Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 19 _ Tek Sayfa Yeni Tarama

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 19 _ Tek Sayfa Yeni Tarama

spr-grdn-19-01-2r.jpg




Flash Gordon (1933) ve ilk kez tayt giyen bir süper kahramanla karşılaştığımız Phantom (1936) çizgi romanları da Amerikalılar için karanlık yıllar olarak adlandırılabilecek bu yıllarda gerçek dünyanın acımasızlığından kaçmak için bulunmaz nimetlerdi. Bunalım yıllarında başlarına ne gelirse gelsin tüm sorunları alt etmeyi başaran güçlü erkek imajıyla ortaya çıkan kahramanlar takipçilerinin de umut ışığı olmuştu.



spr-grdn-19-02-2r.jpg

Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 19 _ Tek Sayfa Dengelenmiş 40 Mb:





spr-grdn-19-18-2r.jpg

Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 19 _ Tek Sayfa Ham Taramadan Karışık Renkli 40 Mb:






spr-grdn-19-20-1l.jpg

Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 19 _ Tek Sayfa Beyazlatılmış Tarama 42 Mb:





spr-grdn-19-04-2r.jpg

Süper Gordon Uzay Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 19 _ Ham Taramadan Tek Sayfa 33 Mb:



(Eco, Flash Gordon çizgi romanlarıyla Amerikan idealinin Mussoli İtalya'sındaki çocukların zihnine nasıl yerleştirildiğini ele alıyor örneğin.)

Umberto Eco'nun 'Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi', 'Gülün Adı' gibi 'bulmaca'lardan hoşlanan okuyucu için bir cennet. Bu roman, 'Foucault Sarkacı'nın aksine gerilim havasından, gizli örgütlerden ve komplo teorilerinden uzak...

Umberto Eco, son kitabı Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi'nde Giambattista Bodoni'nin hayatını yeniden keşfedişinin hikâyesini anlatıyor. Elli dokuz yaşındaki antik kitap satıcısı, geçirdiği inme nedeniyle girdiği komanın ardından hafızasının büyük bir kısmını kaybetmiştir. Gündelik hayatın bilgisi (neyin nasıl yapıldığı: bir kapının nasıl açıldığı, nasıl kitap okunduğu vb.) dışında ona kalan sadece okudukları; şiirlerden dizeler, roman pasajları, filmlerden sahneler ve tiyatro oyunlarından replikler olur...

Bodoni ya da arkadaşlarının ve ailesinin onu çağırdığı adıyla Yambo, hayatına dair otobiyografik bilgiyi tamamen yitirmiş olduğundan eski günlerini hatırlamak için bütün hayatını yeni baştan kurgulamak zorundadır. Ben kurgulamak diyorum çünkü parçaları birleştirirken Yambo hem kendisi, hem de dışardan bakan biridir hayatına. (Burada okuyucuya bir ipucu verelim Bodoni aslında bir 18. yüzyıl tipografının ve Yambo adı da bir İtalyan çizgi roman karakterinin adı.)

Karısı Paola'nın da yardımıyla işe Solara'daki aile evine dönerek başlar yaşlı adam. Bütün çocukluğunun geçtiği bu evde aileden kalan belgeler, yıllardır göz atılmamış mektuplar ve fotoğraflarla kaybettiklerini geri kazanmaya çalışır. Ne var ki kısa sürede fark eder ki bir kapana kısılmış durumdadır: Moby Dick'ten alıntı yapabilir, entelektüel tartışmalara girebilir ve hatta 'Star Trek'ten dahi bahsedebilir ama bahsettiklerine karşı hiçbir şey hissedemez.

Yambo'nun kendini ararken döndüğü yılların ve anılarının Eco tarafından semboller ve muhteşem kült imgelerle süslendiğini söylemek yanlış olmaz. Gülün Adı'nın yazarının bu kitaba serpiştirdikleri Mussolini dönemi propaganda broşürlerinden Flash Gordon çizgi romanlarına kadar uzanan geniş bir yelpaze oluşturuyor. (Eco, Flash Gordon çizgi romanlarıyla Amerikan idealinin Mussoli İtalya'sındaki çocukların zihnine nasıl yerleştirildiğini ele alıyor örneğin.) Kitabın birinci bölümü tam bir tür popüler kültür cennetinde Poe, Conan-Doyle veya Robert Lewis Stevenson cümleleri ve çeşitli kült şarkı sözlerinin karışmış hâli sanki. Bir tür beyin akışı 1940'lı yıllarla süslenmiş olan... (Bu bölümde benim favori cümlem "Benim adım Arthur Gordon Pym") Eco, çeşitli yazarların cümlelerini Yambo'nun beynine yerleştirip onun ağzından, hayatını arama sürecinin çeşitli etaplarında dökülmelerini sağlayarak her zamanki çok katmanlı okuma süreçlerinden birine sokmuş oluyor okuyucuyu.

KRALİÇE LOANA'NIN GİZEMLİ ALEVİ
Umberto Eco, Çeviren: Şemsa Gezgin, Doğan Kitap, 2005, 448 sayfa

******************************************************

Bir bilimkurgu klasiği olan Flash Gordon filmi, yeniden beyazperdeye gelecek mi?

Henüz tam olarak kesin değil ancak Star Trek 3 filminin yazarlarının Flash Gordon filmine el attıkları söylentiler arasında.

Flash-Gordon ilk olarak 1936 yılında sinemaya uyarlandı. Asıl çıkışını ise 1980 yılında vizyona giren sinema filmi ile yaptı. Queen grubu tarafından hazırlanan soundtrack ile de dikkat çeken film, bilimkurgu meraklıları tarafından da beğenilmişti.

Son zamanlarda yeniden sinemaya uyarlanmaya çalışan Flash Gordon, son olarak; Star Trek 3 filminin yazarlarından J.D. Payne ve Patrick McKay’in önüne geldi. Payne ve McKay, proje ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadılar ancak öyle veya böyle, yeni bir Flash Gordon filmi izleyeceğiz gibi görünüyor.

******************************************************

Küçük yaşlarda okumaya başlanan çizgi romanların daha sonra kitap okuma alışkanlığına dönüştüğü ve birçok kitap kurdunun bir zamanlar çizgi roman hastası oldukları bir gerçektir. (Zimmerman, 2008)




ZamanGezgini​
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,015
Bastiani Kalesi
Kapağını bile gördüğümde içimi heyecanlandıran, orijinalini okuduğumuz günleri hatırlatan Gordonlar...
Eco ile ilgili bölüm için de teşekkürler.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,187
Sunum yazısı bile tek başına harika...
Mükemmelliyetçi kişiliğinizden dolayı tebriklerimi,
emeklerinizden dolayı teşekkürlerimi lütfen kabul ediniz.
Saygılarımla...

bayrakzaf.gif
 
Üst