bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Vehip SİNAN, (1929- )


izgiromanAnsiklopedisi525b.jpg

1929 yılında İstanbul'da doğan Vehip Sinan, liseden sonra iki sene Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nde eğitim almış ve askere gitmiştir. İlk çizimleri Ceylan Yayınları'ndan çıkan Ceylan dergisinde 1955'de yayınlanmış, burada çeşitli vinyetier ve Nasreddin Hoca başlıklı bir bant çizmiştir.

Vehip Sinan, bu yayınevinde Küçük Afacan ve Armağan dergilerinde çeşitli resim ve illüstrasyonlar çizdikten sonra ilk çizgiroman kahramanı olan Topuz'u yaratmıştır. Bu maceracı küçük çocuğun ilk serüvenleri Küçük Afacan'da basılmıştır. Minik bir bebeğin maceralarının işlendiği Tombik de yine bu dergide gözükmüştür. Ceylan'dan ayrılarak 10 Ekim 1965 tarihinden itibaren Babıali'de Sabah Gazetesi'nde performans sergilemeye başlayan Sinan, burada da bant çizgiromanlar çizmiştir. Sonraki yıllarda Bugün, Yeni Asya, Bizim Anadolu, Son Havadis, Tercüman, Türkiye, Zaman gazetelerinde ve 1970'lerin ikinci yarısında Çaylak mizah dergisinde çeşidi karikatür ve çizgiroman çalışmaları gerçekleştirmiştir. 1977 senesinde yayına başlayan Tercüman Çocuk adına aynı yıl ve ertesi yıl içinde Mıstık ve Topuz başlıklı iki ünlü çizgiroman kahramanının maceralarını hazırlamıştır. Ayrıca Ekim 1980 tarihinden itibaren çok kısa bir süreliğine dergi ön kapağına Afacan Mete'nin Serüvenleri adlı tek sayfalık mizahi bir bant ve Mayıs 1985'den sonra da on bir hafta boyunca derginin arka kapağına Apartopar başlıklı bir bant daha çizmiştir.

Tercmanocuk197841s08.jpg


1978 Haziran sayılı Tercüman Çocuk Dergisi'nde Mıstık sayfası.



01.jpg


Bir Topuz sayısı.

1981 yılında ardı ardına yayına giren Can Kardeş ve Türkiye Çocuk dergilerinin ilk sayılarından itibaren yer almıştır. Biri Türkiye Çocuk için olmak üzere ünlü başlığı Topuz'un çok sayıda macerasını ve dergilerin arka kapaklar için Dalgacı Dündar adlı tek sayfalık çalışmalar hazırlamıştır. Ayrıca Can Kardefş'de Topuz benzeri Cin Ali, Mıstık ve Keloğlan (Beberuhi adıyla Zaman'da da yayınlanmıştır) dışında siyasi konularıyla Bay İlerici ile Adil Bey bantlarıyla mizahi temalı Transistor Seyfi, Ali Baba ve Gül Mahmut'a imza atmıştır. 1984 Nisanı'ndan başlayarak Türkiye Çocuk sayfalarından Binbir Gece Masalları başlığında bir çizgiroman daha yayınlatmaya başlamıştır. Yine bu dergi için aralarında Küçük Kahraman; konuşan ve düşünen bir köpeğin başından geçenlerin anlatıldığı Meraklı Doli; Ali Kardeş gibi yeni başlıklar çizmiştir. 1990'lar boyunca da Türkiye Çocuk için çalışmalarını sürdüren Sinan, en şöhretli başlığı Topuz tiplemesine çok benzeyen Harun, tek macerayla Öğrenci Mahmut ile Kuçu ve Dilaver adlı tek sayfalık iki çizgiromana daha imza atmıştır. Derginin 2000 yılında büyük boy yayınlanmaya başlamasıyla beraber hazırladığı Çılgın İntikamcı adlı bir macera usta çizerin burada çizdiği son başlık olmuştur. 1990'ların başından itibaren Gül Çocuk dergisinde Gül Mahmut başlığındaki çizimleri ve 1995'den sonra da bir süreliğine çıkan Yeni Şafak Gazetesi'nin ilavesi Şafak Çocuk dergisinde Topuz'un yeni maceraları yayınlanan Sinan, temiz çizgi stili ve yuvarlak hatlı Walt Disneyvari figürleriyle kendine has bir tekniğe sahiptir. Bilhassa çocuk dergilerine çizdiği Mıstık ve Topuz'da şiddet ve argo hiç yer almaz. Fantastik temalar, serüvenlerle yoğrularak rahat anlatımı olan kendi yazdığı senaryolarla biçimlenmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi526.jpg


Sinan'ın Can Kardeş'de yayınlanan bir Dalgacı Dündar sayfası.

