bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
TENTEN
(Tintin)



Belçika çizgiroman ekolünün en kaliteli ve uzun ömürlü örneklerinden biri olan Tintin/Tenten, yaratıcısı Hergé tarafından ilk kez günlük olarak yayınlanan Le Vingtieme Siecle/Yirminci Yüzyıl gazetesinin haftasonu eki Le Petit Vingtieme/Küçük Yirminci'nin 1928 yılında basılan ilk sayısını yayına hazırlamasıyla gündeme gelmiş bir karakterdir. İşin aslı bu ilavenin tüm yayın hazırlığı ve sorumluluğu genç ressam George Remi'ye yani Hergé'e aittir. Bu genç, önceleri bir başkasının yazdığı öyküleri resimleyerek işe başlamış, ancak bundan çabuk sıkılmıştır. O, herşeyine kendisinin imza attığı bir karakter yaratıp, onunla ilgili öyküler çizmek istemektedir. Bu amaçla yakın geçmişte bir süre çizdiği Totor isimli bir karakteri yeniden ele almıştır. İsmindeki birkaç harfin yerini değiştirmiş ve ona uygun bir de meslek düşünüp, senaryosuna katkı sağlamıştır. Eski adı Totor olan bu yeni karakter, genç bir gazetecidir ve o ana dek hiçbir yerde duymadığı, hiç kimsede olmayan üstelik hiçbir anlamı olmayan bir isim seçmiştir: Tintin.

Tenten, mesleği sayesinde dünyanın hemen her yerinde serüvenden serüvene koşmuş, herşeye burnunu sokmuştur. Böylece 10 Ocak 1929 günü ilk Tintin serüveni az sayfalı ilavede her hafta iki sayfa olarak yayınlanmaya başlamıştır. İlk öykü dönemin Rusya'sında geçmiş, ancak henüz yeniyetme bir senarist olan George Remi, bu işe yeteri kadar iyi hazırlanamadığını kısa sürede anlamıştır. Çünkü elinde başı sonu belli, bitmiş bir çizgiroman senaryosu olmadığından maceraya her hafta kaldığı yerden aklına geldiğince devam etmektedir. Yine de macera bittiğinde fena bir iş yapmamış olduğunu, ancak eksiklerini mutlaka gidermesi gerektiğini anlamıştır.

Yanından ayrılmayan sevimli ve akıllı foxterrier cinsi köpeği Milou/Fındık veya Boncuk ile birlikte Yeni Kıta'dan Mısır'a, İskoçya'dan Tibet'e, Sovyetler'den Arap çöllerine hatta bir füze ile gittiği Ay'a kadar hemen hemen her yerde serüven yaşayan Tenten'i gazetecilikle ilgili herhangi bir enstantane içinde görmek pek mümkün ol(a)mamıştır. Zira sayfaların tamamı farklı kültürlerin yansıtılması ve macera olgusunun tüm gereklerini yerine getiren senaryolarla doludur. Bu yapının içine belirgin bir şekilde gazeteciliği de sokmayı tercih etmeyen Hergé, bu naifliği ara sıra karakterin elinde görülen bir fotoğraf makinesiyle telafi etmektedir. Milou dışında Tenten maceralarında gözüken diğer belli başlı karakterler arasındaysa içkiye düşkün, ağzı bozuk, genelde asık suratlı ancak cesur Kaptan Haddock/ Hadok; bilim aşığı mucit, ama bir o kadar da az işiten ve dikkatsiz Professeur Tournesol/Profesör Turnusol; sakar ve ikiz dedektifler Dupond ve Dupont; iri yarı opera şarkıcısı Bayan La Castafiore ve Kaptan Hadok'a ait bir mülk olan Moulinsart Şatosu'nda çalışan sadık ve cesur uşak Néstor vardır. Bu listeye eklenecek yegane karanlık adam ise milyarder bir işadamı olmasına karşın tüm varlığını kötülüğe adamış Rastapapoulos' tur.

Tenten serilerinde en fazla ilgi gören yan karakter Kaptan Hadok'dur. Hadok, bir Fransız şövalyesinin torunudur ve okurların karşısına ilk kez 'Altın Kıskaçlı Yengeç' adlı macerada çıkmıştır. Bu macerada alkolik ve tükenmiş bir karakter görüntüsü veren Kaptan, sonraki maceralarda giderek toparlanmış ve ilk çıkışını takip eden 'Esrarengiz Yıldız' adlı macerada kararlı, dürüst, sevimli ancak ağzı oldukça bozuk bir kimliğe bürünmüştür. Bundan sonraki tüm maceralarında artık Tenten'in ayrılmaz dostudur ve şövalye dedesinden kalan hazineyi de genç dostunun yardımıyla bularak paraya kavuşacak, rahat bir hayat sürmeye başlayacaktır. Tabii hayatında asla vazgeçmeyeceği iki şey hâlâ onunla anılmaya devam edecektir: Macera ve içki. Bunlara Bianca Castafiore'ye olan platonik ilgisi de eklenebilir. Profesör Turnusol ise, ilk kez 'Tekboynuz'un Esrarı' adlı macerada gözükmüş ve sonraki bazı maceralarda seriye renk katmayı sürdürmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi574.jpg


1958 tarihli kendi başlığındaki ilk Tenten dergisinin 2. sayısı.

