V / V for Vendetta Kimdir?

sergen07

Süper Üye
20 Kas 2010
479
272
Antalya
2006vforvendetta0040293.jpg


V, Alan Moore ve David Lloyd tarafından yaratılan V for Vendetta isimli çizgiroman serilerinde yer alan bir yapay karakterdir. Sürekli giydiği Guy Fawkes maskesi ve koyu renkli kıyafetleri ile, gizemli bir anarşist kanun kaçağı ve teröristtir. Moore'a göre bir amaç için dövüşen bir kahraman ya da sadece delilik yapan birisi olup olmadığına okuyucuların karar verebilmesi için aynı anda hem kötü hem de iyi bir karakter olarak tasarlanmıştır.

Biyografi

Gelişim

V'nin kimliğinin arkaplanı neredeyse tamamen bilinmemektdir. Geçmişine dair kesin olarak bilinen tek şey, İngiltere'nin yeni faşist yönetimi olan Norsefire'ın denetiminde olan, politik tutukluların, eşcinsellerin, Yahudileri, Pakistanlıların, Müslümanların ve muhtemelen Avrupalı olmayan tüm etnik kökenli insanların sistematik şekilde yok edildiği kamplardan bir tanesi olan "Larkhill Yerleştirme Kampı"nda bir zamanlar tutuklu olduğudur. Tutuklu iken Dr. Delia Surridge'in yönetiminde yapay bir hormonun test edildiği tıbbi deneyin deneklerinden biridir. Kampın yöneticisi Lewis Prothero'dur ve bir pedofolik olan Peder Lilliman da tesiste "ruhani destek" için görevlendirilmiş bir din adamıdır. Yapay hormonun denediği hemen hemen tüm denekler korkunç şekilde ölmektedir, tek istisna "beş numaralı odadaki adam" dır ( "V", Romen rakamı olarak beş sayısını temsil eder). Bu süreçte, V çok sınırlı şekilde yan hücresindeki tutuklu ile tek yönlü bir iletişim içindedir; Valerie Page, lezbiyen olduğu için "dört numaralı odada" tutulan eski bir oyuncudur ve otobiyografisini tuvalet kağıdına yazıp, ortak duvarlarındaki bir delikten "V" ile paylaşmaktadır.

Fiziksel olarak herhangi bir kusuru olmamasına karşın, Surridge deneyin bir sonucu olarak zihinsel sapmalar gösterdiğinii söylemiştir. Davranışları kamp yöneticilerine ve doktorlarına çarpık bir mantığın ürünü olarak gelmektedir. Deneylerin bazı getirileri de olmuştur : refleksleri olimpik atletler seviyesine çıkmış, hızı ve özellikle akıl kapasitesi artmıştır (çizgiromanda sürekli gösterildiği üzere V, patlayıcılar, dövüş sanatları, filozofi, edebiyat, politika, bilgisayar korsanlığı ve kimya gibi dallarda deha seviyesindedir).

Zaman içinde, mahkumun kamp görevlileri için gül (violet carson türü) ve ekin yetiştirmesine izin verilir. Bunun üzerine mahkum amonyak bazlı gübre fazlalarını hücresine götürmeye başlar ve hücresinin tabanına garip desenler halinde yayar. Daha sonra bahçelerden yağ çözücü (solventi) toplar. Gizli olarak bu iki bileşenden zehirli hardal gazı ve napalm yapmayı başarır. Fırtınalı bir gecede, (5 Kasım günü) el yapımı napalm bombasını patlatır ve hücresinden kaçar. Kampın büyük bölümü alevler içinde kalır ve hücreyi incelemeye gelen pek çok gardiyan hardal gazı yüzünden ölür. Kısa süre içinde kamp boşaltılır ve ardından kapatılır. Yeni kimliği olan "V" 'ye bürünür ve Guy Fawkes maskesi ve kıyafeti edinir. V sonraki beş yıl boyuca Norsefire hükümetinden alacağı intikamı planlayarak geçirir ve kendine "Gölge Galerisi" dediği bir üs yapar. Larkhill'in hayatta kalan son 40 görevlisini de hepsine kaza süsü vererek öldürür. Kendi üstünde yapılan deneylerin asıl sorumluları olan Prothero, Lilliman ve Surridge'i en sona bırakır, içlerinde sadece Surridge'i uykusunda zehirli enjekte ederek acısız şekilde öldürür.

Kimlik

V'nin gerçek kimliği bilinmemektedir, ve tüm hikâye boyunca maskesini Surridge'in isteği üzerine sadece bir defa çıkartmıştır, bu karede de sırtı okuyucuya dönüktür. V hücresinde kalan adamın çirkin olduğunu yazdığı kişisel notlarınının aksine, Surridge "(yüzü için) güzel" olduğunu söyler.



