Terry Gilliam

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Terry Gilliam
(1940- )

Monty-Python-tum-ekip.jpg


Terry Gilliam İngiliz komedi grubu Monty Python'ın 6 üyesinden biridir. Absürt komedi yapan topluluğun İngiliz olmayan tek üyesiydi. Gilliam, 1940 yılında ABD'de, Minneapolis'te dünyaya geldi. Meslek hayatına Los Angeles'ta animatör ve bant karikatüristi olarak başladı. Mad Dergisi ve derginin editörü Harvey Kurtzman'dan çok etkilendi, Mad benzeri bir hiciv dergisi olan Help!'te çalıştı (Bir Warren yayını olan Help! tabu yıkan bir yetişkin dergisiydi, Robert Crumb gibi underground çizerlere şans tanıyor, o tarihte daha az tanınmış olan John Cleese, Woody Allen gibi aktörlerin fumetti bantlarını yayınlıyordu. 1965'te kapandı). Gilliam birçok filmin senaryosunu yazdı, 13 film yönetti (Zaman Haydutları, Brazil, 12 Maymun, Balıkçı Kral, Vegas'ta Korku ve Nefret bunlardan bazılarıdır). 1968'de İngiltere'ye yerleşti, 2006'da ABD vatandaşlığından vazgeçti. Monty Python'a katıldığında önce sadece grubun TV dizisi "Flying Circus"un animasyonlu bölümlerini yapıyordu, sonra dizinin bazı skeçlerinde rol aldı, daha sonra grubun asli elemanı oldu ve Monty Pyton Filmlerinin tamamında oynadı, aynı zamanda filmlerin senaryo yazarıydı, birini de yönetti (Monty Python and the Holy Grail, 1975).

Terry-Gilliam-animation.jpg

Terry Gilliam'ın animasyonları gerçeküstü tarzda fotografik kolajlardan oluşuyordu. Bu tuhaf animasyonlar genelde skeçler halinde sunulan bölümlerin aralarında, filmin jeneriğinde veya bitişinde görülüyordu ve en az skeçlerin kendisi kadar absürttü. Haliyle Gilliam'ın etkilendiği sanatçılar arasında Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel, Goya, Max Ernst, René Magritte gibi sürrealist ressamlar da vardı. Gilliam sadece Monty Python'ın animasyonlarını yapmadı, aynı zamanda topluluğun afişlerini, plak kapaklarını hatta kostüm ve makyajlarını bile yaptı.

Terry Gilliam'ın Animasyonlarından 3 Kare
terrygilliam-paneller.jpg


Terry Gilliam'ın Bir Animasyonu (Kısa Gif)
MP-TG-A.gif

İngiliz komedi grubu Monty Python'ın 1983 tarihli filmi "The Meaning of Life" (Hayatın Anlamı)'nda Terry Gilliam'ın yaptığı animasyonlu giriş bölümü. Amerikalı Gilliam Monty Python grubunun bir üyesiydi ve filmin hem oyuncusu hem senaryo yazarlarından biri hem de animatörüydü.
Monty Python-The Meaning of Life (girişteki animasyon bölümü)

"Pilote" Dergisinin 426'ncı Sayısında "Les Ramoneurs"ü o Çizmiş,
gilliam-lesramoneurs.jpg


 
Son düzenleme:
Üst