bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,913
NeverLand
THOR


Marvel Comics'in yükselişe geçmeye başladığı 1961 yılından sonra yeni karakterlerini birer birer piyasaya sürmeye başlamıştır. Hulk ve Örümcek-Adam'dan sonra gelen Thor başlangıcını Journey Into Mystery dergisinin Ağustos 1962 tarihli 83. sayısında yapmıştır.

83-3.jpg


Journey Into Mystery dergisinin 83. sayısı

Thor, eski İskandinav mitolojisinden adapte edilerek başlangıçta Stan Lee tarafından kurgulanmış, Larry Lieber tarafından yazılmış, Jack Kirby eliyle çizilmiştir. Zayıf ve hassas Dr. Don Blake bastonunu yere vurduğunda efsanevi şimşek tanrısı Thor haline gelmektedir. Bastonu ise bir 'uru' çekicine dönüşmekte ve bedeni Kirby' nin Cılız adam formatından Kirby'nin süper güçlerle donanmış, kaslı erkeğine dönüşmektedir. Daha sonra eski İskandinav tanrılarının diğer bir çoğu da öyküye katılmıştır: Tanrılar Tanrısı ve Asgard yöneticisi Odin, gökkuşağı köprüsünün gardiyanı Heimdall, cesur Balder ve Thor'un sevgilisi Leydi Sif'in yanı sıra Thor'un yarı kardeşi ve kötülük tanrısı olan Loki ile birlikte bir grup İskandinav kötüsü seride sahne almıştır. Lee, genel olarak senaryoyu kontrol etmiş ve çoğu zaman büyük savaş sahnelerine yer verdirmiştir. Zaman zaman Âsgard dünyayı işgal etmiş ve Thor istemeye istemeye taraf tutarak savaşmak zorunda kalmıştır. Lee, ayrıca tanrıların aralarındaki konuşmaların Shakespearevari bir dille geçmesini sağlamıştır. Kirby, devam ettiği diğer Marvel başlığı Fantastik Dörtlü'ye iyice mekanik ve teknolojik bir görüntü verirken, Thor'da zırhlı erkekler ve biçimli vücutlu kadınlar, işlemeli kılıçlar ve süper fantastik dünyalarla bir resmi geçit yaratmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi581.jpg


Alfa Yayınevi'nin bastığı haftalık ilk Thor fasikülünün kapağı.

1970'de Kirby ve 1971 'de Lee seriyi bıraktıktan sonra yazar Gerry Conway ve çizerler Neal Adams, John Buscema ve diğerleri uzunca bir süre bu başlığın eski halinin ancak bir gölgesi haline gelmesini engelleyememiştir. Ancak 1966' dan itibaren Journey Into Mystery serisi yerini Thor başlığına bırakmış, 1996'da ise Thor başlığında çıkan 387 sayı sonunda yeniden Journey Into Mystery'ye geri dönülmüş, 1998'de serinin yayını durmuştur. Bu arada 1980'lerden sonra başlık için devreye giren Walt Simonson sayesinde seri eski görkemli ve popüler günlerini yeniden yakalamıştır. Onu izleyen Tom DeFalco, Ron Frenz, Mike Deodato Jr. ve Warren Ellis gibi sanatçılar da değerli katkılar sağlamışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi581a.jpg


Yaman Çocuk dergisinde yayınlanmış bir Thor sayfası.

Thor, başlığının ülkemizde ilk defa görünmesi 1970'lerin sonunda Yaman Çocuk dergisi sayfalarında yayınlanan maceralarıyla mümkün olmuştur. Bu dergide Ölümsüz Tor adıyla yayına giren Thor, 1985 yılı sonunda haftalık fasiküller halinde Alfa Yayınları'nın logosundan Türk okuruyla bu kez de kendi başlığını taşıyan dergisinde buluşmuştur. 20 hafta/sayı sonra yayınına ara veren başlık, 1988'den itibaren ayda bir çıkan 64 sayfalık bir şekle bürünerek kaldığı yerden serisine 9. ciltten devam etmiş ve ertesi yıl basılan 21. sayısındaki macerasıyla okuruyla vedalaşmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi582.jpg


Alfa Yayınları'ndan Thor 'süper albüm'ü.
 
Üst