Tayyar ÖZKAN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Tayyar ÖZKAN, (1962- )


izgiromanAnsiklopedisi456a.jpg

8 Temmuz 1962 tarihinde Kırşehir'de doğan Tayyar Özkan, 1950'lerde Tunceli'den göçen bir ailenin çocuğudur. Gazi Üniversitesi Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra çizimlerini ilk kez on yedi yaşındayken lokal yayın yapan bir sendika dergisinde ve mizah dergilerinde yayınlatmıştır.

Tayyar Özkan, 1989 yılında değin Ankara ve İstanbul'da mizah dergilerine birkaç çizgiroman öyküsü ve Milliyet Çocuk (1983'den sonra) başta olmak üzere çeşitli yayın organlarında metin resimlemeleri ve kapak illüstrasyonları çizmiştir. Bu tarihte ABD'ye yerleşen çizer burada çizgiro-
man çizim tekniğini geliştirme şansı bulmuş ve Amerikan piyasasına uygun formatta çizgiromanlar hazırlamaya başlamıştır. 1992'de 'underground' bir dergide yayınlanan çalışmasını ertesi yıl Heavy Metal'de yayınlanan Cave Man izlemiştir. 1997 yılından itibaren bu şöhretli başlığını Türkiye'de Radikal Gazetesinin ilavesi Radikal İki'de de yayınlatma şansı bulan Özkan'ın ABD'deki ikinci önemli başarısı DC Comics için hazırladığı La Pacifica adlı çizgiromandır. Daha sonra erotik çizgiroman serileri yayınlayan Eros Comics için cinzel dozu hayli yüksek Cave Man maceraları çizmiş ve bunlar aylık periyotta 2001'den itibaren basılmıştır. 2000 yılında eşinin doğum yeri olan Çin'e yerleşen Özkan'ın Caveman maceralarının bir bölümü de İspanya' da yayınlanmıştır.
 
Üst