Süper Teks Fasiküller.

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,747
Kıbrıs
Süper Teks Fasikülleri.
1970-1977 arası Çetin Karakoç tarafından yayınlanan bu seri 385 fasikül olarak yayınlanmıştır.312.fasiküle kadar da fasiküller 78 cilt olarak da piyasaya sürülmüştür.313-385 arası fasiküller ciltli olarak mevcut değildir.64 sayfa olarak başlayan seri süreç içerisinde 48 ve 32 sayfaya inmiştir.Sezen Yalçıner’in arkadaşı olan Çetin Karakoç tıpkı Zagor gibi bir yayın politikası izlemiştir.
Fasiküller tamamen Çetin Karakoç’un tercihine göre orijinal sayı sırasına bağlı kalmadan devam etmiştir.Orijinal sıra takibi çok az macerada gözetilmiştir.Örneğin 215.fasikülde başlayan “Gila Nehri”macerası,267.fasikülde biten””Yama’nın Dönüşü”adlı macera, kesintisiz 149-164 orijinal sayıları kapsar.
Fasikül Teks’lerde hiç macera tekrarı yoktur.Yani 50.fasikülde yayınlanan bir macera 234.fasikülde tekrar edilmemiştir.Cep boy ,Kinowa-Teks,pijamalı seri gibi
1960’ların Ceylan Yayınları Teks’leri bu fasikül serisinde zaman zaman tekrar edilmiştir.Ama bir Zagor’ da olan bıktırıcı tekrarlar bu seride yoktur.Zaten bu yüzden
Karakoç Teks’ler sadece 7 yıl yaşadı.Zagor ise 25 yıl!Teks fasiküllerde Kinowa veya Kaptan Swing ‘lerde görülen Türk çizimi maceralar da bu seride yoktur.Kapaklar genellikle Yücel Köksal çizimi.Senaryo yazarı,çizer veya çevirmen adları yok.Aradan 40 küsur yıl geçti bu seriyi kim çevirdi bilmiyorum!
385 fasiküllük seride tam 84 macera yayınlandı.84.macera olan “Traper” yarım kaldı.Şimdilerde Teks’i orijinal sıraya göre yayınlayan Altın Teks daha Süper Teks fasiküllerine yetişemedi.Son yayınlanan 155.Altın Teks ancak 196.sayıda Süper Teks’lere yetişecek.Yalnız 175-180 arası 6 orijinal ciltte 3 macera(Kafatası Avcıları,Çöl Hayaletleri,ve Tren Soygunu)adlı maceralar fasikül Teks’lerde atlandı.156-175 arası 20 sayı ve 180-196 arası 17 sayı toplam 37 sayı sonra Altın Teks Süper Teks’e yetişmiş olacak.
Süper Teks ,takip eden 186’lık,69’luk,Galaksi,İnter,Alfa v.s.yayınevleri arasında-bana göre-en prestijli seridir.Teks’in en güzel maceralarını peşpeşe yayınlamıştır.
Tek eksiği Altın Teks 39-40 sayılarda yayınlanan “Ölüm Boğazı”adlı maceradır.Hani Mefisto’nun yıllar sonra güçlü bir büyücü olarak ortaya çıkması.Bu macera fasiküllerde yoktur.Mefisto’nun öteki maceraları,Yama,Proteus,El Muerto,Büyük Entrika,Ölüm Haçı,Ölüm Çiçeği,Ay Vadisindeki Uzaylılar,Albay Arlington,Albay Elbert,Zhenda,Şeytanlar Vadisi,en güzel Montales,El Morisco,Jim Brandon maceraları bu seride vardır.
Ben bu fasikülleri Ticci,Nicolo,Letteri,Muzzi,Galep,Fusco’yu,senarist Gianluigi Bonelli’yi bilmeden okudum.Şimdi artık internet ve forumlarda herşey enine boyuna yazılıyor,okunuyor,paylaşılıyor.Ama bu fasiküller ilk kez koleksiyon amacıyla toplandı,muhafaza edildi ve hala daha üzerlerine titreniliyorlar.Aradan 43 yıl geçmesine karşın da hala referans gösteriliyorlar!
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,369
141,783
Bizler çizgi romanları sadece okumuşuz, araştırmadan nerden geldiğini kim olduklarını bilmeden, çoçukluğumuzda okumuşuz sokaklarda da kendimizce oynamışız.Şimdilerde biraz biraz neyin ne olduğunu kimden nasıl geldiğini, nasıl hazırlandığını, yazanı kim çizeni kim onları öğreniyoruz.
Yukardaki açıklamalarınıza istinaden her halde Türkiyede yayınevlerinin yapamadığını sayın dallas nic li arkadaşımız toplu halde bu güne kadar renkli yayınlanan tüm tex serisini forumumuza kzandıracak, haliyle bizlerde arşivimize alarak zevkle, bir kişinin sadece emeğini,uğraşısını, çizgi de tex si sevmesinin meyvelerini zevkle okuyarak onun ismini tanımasakta her okuduğumuz tex de zevkle anımsayacağız.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,838
İstanbul
Üstadım bu ne birikimdir? Tebrik ediyorum.

Sevdiği çizgi romanla ilgili bu kadar donanımlı üstadlarımızın aramızda bulunması ve bilgilerini bizlerle paylaşmaları çok kıymetli.

Bir çeşit referans olan bu bilgilendirme için teşekkür ederim.
 
Üst