Tibor

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
TIBOR


Almanya'nın orman kahramanları dizisine yaptığı bir katkı olan Tibor, uzaktan da olsa Tarzan'ın bir akrabası sayılır. Bununla beraber dizi esas olarak İtalyan asıllı sarmaşık sallanıcısı Akim'den esinlenilerek ortaya çıkarıldığı için Akim'in daha yakın akrabasıdır. Akim Sohn des Dschungels/Ormanların Oğlu Akim'in Almanya'ya ilk geliş tarihi Temmuz 1953'dür. Format olarak 17,5x7,5 santim boyutlarında, küçük bir dikdörtgen şeklinde yayınlanan seri, biraz da 1947'lerin Cherio Premium'larını andırmaktadır. Bu ilk Akim yerini 1954'de Rasmus Jageitz'in yazdığı ve Hansrudi Wäscher'in çizdiği Herr des Dschungels/Ormanlar Kralı'na bırakmıştır. 5 sayı çıkan Ormanlar Kralı, Gençlere Zararlı Yayınları Denetleyen Federal Büro'yla ikinci kez çatışmasından sonra bu kez de Yeni Maceralarıyla Akim adı altında yayınlanmaya başlamıştır. Bu çatışma sonucu eser, aşırı şiddet içerdiği gerekçesiyle kara listeye alınmıştır. Aynı ofis bir süre sonra Warren Publications'ın Almanya'da çıkan Vampirella'sını da kara listeye almıştır. Bu yüzden bu çizgiroman Almanya piyasasından kalkmıştır.

04.jpg

Çizimlerini Wäscher'in yaptığı Yeni Maceralarıyla Akim 1959'a kadar yayınına devam etmiştir. Bu arada eski maceralar da normal çizgiromanlar formatında tekrar basıldı. Eylül 1959' da Akim yeniden isim değiştirerek Ormanların Oğlu Tibor başlığını almıştır. Bu ufak ebatlı çizgiroman 1963'deki 187. sayısından sonra yayın hayatına son vermiş, daha sonra büyük boy olarak eski maceraları tekrardan basılan çizgiromanın yayıncıları, sonunda 1968 Nisan'nda kepenk indirmiştir. Tibor, ayrıca 1971 yılında kısa süreli bir geri dönüş de yaşamıştır.

Piyasaya çok çeşitli formatlar altında çıkan bu 'orman çizgiromanı'nın bütün baskılarının izini sürmek gerçekten çok güçtür. Üstelik Tibor karakterinin, iki ayrı orijine sahip olması işi daha da zorlaştırmaktadır. Bilindiği gibi normal boyutlarda yayınlanan bazı Tibor dergileri, Akim'in aynı serüvenlerini içerip sadece isim değiştirilmiş halidir. 1959'da, Akim'in yerine çıkan ufak ebatlı Tibor, orijinal bir orman kahramanı yaratmak için işe yepyeni bir serüvenle başlamıştır. Burada, ormanda büyüyen bir kahraman yerine uçak kazası sonucu ormana düşen ve hafıza kaybına uğrayan Gary Swanson adlı genç bir milyoner hikaye edilmektedir. Gary ölümcül bir tuzaktan kurtardığı Kerak adlı bir gorilden orman hayatını öğrenecektir. Swanson-Tibor tekrar hafızasına kavuşunca kuzeni Chuckin bütün servetini harcadığını ve intihar ettiğini haber almış, en nihayet nişanlısının da başka bir adamla evlendiğini öğrenerek ormanda yaşamaya ve hayvan dostlarını korumaya karar vermiştir.

Her ne kadar yavan ve basit bir stilde çizilmiş olsa da, üretken bir çizer olan Hansrudi Wâscher'in elinden çıkan diğer tüm eserler gibi Tibor da geniş bir okuyucu kitlesine sahiptir. İkinci Tibor serisinde kahraman Tarzan ve Akim'den farklı olmak uğruna olmadık işler yapmıştır. Araştırmacılara göre, aslında Tibor doğrudan doğruya bir 'macera çizgiromanı' olarak düşünülmeseydi daha başarılı bir parodi olma şansına sahiptir. Bununla beraber bu tip bir dizi aynı başanyı yakalayabilir miydi, bunu da kestirmek bir hayli güçtür.
 
Üst