Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 25 Tek Sayfa Düzenleme

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 25 Tek Sayfa Düzenleme

img337.jpg


Türkiye'de uzun yıllar boyunca Baytekin ismiyle anılan Flash Gordon, ilk kez kendi adını taşıyan yayınına Uzay Yayınları tarafından yayımlanan Süper Gordon ile 28 Şubat 1971 tarihinde kavuşabilmiştir. Bu seri 58. sayı ile sona ermiştir.
Sevgili dostum Bakunin'in paylaştığı taraması yapılan ilk Süper Gordon olan 25. sayıyı tek sayfa olarak üç ayrı düzenlemeyle yeniden beğeninize sunuyorum. Süper Gordonları elden geçirdikten sonra Tay yayınlarının serilerinide gözden geçirip, çift sayfa ve düşük dpi ile taranmışları düzenlemek istiyorum.


Bu sayıdaki serüven hakkında bir kaç söylemek istiyorum. Bir önceki sayı olan 24. sayıda başlayan sahte Gordon öyküsü, bu sayıda sayfa 33 de son buluyor.

Zamanında karşılıklı sohbet etme olanağını bulduğum arkadaşım olan ve 2003 yılında Beyoğlu’da bir ihmalin yol açtığı kaza sonucu aramızdan ayrılan rahmetli Sadi Konuralp'in "32 Kısım Tekmili Birden Flash Gordon’un Çizgi roman Serüveni" adlı inceleme yazısından bir bölüm aktarıyorum.

"Sözü Türkiye’ye getirmişken, sahte Gordon çizgi romanlarımızdan da bahsetmeden geçmeyelim: Uzay Yayınları, 30 Ağustos 1971 tarihli 28 numaralı sayısından itibaren “Öfkeli Tessie” adında bir macera yayımlamıştır. Gerek çizgi açısından gerekse konu açısından her haliyle sahteliği sırıtan bir çizgi romandır bu. İmzasız bu çizgi romanın bazı kareleri bize Yüzbaşı Volkan’ın çizgilerini anımsatmaktadır. 20 Eylül 1971 tarihli 31 numaralı sayıdan itibaren “455 Kaçıyor” adıyla yayımlanan bir başka sahte Gordon macerası ise İngiliz kaynaklı olması muhtemel bir çizgi roman üzerinde oynama suretiyle meydana getirilmiştir. Orjinal çizimdeki kafaların yerine Gordon’un ve Türk çizerimizin oluşturduğu diğer suratlar yerleştirilmiştir. Beden ile kafa arasındaki orantı tutturulamadığı için çizgi roman komik bir görünüme bürünmüştür."

İşte 24. sayıda başlayan ve sayfa 33 de son bulan serüvende, 31 numaralı sayıdan itibaren “455 Kaçıyor” adıyla yayımlanan serüven gibi Brick Bradford serüvenidir. Sadi Konuralp'in yazdığı gibi orjinal çizimdeki kafaların yerine Gordon’un ve Türk çizerimizin (Ai Recan ve çizer ekibi) oluşturduğu diğer suratlar yerleştirilmiştir. Beden ile kafa arasındaki orantı tutturulamadığı için çizgi roman komik bir görünüme bürünmüştür.

Aslında Maceraperest Çizgiler’in Serüven Dergisi aracılığıyla okuyucuya ulaştırdığı “Flash Gordon, Tarkiye’de yayımlanmış maceralar listesi” için yazdığı metinde Sadi Konuralp listesinde 24. sayıda başlayan serüvenin sahte olduğu belirtilmiş olmasına rağmen yukarıdaki metinde gözden kaçırmıştır. Hemen sonrasında Beyoğlu İstiklal caddesinde yürürken üstüne beton blok düşmesi sonucunda aramızdan ayrıldığı için listesinde belirttiği durumu liste için yazdığı yazıda düzeltmek ve sahte serüvenlerin kaynağını bulmak fırsatını bulamamıştır.


