıştır.

tiffany.gif

Tiffany Jones'un esas fikir babası Associated Newspaper Group'da çizgiroman editörü olarak çalışan Julian Phipps'dir ve Tiffany Jones'un arkasındaki ekibi ilk kez o bir araya getirmiştir. Jenny Butterworth bir çizgiroman sayfası editörü olan yazar Mike Butterworth'un karısıdır. Jenny, Londra Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu ve aynı zamanda üç çocuk annesidir. Daha önce çizgiromanlar için senaryolar ve kocasının genç kızlara yönelik haftalık dergisinde parçalar yazmıştır. Dört çizer kardeşten biri olan Pat Tourret ise, çizgiroman bantları hazırlamış ve gençlik dergilerinin kapaklarını renklendirmiştir. İkisi bir araya gelerek kısa bir zamanda İngiltere'de zirveye ulaşan bir çizgiroman bandı yaratmışlardır. Mayıs 1967'de Tiffany Jones 100. sayıyı bulmuştur. Yani Chicago Sun Times, bantın yayın haklarını satın alan 100. gazete olmuştur. ABD ve Kanada'daki elli beş bayii sayesinde Tiffany Jones beş kıtaya ve 23 ülkeye daha ulaşmıştır. Daily Mail'e transfer olan başlık, burada 1960'lardan 1970'li yıllara sıçrama yapmıştır.

1960'ların sonundan 1970'lerin ilk birkaç senesine değin Cumhuriyet Gazetesi'nin sayfalarında günlük olarak yayınladığı Tiffany Jones kendi başlığı altında ve bant formatında maceralar yaşamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi583.jpg


29 Ekim 1973'de Cumhuriyet Gazetesi'nde basılan bir Tiffany Jones bantı.
 
Üst