bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Todd McFARLANE, (1961- )


izgiromanAnsiklopedisi407a.jpg

16 Mart 1961 tarihinde Alberta, Kanada'da doğan Todd McFarlane, "bir "buçuk yaşına geldiğinde ailesinin ABD'ye taşınması sayesinde California'da büyümüştür. Dokuzuncu sanata olan aşkı henüz küçük bir çocukken bolca alıp okuduğu çizgiroman dergileriyle birlikte başlamıştır.

Todd McFarlane, eski ustalardan John Byrne, Walter Simonson ve George Perez gibilerin elinden çıkan pek çok çalışmayı sırf çizim stillerini beğendiği için takip etmiştir. İyi bir beyzbol oyuncusu olmak istemesine karşın geçirdiği bir kaza sonucunda ayak bileğinin kırılmasıyla bu hayalleri sona ermiş, en azından uzunca bir süre ertelenmiştir. McFarlane de bu kez ikinci iyi yaptığı ve sevdiği şeye, çizgiroman çizmeye ağırlık vermeye başlamış ve çalışmalarını ulaşabildiği hemen tüm yayınevi editörlerine göndermiştir. Zaten bu dönemde tatillerde çalıştığı yerlerden birisi de bir çizgiroman satış dükkanıydı.

Profesyonel kariyerinin ilk çizimleri 1984 yılında Marvel Comics'e bağlı bir şirket olan Epic Comics'in Scorpio Rose dergisinde çıkmıştır. Kısa sürede diğer büyük şirket DC Comics'den ve editörü Roy Thomas'dan teklif alan çizer, burada Infinity Inc. başlığını devralmıştır. Bu seriyi Nisan 1987 tarihli 37. sayısına dek çizen McFarlane, ani bir kararla lise aşkıyla evlenerek Kanada'ya geri dönmüştür. Ancak yeteneği peşini bırakmamış ve aynı dönemde Marvel etiketli önemli bir başlık olan The Hulk ona emanet edilmiştir. Üstelik yine Marvel'dan Daredevil ve G.I.Joe, DC'den ise Detective Comics başlıklarına da çizimler gerçekleştirerek kendisine has bir stilin ilk sinyallerini okuyucularına sunmaya başlamıştır.

Artık birbiri ardına eklenen Wolverine, Marvel Tales, Batman serilerinin yanı sıra Mart 1988 tarihli 298. sayısıyla beraber adının bir bomba gibi patlamasını sağlayan Amazing Spider-Man/ Örümcek-Adam'a da ulaşmıştır. Burada elde ettiği yüksek trendle Örümcek Kafalı kahramana ait ve konseptini kendisinin belirleyeceği yeni bir serisi için Marvel ile özel bir anlaşma yapmıştır. McFarlane'in hayatındaki dönüm noktalanndan birisi de çizer arkadaşları Rob Liefeld, Jim Valentino, Erik Larsen ve Marc Silvestri ile birlikte hareket ederek Image Comics adlı kendi çizgiroman şirketlerini kurmasıdır. Burada yarattığı ve satışı tavana vuran Spawn adlı kahramanla Mayıs 1992'den itibaren kendi okuyucusunun karşısına çıkmıştır. 1.700.000 adetlik bir satış grafiğinin önüne geçilmez etkisiyle beraber karşısına çıkan talep patlamasıyla kahramanının yan sektörlerdeki ticari pazarına da uzanmış ve kendi adına bir maket oyuncak şirketi kurmuştur. Buradan elde ettiği yüksek kâr ve yoğun iş temposu nedeniyle Spawn serisini ise yetenekli bir genç çizer olan Greg Capullo'ya emanet etmiştir. Todd McFarlane, XXI. yüzyıla milyon dolarlık ciroları olan bir oyuncak şirketinin patronu ve hâlâ liste tepelerinde dolaşan bir süper kahramanın yaratıcısı olarak girmiştir.
 
Üst