Bu sahte serüvenin kaynağını sevgili dostum Mr.Yer6 alttaki yazısında ortaya koymuştur. Şimdi ona kulak verelim:

"Aşağıda verdiğimiz resim Portekiz’de yayımlanan MUNDO DE AVENTURAS’ın ilk seri yayınının 394. Sayısından alındı. Portekiz diasporasına Brigue Forte ismiyle sunulmuş, belki de Gordon kadar ünlü başka bir bilimkurgu-fantezi tarzı çizgiromana ayrılmış bir sayfa.
Portekizce uyarlamasında Brigue Forte ismi kullanılan bu çizgiroman, meşhur Brick Bradford’dan başkası değil!
gordonbradford1.jpg


Alttaki iki resim de Uzay Yayınlarından çıkan Süper Gordon’un 24. Sayısından 4 ve 5. sayfalar. Paneller ufak farklılıklar gösteriyorsa da MUNDO DE AVENTURAS'dan alınan sayfalarla Uzay yayınlarından alınanların örtüştüğü açıkça göz önünde.
GORDON-BRADFORD2_1L.jpg


GORDON-BRADFORD2_2R.jpg


William Ritt tarafından çizer Clarence Gray için 1933’de yaratılan B.B. yine Flash Gordon gibi yayın hakları King Features Syndicate’e ait bir çizgiroman. Yayımı 1987’ye kadar sürmüş. Bu süre zarfında çizmler 1952’de el değiştirmiş ve Paul Norris’e geçmiş. Yukarıda gördüğümüz çizimler Paul Norris’e ait."


Son söz olarak "sahte"sini yaparak "kâr" elde edenlere ne denir? diye sormak istiyorum. Bu sorduğum sorunun karşılığı olan sözü bu işi yapan ekip kadar, hatta daha fazlasını Uzay yayınları iş veren olarak hak ediyor sanırım...



img339.jpg

Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 25 Tek Sayfa Dengelenmiş Düzenleme 52 Mb:



img340i.jpg

Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 25 Tek Sayfa Ham Taramadan Düzenleme 46 Mb:



img355.jpg

Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 25 Tek Sayfa Siyah Beyaz Düzenleme 44 Mb:



img355i.jpg


Doktor Kim
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Bir zamanlar, maziye bak çocuklar gibi şenmişiz.. :)
Düzenlemele ve bilgi dökümü için teşekkür ediyorum Bayhun...

Burada asıl kötülük ülkemizde de bir yayın şansı bulma ihtimali olan Brick Bradford'a yapılmış belki de. Flash Gordon'a yamanmış, üstelik Gordon'un öykü yaklaşımından epeyce farklı bir yol tuttuğu için de okuyucu tarafından garipsenmiş, dolayısıyla, aslında hakettiği değeri de yitirmiş. Benim asıl anlamadığım; sebil gibi Gordon öyküsü varken, yayınevinin böyle bir uyarlama yapma gereğini neden duyduğu. Üstelik o kafaları Gordon kafasıyla değiştirmek için hayli emek harcamış ve masraf yapmış olmaları gerek..
 
Son düzenleme:

roo123

Yeni Üye
4 Ara 2014
14
5
içerik için teşekkürler. zaman içerisinde öyle kötü çizimleri okuttular ki....
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Bu mükemmel çalışma, bilgilendirme ve sunum için çok teşekkürler.
Ellerinize, gözlerinize, emeğinize sağlık.

Bu arada merhum çizer Ali Recan'ın aklı hep bu tür yaramaz işlere mi çalışıyormuş nedir? Halbuki gayet başarılı çizgileri olan biriymiş.
Gordon'da yaptığına benzer bir çalışmayı (üçkağıt mı desek?) benim şu aralar paylaştığım "Yıldırım Kaptan" öykülerinde de yapmış. Yıldırım Kaptan'ı komple kaldırıp yerine bir dişi karakter oturtarak "Kaptan Venüs" adında (göya) yeni bir çizgi karakter yaratmış.

Ben bunu, yeni bir çizgi karakter yaratıp okuyucuya sevdirmekle uğraşmak yerine, işin kolayına kaçarak bir an önce ürünü paraya döndürmek olarak algılıyorum.
Laleli pazarına, merdivenaltı atölyelerinde sahte 'Nike' ayakkabı üretmek gibi birşey...

Tekrar teşekkürler...
 
Son düzenleme:

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Merhaba sevgili Hggurak. Paylaşımıma yazdığınız mesajı gördüm Yıldırım Kaptan, Kaptan Venüs ve Ali Recan bağlantısını alttaki paylaşımımda incelemiştim. Sizin için konunun kayıp resimlerini yeniledim. Belki okumak istersiniz diye...
İyi günler ve esenlikler dilerim.

Harikasınız...
Bu forum tam bir bilgi kaynağı.
Verdiğiniz linki en kısa zamanda detaylıca inceleyeceğim.
Çok teşekkür ediyor, ben de size iyi günler ve esenlikler diliyorum.
Sağlıcakla kalın...
 
Üst