Tex Tone ( Kansas Kid ) Hakkında

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Tex Tone ( Kansas Kid ) Hakkında

Tom Braks'ların içinde dolgu olarak yayınlanan Tex Tone serüvenlerini,düzenlemekle yetinmeyen kıymetli Micro nikli arkadaşımız,büyük özveriyle 23.sayı olan Cain'in Ölümündeki Esrar adlı serüveni renklendirmiştir. Çok beğendiğim bu büyük emek verdiği paylaşımını taçlandırmak için bende bir şeyler yapmak istedim. 30 sayfalık bu çalışmayı, dört sayfayı bir sayfa haline getirerek ve kapak resimleri ekleyerek 40 sayfa yaptım.
Ayrıca araştırma yaparak Tex Tone hakkında alttaki sunumu hazırladım. Bizde genelde dolgu olarak kullanılan, yalnızca Fransa'da 526 sayılık bir seri olan Tex Tone bence bu ilgiyi fazlasıyla hak ediyor. Sevgili Micro'ya tekrar çok teşekkür ediyor ve sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum. Zamangezgini.
00aomo.jpgg


02agjg.jpg


Tex Tone Sayı 23 Cain'in Ölümündeki Esrar_Renkli 48Mb CBR:


Tex Tone Sayı 23 Cain'in Ölümündeki Esrar_Renkli 48Mb CBR:

13afpf.jpg



Kansas Kid / Tex Tone

Erken dönem Kansas Kid, İtalyan ressam ve çizgi roman sanatçısı ( Udine 1907 - Milan 1964 ) olan Carlo Cossio tarafından çizilmiştir. SAGE tarafından yayınlanan Wild West Collection yeni serisi için 52 sayı sonra da 36 sayı daha yeni seri olarak hazırlamıştır.
kansaskid1tgt.png
,
t2ec16fyee9s5jdw7obqvziovtnq6058xhmh.jpg
,
kansaskidcarlocossiolacavalleria1.jpg


kansaskidcarlocossiomark1.jpg
,
collectionwildwest9x.jpg
,
cossio1afa.jpg

Ama Fransa'da Tex Tone adıyla yayınlanan serinin kaynağı, İngiliz Fleeway yayın grubunun Cowboy Pictures Librarry dergisi için hazırlanan Kansas Kid serisidir.
Fransa'da ise Kansas Kid olarak değil adı değiştirilerek Tex Tone olarak aynen yayınlanmıştır. Tex Tone Teksas'a peş parasız olarak iş bulmak amacıyla gelir ve Dan Drew'in " Çift D - Double D" çiftliğinde işe giren bu cowboy, kısa sürede çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile Dan Drew'in ve pek çok kişinin güvenini ve dostluğunu kazanır.
526 sayı boyunca çok heyecanlı ve sürükleyici serüvenler yaşar." Kansas Kid 1959. Zeria Karadeniz. Sis Yayınları.İstanbul. Haftalık." Bizde ise Sis yayınlarında asıl adıyla Kansas Kid olarak az sayıda yayınlanmasının dışında, dolgu olarak yayınlanmıştır.
17211290tn500.jpg
,
17205person2276.jpg
,
kansaskidalbumn2z.jpg

Zeria Karadeniz'in sahipliğinde kurulan Sis Yayınları bazı popüler romanların yanı sıra İngiliz Amalgamated Press Ltd.'den telifle aldığı çizgiromanları 1959 yılından itibaren Türk çizgiroman piyasasına sunmuştur.
Sis Yayınları her biri on beş günde bir yayınlanan küçük boy dergilerinde ilk olarak 28 Nisan 1959'dan sonra 10 sayı Kansas Kid; 7 Mayıs'tan sonra 10 sayı boyunca Dick Daring; 7 Temmuz' dan itibaren 2 sayı çıkan Deyvi Kroket'in; 8 Temmuz'dan itibaren 2 sayı süren Ali Tekin'in serüvenlerini okurlarıyla paylaşmaya başlamıştır. En uzun süre yayında kalan iki serisi olan Dick Daring ve Kansas Kid, 11. sayılarında birleşerek aynı dergide gözükmüşlerdir. Zaten 28 Temmuz tarihli bu sayı Sis'in logosuyla basılan son çizgiroman nüshası olmuştur. Yayınevinin iddiasına göre '45.000'er adet ,basılan ve okuyuculardan büyük ilgi gören bu seriler, her nedense altı ayını çıkaramadan yayınını noktalamak durumunda kalmışlardır.

