bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,907
NeverLand
TANGUY et LAVERDURE


Yazar Jean-Michel Charlier ve çizer Albert Uderzo'nun işbirliğiyle hazırlanan ve ilk kez 1959 yılında yayınlanan Pilote dergisinin ilk sayısında gözüken havacılık çizgiromanı olan ve Michel Tanguy ile Ernest Laverdure adlı çok iyi anlaşan iki pilot arkadaşın serüvenlerinin anlatıldığı seri, yazarı Charlier'in 1947'den beri ressam Victor Hubinon ile birlikte imza attığı bir diğer havacılık çizgiromanı olan Buck Danny'den gelen tecrübelerin ışığında hazırlanmış ve bu sayede de kendini kabul ettirmiştir.

Ancak başlığın ilk çizeri Uderzo'nun René Goscinny ile imza attığı Asterix/Asteriks'deki popülaritesi ve ağır çalışma temposu seriye devam etmesine izin vermemiş ve sonraki maceralarda yerini Jijé devralmıştır. Böylece daha reel bir çizgi tarzına kavuşan seri yayın başarısını yükseltmeyi başarmıştır. Ana temaya göre, Tanguy ve Laverdure adlı iki kahraman, bazen gökyüzünde bazen de karada kötü niyetli uluslararası suç şebekelerine ve üstün teknolojiler kullanarak dünyanın belli bir bölgesinde emelleri olan kişilere karşı mücadele vermektedirler.

Tanguy et Laverdure'de de aynı diğer çizgiroman serilerinde adet olduğu üzere konuya mizahi bir unsur katan bir kişilik vardır: O da dikkatsizce giriştiği kahramanlık olayları ve aksi mizacıyla başına olmadık işler açan ve sonunda daima ön planda yer alan Michel Tanguy'ın kurtarmak zorunda kaldığı Teğmen Ernest Laverdure'dür. Oldukça hızlı bir tempoda geçen Tanguy ve Laverdure'nin maceraları Grönland'dan Orta Afrika'ya ve Güney Amerika'dan Pasifiklere kadar uzanarak hemen hemen tüm dünyayı kapsamaktadır.

Kendisi de bir pilot olan Charlier'in uçuş teknikleriyle ilgili verdiği gerçek bilgilere ve heyecan dozunu iyi ayarlamasına rağmen bazen gereksiz yere konuyu dolaştırma gibi zayıf bir yanı da vardır. Bu konuda seriye katkı sağlayan çizerler onu oldukça başarılı bir şekilde desteklemiştir. Önce usta, bilgili ve hatta mizahi kalemiyle diziyi sürükleyen ve işlerinin yoğunluğu nedeniyle (aynı zamanda Asteriks'i de çizmektedir) diziyi 1966'da bırakmak zorunda kalan Uderzo, daha sonra da haşin ve neredeyse kasvetli bir hava ve ren çizgileriyle kimilerince alkışlanıp kimilerince de eleştirilen ama her zaman ilgiyle izlenen Jijé, Charlier'in senaryoyu yoğururken düşlediği havacılık ruhunu yansıtmışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi554.jpg


Bir macerası Doktor Karate sayfalarında yayınlanan Tanguy et Laverdure sayfası.

Bir havacılık ve macera çizgiromanı olarak Tanguy et Laverdure, en az Amerika'daki benzerleri kadar kayda değer ve klasikleşen bir marka haline gelmiştir. Tanguy et Laverdure'nin bütün maceraları Editions Dargaud tarafından kitap formatında yeniden basılmış, 1960'ların sonlarına doğru 'Les Chevaliers du Ciel/Gökyüzü Şövalyeleri' adı altında televizyon dizisine uyarlanmıştır.

Ülkemizde ilk kez 1974'de Haldun Simavi'nin sahibi olduğu Veb Ofset A.Ş. tarafından yayınlanan Doktor Karate adıyla çıkan haftalık bir dergide Gökyüzü Süvarileri başlığıyla yayınlanmıştır. 1981 yılında ise bir macerasıyla Milliyet Çocuk dergisi sayfalarında boy göstermiştir.



 
Üst