V'yi ismi olarak değerlendirmez, ismi için "İsmin yok. Bana V diyebilirsin" demiştir. V'nin geçmişine dair tek açıklama Surridge'in günlüğüdür, "Finger" 'ın (Norsefire'ın gizli polis teşkilatı) bulması için, Surridge'i öldürdükten sonra yanına bırakmıştır. Dedektif Finch, Londra Polis Departmanının başı ve Norsefire'ın en güçlü isimlerinden biri, günlüğü okur ve V'nin günlüğü okumaları istediğini anlar. V pek çok sayfayı gülükte yırtmıştır, bu sayfalar muhtemelen kampa geleden önceki kimliğine dair ipuçları içermektedir. Finch daha sonra polisi şaşırtmak için Surridge'in günlüğünü V'nin yazdığını iddia eder.

Çizgiromanda Delia Surridge, günlüğünde V'nin çirkin ve muhtemelen sakat olduğunu yazmasına rağmen, "Fiziksel olarak herhangi bir bozukluk taşımadığını, hücresel anomalilik olmadığını" yazar. Yoldaşı Evey Hammond, çizgiromanda V'nin politik suçlu olarak hapsedilen kendi babası olabileceğini ima eder; V bunu yalanlar, ayrıca çizgiromanın yazarı Moore da V'nin Evey'in babası olmadığını bir röportajında söylemiştir. Başka bir spekülasyona göre V, aslında herşeye rağmen devam etmesini sağlayan mektupları veren ya hücredeki Valerie 'dir. Ancak, Prothero ve Surridge V'den "beş numaralı hücredeki adam" olarak bahsederler. Ayrıca V Valerie'nin "dört numaralı odadaki kadın" olduğunu belirtir, zaten mektupları da kendi yazmamıştır. Dolayısı ile bu spekülasyon doğru görünmemektedir.

Finch, Surridge'in günlüğünden V'nin koparttığı sayfalar için "Kayıp sayfalarda ne vardı ki? Adı? Yaşı? Yahudi, homoseksüel, zenci ya da beyaz olduğu mu?" der. Daha sonra V'nin bir "bir fikir" olduğunu söyleyecektir. Hikayenin sonunda, Evey selefinin ölümü sonrası kimliğini devraldığında, V'nin fiziksel olarak maskeyi takan bireyin ötesine geçtiğini söyler, tıpkı nesiller boyu değişik kişilerin üstlendiği Kızılmaske gibi. Sonuçta V "herkes" dir, potansiyel olarak hükümet tarafından baskı altına alınmış herhangi bir birey öç arayan bir devrimci olabilir.

Cani

Larkhill'den kaçışından dört yıl sonra 5 Kasım Guy Fawkes gününde V, hükümete karşı olan kan davasını Parlamento binasını havaya uçurarak başlatır. Daha sonra artık hükümetin propaganda radyosunda "Kaderin Sesi" görevini üstlenen Prothero'yu kaçırır ve Larkhill'deki infazlara atfen bebek kolleksiyonunu yok ederek aklını kaçırmasını sağlar. Artık Piskopos olan Lilliman'ı ise içine siyanür koyduğu vaftiz suyunu içirerek öldürür. Bu eyleminden sonra, Norsefire söylemlerine dini sapkınlığa dair öğeler ekler. V daha sonra Larkhill'de yaptıkları yüzünden üzüntü duyan Surridge'i acı vermeyen bir zehir ile öldürür.

V'nin bir sonraki adımı, hükümetin propaganda yayınlarını yaptığı istasyon olur; vücuduna sardığı bombaları patlatma tehtidi ile binayı ele geçirir. Bir mesaj yayınlayarak insanlara kendi hareketlerinin sorumluluğunda olduklarını ve hükümete başkaldırmalarını telkin eder. Ardından hükümetin kapalı devre televizyon sistemini de içeren gözetleme binalarını yokeder, hükümetin İngiliz vatandaşlarını kontrol etmelerini zorlaştırır. Ancak sonunda V'yi vurarak ölümcül şekilde yaralar, Gölge Galerisine çekilen V, Evey'in kolarında ölür. V'nin son isteği üzerine Evey, V'yi zambaklar ve patlayıcı maddelerle çevrelendiği bir metro vagonuna koyar. Vagon, İngiltere Hazine Bakanı ve Başbakanın yaşadığı 10 Dowing Street'in hemen altındaki engellerde durur ve patlar; V'nin son dileği bir Viking cenazesidir. Nihayetinde Evey, "V" kimliğini devralır.


vforvendetta21024762104.jpg


"Bu maskenin altındaki et ve kemiklerden oluşan yüz, benim benliğime ait değil."

"Bu maskenin altında etten fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var, ve fikirler kurşungeçirmezdir!"