Yeni Asya Yayınları'ndan çıkan 3 adet Topuz cildinin yanı sıra, yine aynı yayınevi logosuyla 1980'lerin ortasında okuyucu ile buluşan Mıstık çizgiroman dergi serisi ve Nisan 1989 tarihinde Zaman Gazetesi Yayınları'nca basılan Adil Bey adlı bant albümleri ile birkaç tane karikatür albümü vardır. Yine aynı yıl içinde Zafer Gazetesi Yayınları tarafından Beberuhi ve Ali ile Veli çalışmaları yayınlanmıştır.

vehip2.jpg
vehip3.jpg


Vehip Sinan'dan iki karikatür.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Vehip SİNAN
(1929-2010)

Sevgili "profesör" üstadım arka arkaya "Vehip Sinan"ın eserlerini sunmaya başlayınca merak ettim ve "ansiklopedi" bölümümüze bir göz attım. İlgili madde 2010'dan önce hazırlanmış olduğu için doğal olarak çizerin ölmüş olduğu belirtilmemişti. Bu çizer ne yazık ki 2010 yılında 81 yaşındayken vefat etmiş. Bilgilerin o kısmını güncelleyen bir haberin kupürünü ve kendini anlattığı biyografik bir metni konunun altına ekledim. Bulamadığım bilgi ise şu: Ara sıra nette Vehip Sinan adlı bir yazı fontuna rastlıyorum. Bu fontun çizerle bir bağlantısı var mı bilmiyorum. Bilenler konunun altına ekleyebilirler.


vehipsinan_ld.jpg


vehip_sinan_s_yledikleri.jpg

 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,642
Ansiklopediye çok değerli bir katkı oldu sevgili üstadım.
Bir çok maddeye ben de bir şeyler ilave etmeyi sık sık düşünüyorum. Ama harala gürele tarama, paylaşım yapmaktan zaman ayıramıyorum bir türlü.

Vehip Sinan, özgün çizgiye sahip nadir sayıdaki çizerlerimizden olması nedeniyle çok saygı duyduğum sanatçılarımızdandı. Rahmet ve saygı ile anıyorum onu.

Yurdagül, Şakrak gibi yayınevlerinden çıkan çizgi romanlarda resime bakarak balon yazısı yazılmasına alışkındım ama Ceylan Yayınları'nın hele hele Erdoğan Egeli'nin de bu işlerde tarağı olduğunu öğrenmem sürpriz oldu doğrusu.
Bu tür ilk elden tanıkların anıları, çizgi roman tarihimiz için çok önemli.
Vehip Sinan'ın bu itirafı, daha önce de tanık olduğum bir hususu bir kez daha hatırlamama sebep oldu. Abdullah Turhan ve Aslan Şükür, Talat Güreli, Yıldırım Örer, Hikmet Yamansavaşçılar gibi ustalarla sohbetlerimizden biliyorum. Bu ustalarımız olağanüstü derecede dürüstler ve çok açık yüreklilikle anılarını, yaşadıklarını anlatıyorlar. Bunlar ilk aklıma gelip de saydıklarım. Hepsi de çizdikleri kahramanlar kadar dürüst ve güzel insanlar. Onlara gönlümüzü kaptırmamız boşuna değil yani:)
 

Halil65

Yeni Üye
13 Nis 2023
1
2
Merhaba, Vehip Sinan’ın yayınlanmış 2 adet karikatür albümü varmış 1989 baskısı. Elinde olan üyelerimiz varsa forumda paylaşabilir mi acaba. Herkese iyi günler diliyorum…
 

ed86

Süper Üye
3 Kas 2018
824
1,609
Çizimleri bizim Spiroularımız denebilir. Bulursam okuyacağım.
 
Üst