Nisan 1950 yılından, 1962 yılı Eylül ayına kadar yayınlanan İngiliz Fleetway dergi grubunun 468 sayılık Cowboy Picture Library dergisi içinde yayınlanan Kansas Kid'i, Fransızlar Tex Tone adıyla 1957 Mayıs ayından Hırsızlar Rodeosu 1.sayısıyla başlatmışlar, yine 526.sayısıyla 1986 yılı Mayıs ayında, Hayaletin Öyküsü serüveniyle bitirmişlerdir. Aradaki sayı farkı olsada aslında daha fazladır. Çünkü İngiliz Fleetway dergi grubunun 468 sayılık Cowboy Picture Library dergisi içinde yayınlanan Yalnız Kansas Kid değildi. Billy the Kid,Kit Karson,Buck Jones,buffalo bill ve Davy Crockett ile dönüşümlü sıra ile yayınlanıyor ve arada isimsiz kahramanların serüvenleride yer alıyordu. Kansas Kid'in çizeri bir İtalyan ressam ve illüstratör olan Ruggero Giovannini'dir.*

Her halde Fransızlar yalnızca Kansas Kid'i 526 sayı yayınlayabilmek için ek çizerler kullanmış olmalılar kanımca. İngiliz kaynağı olan Kansas Kid'in tükenmesinden sonra, editör İspanyol yazarların yeni bölüm oluşturulmasını sağlamıştır.
Fransa'da yayımlanan western çizgi romanı olan, Tex Tone bir Fransız western kahramanı (Birleşik Krallık'ta Kansas Kid olarak da bilinir), olarak fazla sayıların çizeri Johnny Craig olabilir ama muhtemelen İtalyan sanatçı Camillo Zuffi, tarafından çizilmiştir. Fransa'da Imperia tarafından yayınlanmıştır.
Fransızlar Kansas Kid için, işe başka yazar ve çizerden (ilk önce Claude Bordet,Daha sonra Bill Lacey,Lopez Blanco, Jose Morante,Bob Leguay vb gibi diğer sanatçılar tarafından çizildi ??..) önce Kansas Kid'in serüvenlerdeki giyimini değiştirmekle başlamışlar. Düz renk olan gömleğinin üst omuz kısımlarını koyu renk yapmışlardır. ( King of Cowboys ) Kovboyların Kralı adı başlığı altında,13x18 boyutunda 526 sayının çoğu 68 sahife olmakla beraber, 355.sayıdan sonra 443.sayıya kadar 88 sayısı 132 sahife olarak yayınlanmıştır. Karşılaştırabilmeniz için 3 ayrı sayının İngilizce Kansas Kid ve Fransızca Tex Tone kapaklarını yan yana koydum:
Önce Fransa'da yapılan tanıtımına bir göz atalım.
pubtextone2x.jpg
,
pubtextone1.jpg
,
pub20tex20tone1x.jpg


