bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Uğur DURAK, (1959- )


16 Mayıs 1959 tarihinde doğan Uğur Durak, henüz on iki yaşındayken Doğan Kardeş dergisinde Kafa Kamil başlığını taşıyan bir sayfalık renkli çizgiroman çalışmasıyla çizerlik kariyerine başlamıştır.

Uğur Durak, yaklaşık bir yıl boyunca çizdiği bu ilk çizgiroman kahramanının ardından Oğuz Aral yönetimindeki Gırgır dergisinin çizer kadrosuna dahil olmuş ve burada Üşütükler, 1978'de Mikrop'da ise Uğur Durak Döktürüyor başlıklı çalışmaları gerçekleştirmiştir. Kısa süren Çivi mizah dergisi ve Milliyet Gazetesi macerasından sonra, Almanya'nın Köln şehrine yerleşmiştir. Köln Fachhochschule Frei Kunst'da resim ve illüstrasyon eğitimi almış ve bu ülkeye çalışmak için gelmiş bir Türk işçisinin maceralarını konu alan Hüseyin adlı ve başlıklı bir karakter yaratmış, onun Türkçe ve Almanca albümüne kadar uzanan aşamalarını hazırlamıştır. Ayrıca 1984 yılı içinde Biber adlı bir de mizah dergisi yayınlamıştır. Yarı Almanca yarı Türkçe olan bu dergide her iki ülkeden pek çok çizer birlikte çalışmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi184-1.jpg


Uğur Durak

Durak, ülkeye dönüşünde önce çok kısa bir süre Limon'da çizmiş, akabinde Hıbır mizah dergisine geçerek son sayfada RakaRakaRak adlı köşesinde performans sergilemeye başlamıştır. Yine Hıbır için Nefret Ferit, İntikamcı Süheyla, Kuul Takılan Kıl Kenan adlı çizgi karakterlerin bantlarını hazırlamıştır. Bu dönemde bir yandan çalıştığı Cumhuriyet Gazetesi'nde çizdiği Mırmırlar başlıklı günlük bantı ise, tam beş yıl boyunca okuyuculara ulaşmıştır. Sonradan yayını sona erdirilen Kadayıf adlı mizah dergisini Akşam Gazetesinin ilavesi olarak yayına hazırlayan Durak, bu dergiyi çizer arkadaşları Suat Gönülay, Sencer ve Necdet Şen ile birlikte Kazandibi adı altında ve çizgiroman dergisi formatında yayın yönetmeni, olarak okuyucuyla buluşturmuştur. Çizer, 2002 Aralık ayından itibaren Gazete Habertürk için Bizim Şirket adlı günlük bir bant çizmeye başlamıştır.
 
Üst