V
 

Aliaksandr

Aktif Üye
12 Ağu 2010
261
38
Acaip birşey değilmi çizgi roman kahramanı dediğin terörist mi olur.Çok saçma gelir bana böyle şeyler...Çocukların gençlerin örnek aldığı kişiler bunlar.Çocuğuna soruyorsun diyelim büyüyünce ne olacaksın ANARŞİST TERÖRİST KANUN KAÇAĞI OLACAĞIM BABA VANDETTA GİBİ...İşte kim bu cevabı almak ister teröristin iyisi kötüsü olmaz hepsi aynı şeydir.Bu durumdan belki en çok zararı gören ülke biziz...Çizgi romancı ve sinemacıların kahraman ve karakter seçimini daha dikkatli yapması gerekiyor.İşleri insanları heryönden etkileyebliyor.
 

sergen07

Süper Üye
20 Kas 2010
479
272
Antalya
Haklısın arkadaşım ama V kimine göre terörist kimine görede faşist baskıcı yönetime karşı çıkan bir kahramandır görüş ayrılıkları her zaman vardır , seni görüşünede katılmamak elde değil , çizgi romancı ve sinemacıların kahraman ve karakter seçimini daha dikkatli yapması gerektiğine inanan biriyim
 

tyfnbkn

Yeni Üye
10 Ara 2010
1
0
arkadaşlar alınmayın lütfen ama siz olayı tam olarak anlamamışsınız sanırım
v for vendetta 18+ için yayınlanan bir çizgi roman yani zaten gelişimini tamamlamamış ergenlerin okumaması gerekiyor
ve evet v terörist faaliyetler içindeki bir anarşisttir ama işin özü v değil verilmeye çalışılan mesaj faşist ve baskıcı rejimlere karşı halkın ayağa kalkıp direniş göstermesi gerektiğidir çizgi romanda ve filmdede gördüğümüz gibi baskı yapan bir hükümet var
sanatı , insanların tercihlerini , medyayı onların yaptığı bu baskıyı ve insanları koyunlaştırmalarını engelleyecek her şeyi baskı altında tutuyorlar ve şiddet her ne kadar çözüm olmasada v insanlara seçme sansı veriyor bu arada v bir kahraman değil bir anti kahramandır
v'nin de dediği gibi
"insanlar hükümetlerinden korkmamalı;
hükümetler insanlarından korkmalı"
 

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
971
İzmir
Katılıyorum, tamamen işin yanlış ucundan tutulmuş. Bilakis "V" yetişkinler için tasarlansa da eğer çocuklar okuyorsa bile örnek alıcanacak bir karakterdir. Herhalde çizgi romanı okumadan yorum yapılmış olsa gerek...
 

sergen07

Süper Üye
20 Kas 2010
479
272
Antalya
arkadaşlar alınmayın lütfen ama siz olayı tam olarak anlamamışsınız sanırım
v for vendetta 18+ için yayınlanan bir çizgi roman yani zaten gelişimini tamamlamamış ergenlerin okumaması gerekiyor
ve evet v terörist faaliyetler içindeki bir anarşisttir ama işin özü v değil verilmeye çalışılan mesaj faşist ve baskıcı rejimlere karşı halkın ayağa kalkıp direniş göstermesi gerektiğidir çizgi romanda ve filmdede gördüğümüz gibi baskı yapan bir hükümet var
sanatı , insanların tercihlerini , medyayı onların yaptığı bu baskıyı ve insanları koyunlaştırmalarını engelleyecek her şeyi baskı altında tutuyorlar ve şiddet her ne kadar çözüm olmasada v insanlara seçme sansı veriyor bu arada v bir kahraman değil bir anti kahramandır
v'nin de dediği gibi
"insanlar hükümetlerinden korkmamalı;
hükümetler insanlarından korkmalı"


Arkadaşım sana katılıyorum ve V'nin her zaman arkasındayım :)
 

Baykuş

Yeni Üye
2 Mar 2010
52
26
Bugünlerde televizyonlarda gençlerini parçalayıp-aşağılamakla uğraşan mevki sahiplerini gördükçe, İnce Memed'i hatırlıyorum. Robin Hood'u, Jean Valjean'ı, V for Vendetta'yı ve daha nicesini hatırlıyorum.

Bazen boğazımı yırtarcasına bağırmak geliyor içimden...
"Muerte a toda autoridad..!!!"
 

halahmet

Yeni Üye
22 Eki 2010
24
10
Çizgi romanlarını henüz okumadım ama filmini epey seyrettim.Söyleyeceklerim filmi eksen alacaktır.
V kimliksiz bir kişilik. Ve kendisi üzerinden özendirerek baskıdan bunalan herkesi baskıya karşı başkaldırmaya çağıran bir karakter. Kimliğimizle ( baskıcı rejimin infaz etmesinden korktuğumuzdan dolayı ) yapamadığımız şeyleri maskesinin ve dolayısıyla kendisinin arkasında saklanarak yapmamızı öneriyor. Bize bu imkanı sunuyor.
Eylemleri bir kurgu içinde birbirini takip ediyor ve sistemin çöküşünü hazırlarken bir yandan da toplumsal muhalefeti canlandırmaya çalışıyor. Bu yüzden de Vendetta akımına dahil olarak salt anarşizmden ayrılıyor. Emile Zola'nın ünlü romanı Germinal'in anarşist karakteri Suvarin böyle değildir mesela. Sadece yıkmak tarafıyla ilgilenir. V ise yıkmaya çalıştığı rejimin yerine gelecek şeyin de derdindedir.
Terörist tanımına gelirsek ; Fiziksel veya her türlü şiddet yoluyla bir topluluğu korkutarak baskı altına almaya çalışan kişiye terörist denir.
V for Vendetta'da halk açısından terörist olan rejimdir.
Rejim açısından ise terörist olan V'dir.
 
Üst