cowboycomics176ojo.jpg
,
01www.jpg



kansasiri.jpg
,
02hnh.jpg



cowboypl240.jpg
,
25uhu.jpg

* Kaptan Erik'in (Capitan Erik) çizeri İtalyan ressam ve illüstratör Ruggero Giovannini (5 Haziran 1922, Roma) ilk çalışması olan I Seguaci di Adelchi'yi Il Vittorioso dergisi için hazırlayıp 1945'te çizgiroman dünyasına adım atmış. Bunu Jim Brady serisi ve Mister V (1948) gibi sevilen bazı sinema filmlerinin çizgiroman uyarlamaları izlemiş. 1969'a kadar Il Vittorioso'ya çalışmayı sürdüren Giovannini, sonrasında Il Giornalino için işler üretmeye başlamış. Bu dergi için Bug Barry ve Harald il Crudele, Gli Uomini Del Pugnale, Capitan Erik (1972), Ricky ve I Biondi Lupi del Nord serilerine de imza atmış. Aynı dönemde Il Corriere dei Piccoli'ye The Illiad'ı ve yakından tanıdığımız Tex için de Terra che Scotta'yı çizmiş.
50'li ve 60'lı yıllarda Il Vittorioso tarafından istihdam edilmesine karşın Giovannini da D'Ami stüdyoları aracılığıyla İngiliz Fleetway dergi grubu için de ürünler vermiş. Thriller Picture Library için Dick Daring ve Robin Hood, Cowboy Picture Library dergisi için Kansas Kid (Türkiye'de Fransa'da yayınlanan ismiyle biliniyor; Tex Tone), Radio Fun için ise Wild Bill Hickok çizgiromanları üzerinde çalışmış. Top Spot'a western tarzı birkaç iş hazırlamış. Ranger'a Adventures of Macbeth'i çizmiş. Express Weekly dergisinde Wulf the Briton ve Tiger'da Olac the Gladiator çalışmaları yayınlanmış. Treasure ve Tell Me Why dergilerinde de renkli illüstrasyonlarına yer verilmiş.1974 yılında Eura Publishing'in kayda değer yayınları olan Lanciostory ve Skorpio dergilerinde sanat yönetmeni olarak görev yüklenmiş.
Giovannini'nin İtalyan çizgiromanının en bereketli çizerlerinden biri olarak kabul edildiğini ve 5 Mart 1983'te vefat ettiğini belirtelim. " Bu bilgi için Mryer6 dostumuza çok teşekkür ederim."
kansaskidvealtnay1.jpg

Tom Braks dolgu maceraları olarak Tex Tone:
Tom Brakslarda dolgu malzemesi olarak kullanılan bazı western kahramanları olan Buck John, Kit Karson gibi Tex-Tone'da bir western kahramanıdır. Ve kesinlikle çok sıkı western maceralarıdır bu dolgular...
" Merada Grev" Tom Braks dolgularında karşılaştığım en sık macera. Kesinlikle eminim bu durumdan zira macerayı sular seller gibi biliyorum, ciddiyim... Kaç kez okuduğumu hatırlamıyorum bile..(Savataged'den alıntı)

14. sayıda real Tex-Tone olarak okumuştuk hatırlarsanız,..
İlginçtir ki, RON adıyla aynı macera bir kez daha kullanılmış dolgu olarak.
Açıkçası bu duruma hiç de dikkat etmediğimi belirtmeliyim Tom Braks'lar da.. bu detayı yakaladığı için Micro dostumuza ne kadar teşekkür etsek azdır,.. aşağıdaki resimlerde de görüldüğü gibi bu sayının özel olma nedeni gayet açık...
6zx57c.jpg
,
33vn91e.jpg

Ron'dan sonra dolgu maceralarda bile ne denli tahrifat yapıldığının bir kez daha açıkça görüldüğü bu sayı, zamanın yayıncılık ilkelerine bir not daha düşmemize neden oldu bu vesileyle.. bir detay daha yakaladık Micro dostumuz sayesinde, sağolsun... teşekkürlerimle dostum, eline sağlık,.. ufkumuz her geçen gün daha da genişliyor emeklerin sayesinde. (Savataged'den alıntı)
31a.jpg


33a.jpg


39aini.jpg


alaska698crczyz.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,077
Değerli bilgiler ve paylaşım için sevgili zamangezgini ve micro'ya teşekkür ederim.
 
Üst