George Remi, genç bir gazeteci olan kahramanının öykülerini çizmek için kendine o yıllarda eline geçen bir Meksika gazetesindeki çizgiromanlardan birinin tarzını seçmiştir. Buna göre, artık klasikleşmiş olan çizgiroman anlatım özelliklerini, taraması hiç olmayan, net, kolay anlaşılır ve temiz bir çizgi stiliyle birlikte kullanacaktır. Bir de çizimlerinin tamamında buna dikkat edecek, asla tarama ve gölgelere yer vermeyecektir. Onun yapacağı yegane şey, düzenli karelemeler, açık ve net çizimler, uygun genişlikte konuşma balonlarını bu tekniğin içine 'yedirmektir'. İlk macerasından sonra çizdiği tüm Tenten koleksiyonunda işlediği konular genellikle dedektiflik temaları ve gözleme dayalı bir araştırmacılıktan ibarettir; buna seriye eklediği mizahi karakterlere bahşettiği çeşitli sakarlık ile senaryosunun merkezinde yer alan macera ve aksiyonu ekleyerek ve düşündüğü sade çizgi stiliyle kâğıda aktarmıştır.
Tenten maceralarını içeren özel albümlerse, başlığın görülmesinden hemen iki yıl sonra, 1930'dan itibaren siyah-beyaz olarak Petit Vingtième Yayınları'ndan çıkmıştır. 1934 yılından itibaren ise Tintin'in yakaladığı popülariteden etkilenen ünlü Casterman Yayınları, sadece metin dışı bölümlerin renkli olduğu siyah-beyaz ciltler yayınlamaya başlamıştır. Kısa süreye sığan bu yayıncılık başarılarından kendisine ticari veriler sağlayan George Rémi, 26 Aralık 1946 tarihinde yayına başlayacak olan ve Tenten dışında da değişik çizgiromanlara yer veren haftalık Tintin dergisinin ilk sayısı tam renkli olarak yayınlamaya başlamıştır. Orijinalleri siyah-beyaz olan bu ilk albümler 1973 yılından itibaren Archives Hergé dizisinden tıpkı basım olarak Casterman tarafından yeniden yayınlanmıştır. Bu arada birçok Tenten macerası George Rémi adını bir tarafa bırakarak kendisini Hergé takma adıyla tanıtmış olan yaratıcısı tarafìndan tekrar elden geçirilmiştir. Ayrıca Tenten çalışmalarında, dönemin Fransız/Belçika çizgiroman dünyasından birçok büyük ismi çalışma firsatı bulmuştur. Bunlar arasında Edgar Pierre Jacobs, Bob De Moor, Roger Leloup, Jacques Martin sayılabilir. Hergé, ölüm tarihi olan 25 Ocak 1983'e değin Tenten maceraları çizilmesi ve yayınlanması işlerini bizzat takip etmişti. Bu yıla kadar Tenten'in 120 milyondan fazla albümü satılmış ve tam kırk ayrı dilde yayınlanma başarısı elde etmiştir. Ayrıca Tenten'in çizgiroman maceralarından adapte edilen kısa ve uzun metrajlı çizgifilmler yapılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi575b.jpg


Armağan dergisinde yayınlanan bir Tenten sayfası.

Ülkemizde ilk olarak 1953 yılında Hamid Şendur'un sahibi olduğu Çocuk Alemi Yayınları'ndan çıkan Çocuklara Armağan adlı haftalık çocuk dergisinde yayınlanan Tenten macerası dergiden kolaylıkla ayrılarak özel olarak biriktirilebilecek tarzda okurlara sunulmuştur. Bu tarihten kısa bir süre sonra bu kez Turhan Şimga'nın 1957 tarihli Armağan'ında Tenten adıyla renkli olarak; 1958 yılında Selek Yayınevi tarafından yayınlanan Tintin (Küçük Gazeteci) şeklinde bir başlık altında, ikişer sayfa dönüşümlü tarzda dört ve tek renkli olarak bazı maceraları yayınlanmıştır. Tenten'in sevimli köpeği Milou burada Fındık adını almıştır. Maceracı gencin kendi bağımsız başlığını taşıyan ilk periyodik dergisi ise, Hamid Şendur'un Çocuk Yayınları Müessesesi tarafından ilk sayısı 30 Temmuz 1958 günü basılanı olmuş ve bir yıldan biraz daha uzun süre yayında kalmayı başarmıştır. Bu arada 1962'de Karaca Yayınevi tarafından basılan Arkadaş'da tefrika edilen iki macerası sonradan albümleştirilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi576.jpg
izgiromanAnsiklopedisi576a.jpg


Burhan Yayınlarının 1966 ve 1972 tarihli iki Türk üretimi Tenten macerasının kapağı.


izgiromanAnsiklopedisi575.jpg
izgiromanAnsiklopedisi575a.jpg


1966 ve 1972 Burhan Yayınları serilerinde Tenten sayıları.

