bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Tiziano SCLAVI, (1953- )


1953 yılında Broni'de doğan Tiziano Sclavi, ilk çizgiroman çalışmalarını Alfredo Castelli için senaryolarına katkı sağladığı Aristocratici başlığında ve Corriere dei Ragazzi dergisinde gerçekleştirmiştir.

Tiziano Sclavi, son dönemin en popüler çizgiroman kahramanı olan Dylan Dog'ı 1986 yılında Sergio Bonelli Editore için yaratmadan önce, Corriere dei Piccoli adlı dergide Altai & Jonson, Archivio Zero ve John John va nel West başlıklarını yaratmıştır. Bu çizgiromanların senaryolarında gösterdiği başarı ve kullandığı gayet akıcı anlatım dili sayesinde II Giornalino'da Gino Gavioli ve Mario Rossi gibi çizerler için Vita da Cani'yi hazırlamıştır. 1981 yılında Cepim yayınları için senaryolar kaleme alan Sclavi, sonrasında Bonelli logosundan okurla buluşan Zagor, Mister No ve Ken Parker serilerine öyküler yazmıştır. Bu arada yayınevi de İtalyan yayıncılar arasında kült seviyesine ulaşmış ve epeyce garip bir ismi olan Londralı özel dedektif Dylan Dog'ı da dahil edeceği genişlikte bir yayın yelpazesi oluşturmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi510.jpg


Alfredo Castelli'nin kaleminden Tiziano Sclavi portresi.

Gizemli maceralarında Dylan'a eşlik eden ve 'Sessiz Sinema'yı yaratan dev isimlerden biri olan Marx Kardeşlerden Groucho da (filmleri ülkemizde oynarken Arşak Palabıyıkyan adı verilmiştir) Sclavi tarafından tarihin içinden ödünç alınmıştır. Başlık, yayınlanan sayıları birbirini izledikçe farklı çizerleri de koleksiyonuna kazandırmış ve okuyucuların büyük beğenisine mazhar olmuştur.

Aylık baskı miktarı olarak daima bir milyonun üzerine çıkan seri, 1999 yılının Mart ayında, ABD'de faaliyet gösteren Dark Horse Comics tarafından bu ülkede basılan ilk İtalyan kaynaklı çizgiromanlardan biri olarak İngilizce yayınlanmıştır. Tiziano Sclavi, Dylan Dog serisinde imzası olan pek çok macerada Claudio Villa, Roi, Gustavo Trigo, Carlo Ambrosini, Luigi Piccatto, Angelo Stano, Mike Mignola, Andrea Venturi, Giampiero Casertano ve Bruno Brindisi gibi şöhretli Sergio Bonelli Editore çizerleriyle birlikte çalışmıştır.
 

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,898
En önemli fumetti yazarlarından birisi olduğunu düşünüyorum. Dylan Dog'un yaratıcısı olmasının dışında Zagor, Mister No ve Martin Mystere için de hikayeler yazmıştır.
Bana göre Zagor'un bir çok kült macerasına imza atmıştır.

Örnek olarak:

Kâbus - (Lal Klasik: 71c-71d-72a-72b-72c-72d)

Şeytan Maskesi - (Lal Klasik: 53a-53b-53c )
 
Üst