Teksas'ın Ortaya Çıkışı, Konusu..

AzardidE

Yeni Üye
20 Mar 2009
66
63
Teksas çizgi romanı 1954 yılında İtalya'nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirilmiştir ve Il Grande Blek adı altında 13 yıl süreyle çizilmeğe devam etmiştir. EsseGesse stüdyoları, ismini kurucuları olan üç çizerin soyadlarından almıştır: Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon ve Pietro Sartoris (S.G.S. yani İtalyanca okunuşuyla EsseGesse). 1954-1967 yılları arasında EsseGesse Teksas çizgi romanını 650 fasikül halinde yayınlamıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1956 yılında Erdoğan Egeli'nin (1925-1983) sahipliği altındaki Ceylan Yayınları tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği bu çizgi romanın aslında Teksas'la hiçbir ilgisi yoktur. İtalyanca ismi Teksas değildir. Kahramanının ismi de Teksas değildir ve konusu Amerika'nın Teksas eyaletinde geçmez. Teksas'ın kapaklarını çizen Samim Utkun bu ismin daha ilgi çekeceğini düşünerek çizgi romana Türkiye'de Teksas adını vermiştir. Daha sonraki yıllarda Teksas, Tay yayınları, Ecem ve Aksoy Yayıncılık tarafından siyah-beyaz haliyle 2002 yılına kadar basılmağa devam etmiştir. 2004 yılından beri de Hoz Comics tarafından renkli ve kuşe kâğıtta yayınlamağa başlamıştır.

Konusu

Teksas çizgi romanı 1770 yıllarında Kuzey Amerika'da İngiltere'ye ait kolonilerin bağımsızlık savaşı vererek Amerika Birleşik Devletleri'nı kurmasını konu alır. Başlıca kahramanları Çelik Blek isimli bir genç savaşçı, Rodi isimli ergenlik çağındaki bir erkek çocuk ve Profesör Oklitus'dur. Romanın kahramanı Blek İngilizcedeki Black kelimesinden gelir. Önceleri Essegesse Black kelimesini İngilizce şekliyle kullanmıştır. Ancak İtalyan okuyuculara zor geldiği için okunduğu gibi Blek şeklinde yazmağa başlamıştır. Romanın konusu aslında Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde değil Boston ve Portland gibi kuzeydoğudaki New England bölgesinde geçer.

Teksas'ın kahramanı Çelik Blek ve arkadaşları Rodi (Rody) ve Profesör Oklitus (Occultis) bir avcı kasabasında yaşarlar ve kırmızı urbalılara (İngiliz askerleri) karşı direniş yaparlar. Boston'da yaşayan Avukat Konoli (Connoly) Amerikan bağımsızlık savaşında istasyon şefi olarak görev yapmakta, arasıra Çelik Blek'i ziyaret ederek ona gizli ve tehlikeli görevler vermektedir. Bu çizgi romanın kahramanları hayal ürünü olmakla beraber tarih açısından gerçekçi bazı kişi ve olaylara da yer verilir. Örneğin Amerikan bağımsızlık savaşının önderi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı George Washington ve gene Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucularından biri olan bilim adamı Benjamin Franklin bu çizgi romanın bazı maceralarında yer alırlar.

Teksas çizgi romanı kesin bir şekilde Amerikan yanlısıdır. Romanda İngilizler kötü, beceriksiz ve zalim olarak gösterilirler. Çelik Blek ciddi, cesur, becerikli ve akıllı bir kişidir. Romanda romantik aşk konularına değinilmez. Profesör Oklitus ve Rodi'nin en büyük zaafları yemek yemek, ve özellikle turtaları mideye indirmektir

250px-Teksas_ceylan_cilt43.jpg
 

yannlebeau

Yeni Üye
29 Tem 2011
4
10
cocukluk yillarimin cizgi romani teksas-tomiks sonralari zagor kinnowa Teksi de unutmayalim 60 yasindyim bizim cocuklugumuzda ispirtoyla sari kagida basilirdi...
 
23 Ara 2014
12
33
Teksas'ın maceralarına tad veren en önemli kişi Profesör Oklitus'tur. Onun cin fikirleri ve sihirbazlığı, ama bazen de her şeyi yüzüne gözüne bulaştırması her macerayı güzelleştiriyor.
 

ZagorSever1

Kıdemli Üye
21 Ara 2014
135
356
Ben Çelik Blek'i bileğinin gücünden dolayı bu ismin verildiğini sanırdım küçükken. Zagor benim her zaman favori çizgi romanım olmuştu. Teksas - Tommiks - Mister No - ATLANTİS - Kızılmaske - Kaptan Swing - Kızılmaske hepsini okumuşumdur ama Zagor'dan aldığım tadı hiçbirinden alamamışımdır.Zagor'la Çelik Blek dönemleri aralarında yaklaşık 50-60 yıl var bir macerada denk gelmiş olsalardı Blek 75-80 yaşlarında olurdu muhtemelen. Rodi bile Zagor zamanında torun torba sahibi olmuştur.
 

abdullahersoy

Aktif Üye
19 Ocak 2012
311
667
Ben 13 yaşında çizgi roman okumaya başladım. 70 li yıllarda öyle yeni kitap alamazdık. Sinema önlerinde eski sayıları alıp satar sonra da arkadaşlarla değişirdik. Daha sonraki yıllarda ciltli kitaplar çıkmaya başladı. Tommiks gibi saçımı tarardım. Mahallede ve okulda bana Teksas derlerdi. Bir gün ilkokul beşinci sınıfta teneffüste arkadaşım sınıfın kapısını açıp ' Teksas ! ' diye bağırdı. Öğretmenin orada olduğunu bilmiyordu. Halbuki öğretmen sınıftaydı Kimi çağırıyor deyince " Öğretmenim Abdullah'ı çağırıyor dediler. Tabi ki bir sonraki dersin konusu çizgi roman ve de Teksas- Tommiks idi. Benim Saffet de bu kitapları okuyor, akşam olunca " Atımı getirin, silahımı getirin diye sayıklıyor. Çocuklar bu kitapları okumayın" dedi. kötü olduğuna dair bir şey söylemedi. Bence tek kötü olan sinema önlerinde satılmasıydı. Bazan zabıtalar gelir bizi kovarlardı. Çünkü çok kalabalık oluyordu. Şimdi düşünüyorum da yeterince paramız olsaydı herhalde büfeden alır evimizde okurduk. Ne diyelim, biz böyle yaşadık. Pişmanmısın deseler hayır asla ! hey gidi geçmiş günler hey .
 
23 Ara 2014
12
33
TEKSAS'I VE DİĞER DERGİLERİ 1959 YILINDAN İTİBAREN OKUMAYA BAŞLAMIŞTIM. iZMİR'DE BÜYÜK SİNEMA'NIN ÖNÜNDE İZMİR'İN EN BÜYÜK RESİMLİ ROMAN PAZARI OLUŞURDU. PİYASADA ÇOK AZ BULUNAN BAZI SAYILARI BULDUK MU BUNLARI MERAKLILARINA 10 KURUŞA OKUTURDUK. SADECE RESİMLERİNE BAKMAK 5 KURUŞTU.
 
Üst