bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
TAŞ DEVRİ
(The Flintstones)



1960'larda Amerikan ABC Televizyonu'nda tam altı mevsim boyunca en fazla izleyicinin ekran karşısında olduğu 'prime-time' denilen saatlerde yayınlanan bir çizgifilm dizisi olan The Flintstones, çok çok eskilerde, Taş Devri'nde geçen bir aile dizisidir. Olaylar genelde Fred ve Wilma isimli uyumlu karı-koca etrafında başlamıştır. ABD'deki büyük ve ünlü çizgifilm şirketlerinden biri olan Hanna & Barbera'nın ürünü olan Çakmaktaş Ailesi, kariyerini yaklaşık otuz yıl boyunca televizyon kanallarında, çizgiroman dizilerinde ve sinema filmlerinde başarıyla devam ettirmiştir.

The Flintstones, bu sevimi ailenin köpek yerine besledikleri sevimli dinozor yavrusu Dino, ezeli komşuları Barney ve Betty Moloztaş'ın da katılımlarıyla kısa sürede popülerleşmiştir. Birbirinden komik maceralardaki atmosferin uygunluğunu destekler biçimde bütün tiplemeler, konunun geçtiği Taş Devri'ne gayet uygun hareket etmekte, giyinmekte ve eşyalar kullanmaktadır. Hatta hatta ulaşım araçları dahi oldukça komik olmasına rağmen, tüm hayranlarının seyrine daldığında gözünün rahat alıştığı ilkel(!) formlardadır. Karakterler ve tüm eşyalar da yaşanılan döneme son derece uygun adlarla isimlendirilmiştir. Mesela Taş Devri'nde karnınız acıktığında ayaküstü yiyebileceğiniz şey bir hamburger yerine onun yerini alan lezzetli bir Dino(zor)burgerdir. Canınız müzik dinlemek istediğinde ise, gramafon yerine yamru yumru bir plağa gagasını değdirerek çalmasını sağlayan bir Taş Devri kuşu ile oluşturulan ilkel bir mekanizmayla bunu yapabilirsiniz. Ya da mutfak ve banyoda musluk niyetine bir mamutun hortumunu, siren yerine ise yine kuyruğu çekilen bir kuşun cırtlak sesini duyabilirsiniz. Bu ilkel olmalarına karşın son derece iyi düşünülmüş, mantıklı ve dizi seyredilirken izleyicilerine normal gelen pek çok detayla karşılaşılmıştır...

Başlangıçta sadece Fred ve Wilma'dan oluşan Çakmaktaş Ailesi'ne Fred'in kaynanası, amcası gibi akrabalar ve bir de dünya tatlısı bebek eklenmiştir. Fred'le Wilma'nin bebekleri olan ve Çakıl adı verilen bu kız çocuğu ile aynı anda daimi komşuları olan Moloztaş Ailesi'nin de Bam-Bam adını verdikleri bir evlatlık edinmeleriyle dizi daha da renklenmiştir. Diziye bebek olarak dahil olan bu yeni ve sevimli karakterler, dizi ilerledikçe çocuk, genç kız ve delikanlı haline gelmiştir. Çok az sayıdaki çizgi karakter için böylesi bir yaşlanma süresi işletilmiştir. Pek çoğu ise aradan onyıllar geçmesine rağmen ilk maceralarındaki yaş ve görüntülerini korumuştur.

Oldukça uyumlu birer çift olan Çakmaktaş ve Moloztaş Aileleri aynı zamanda çok iyi bir komşuluk ve dostluk ilişkisi sürdürmektedir. Sanki Lorel-Hardi'den esinlenerek yaratılan Fred ve Barney, kendilerine orijinlerinin beyazperdedeki düşünce ve haraket kalıplarından müteşekkil bir alan oluşturmuşlardır. Hantal ve iri görüntüsüne karşın son derece kurnaz olduğuna inanan Fred'le, çok akıllı olmadığının farkında olan Barney ikilisi dizinin mizah ve güldürme platformunu oluşturmaktadır. Wilma ve arkadaşı Betty ise kocalarının aksine daha akıllıdırlar. Ama bu üstünlüklerini kocalarını veya başka insanları ezmek, onlar üzerinde egolarını tatmin etmek için kullanmazlar. Onların işbirliği, gelişen kötü durumu düzeltmek için, yumuşak bir kalple ve kimseyi yıpratmadan, kibarca konuyu halletmek maksadıyla gündeme gelir. Kadınların oluşturduğu bu ikili 'canciğer kuzu sarması' misalidir. Hemen her konuda birbirlerine güvenir, karşılıksız olarak birbirlerine destek ve yardımcı olurlar. Hele zor durumların halledilmesinde Wilma'nin bulduğu çözümler hiçbir kadın çizgi karakterin erişemeyeceği kadar üst düzeydedir. Gerek Fred'i, gerekse Fred tarafìndan ayartılmış Barney'i yola getirmek için sık sık devreye girer, başlarına sardıkları belaları bertaraf edebilmelerine yardımcı olurlar.

izgiromanAnsiklopedisi562.jpg


1993'de Milliyet Kardeş'de yayınlanan bir Taş Devri bantı.

Ülkemizde ilk kez 1971'de Doğan Kardeş dergisinde ve 1978'de yayına giren Yaman Çocuk dergisinde Taş Devri adlarıyla gözüken The Flintstones'un 1979 yılında Bora Yayınları tarafından ilk ve son kez özel albümleri basılmıştır. Bunları Eylül 1981 tarihinden sonra Tercüman Çocuk dergisinde genelde altışar sayfalık öyküler halinde yayınlanan maceraları izlemiştir. Nisan 1982 tarihinden itibaren de Türk çocuklarına İngilizceyi kolay bir yöntemle öğretme programı çerçevesinde Artun Altıparmak yönetiminde yayınlanan Hello adlı dergide The Flintstones başlığıyla renkli tek sayfalık öyküleri yayınlanmıştır. Ayrıca 1987 yılında Bulvar Gazetesinin Ponpon adlı mizah ilavesinde birkaç macerası yayınlanmıştır. 1990'lı yılların başında ise Milliyet Kardeş dergisinde yine Taş Devri başlığıyla yarımşar sayfalık öyküleri basılmış ve 2004'den itibaren Epsilon yayınları bünyesinden albümleri çıkmaya başlamıştır.
 
Üst