1963 yılından itibaren ise Burhanettin Şener'in sahibi olduğu Burhan Yayınevi'nin Tenten serisinde yeniden gündem oluşturmuş, başlık Haziran 1966 ve Mayıs 1972'den (dergi 1973'den sonra Birsen Usar'ın sahipliğine geçmiştir) itibaren yeniden iki defa daha baskıya girmiştir. Pamukbank tarafından yayınlanan Pamuk Çocuk'un 1983 yılındaki sayılarında Ten Ten başlığıyla çizgifilmlerinden alıntılanan karelerle renkli olarak bazı maceraları basılmıştır. 1972'de Tenten'in Maceraları başlığıyla ve 1987 yılında Tenten adıyla Milliyet Çocuk dergisiyle verilen Çizgi-Roman Albümü'nde bazı maceraları yayınlanmıştir.

izgiromanAnsiklopedisi576b.jpg
izgiromanAnsiklopedisi576c.jpg


Milliyet Gazetesi ilavesi bir Tenten sayısı ve 1962 tarihli Karaca Yayınevi albümlerinden birinin kapağı.

1989 yılında ise, Milliyet her sayısı tam bir macera olan 24 adet küçük boy dergiciği ilave olarak vermiştir. Bu arada başlık Tenten ve Yeni Tenten isimleri altında Alfa Yayınları logosuyla 1981, 1984, 1986 ve 1989 yıllannda değişik format ve periyodarda gündeme gelmiş, aynca 1983'deki ölümü üzerine tek sayılık bir macerası basılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi577.jpg


Tenten'in 1980, 1981, 1983, 1985, 1988 ve Hergé'in ölümünden dolayı yayınlanan 'özel sayı' serileri bir arada.

Modernize edilmiş çizgileri ve Avrupa'daki orijinal albümlerinin kalitesindeki ilk Tenten koleksiyonunu ise, Ekim 1994 tarihinden başlayan serisiyle 23 sayı olarak Yapı Kredi Yayınları basmıştır. Bunu 2003'de yayına giren İnkılap Yayınevi'ninki izlemiştir.

izgiromanAnsiklopedisi574a.jpg


Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan büyük boy Tenten albümlerinden birinin kapağı.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Orası burası....Ana sayfada çizgiroman dünyası tenten bölüm başlığını tıkla.
Oda ne 73 adet tenten çizgiromanı indirilmeyi bekliyor.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Tenten 1940'lı yıllarda "Doğan Kardeş" çocuk dergisinde de tefrika edilmiş. Konuşma balonlarının olmadığı, uzun altyazılarla yayımlanmış Tenten macerasının başlığı "Korsan Gemisinin Sırrı". 1943 tarihli maceranın orijinal adı "Le secret de la licorne" ve sonradan albüm ülkemizde orijinal adının doğru çevirisiyle "Tekboynuz'un Esrarı" adıyla yayımlandı. Bu tefrikanın derlemesini sayın "Kolibri" bugün şurada paylaştı. Tefrikadaki çizgilerin orijinal değil de kopya çizgiler olduğu anlaşılıyor.

Bu tefrikada orijinal adları "Dupont et Dupond" olan, İngilizce versiyonlarında da "Thomson and Thompson" olarak geçen ikiz dedektiflerin adlarının 1940'lara Türkiye'de "Kapon ve Sapon" yapıldığını öğreniyoruz. Demek ki 1940'larda onlara bu isimler uygun görülmüş. Çizgi roman arşivine bir not düşmek için aktardım.

Neden bu isim verilmiş olabilir diye biraz fikir jimnastiği yaptım. "Spoonerism" adı verilen bir "dil sürçmesi bozukluğu" türü varmış. Çok fazla dil sürçmesi yapan Oxfordlu bir profesörün adından geliyormuş. Bu insanlar ikili kelimelerin yerlerini değiştiriyorlarmış ("Bas gaza" yerine "Gaz basa" gibi). Hatırlarsanız bu ikiz dedektifler de hep bu şekilde dil sürçmesi yapıyorlardı. Acaba "Sapon" adı buradan mı geliyor? Kapon'u da ona kafiyeli olsun diye uydurmuş olabilirler. Bu tamamen benim teorim tabii. Belki de tefrikadaki macerayı orijinalinden değil de hiç aşina olmadığımız bir dile yapılmış çevirisinden aldılar, kim bilir?


Kaponla_Sapon.jpg


Tenten karakterleri başka dillerde şu isimleri almış. Aralarında "Kapon ve Sapon"u andıran bir isim yok.

Tenten_Karakterleri_Ba_ka_Dillerde.jpg

 
Son düzenleme:
Üst