At Üstünden Pul Üstüne...

SuatYalaz

Büyük Usta
Onursal Üye
31 May 2017
28
971
AT_ST_NDEN_PUL_ST_NE_K.O.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

PTT'nin 2006'da 1.200.000 adet bastırttığı "Karaoğlan Pulları" dört adettir.

karao_lan_pullar.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232
Suat Yalaz ustanın birinci mesajda sunduğu 22 Nisan 2006 tarihli "Milliyet" gazetesi kupürünün okunurluğunu arttırmak için orijinal belgeyi gazete arşivinden indirip OCR işleminden geçirdim. Tekst formatında, aşağıda:



At üstünden pul üstüne
Karaoğlan kötü adamları dize getirip güzel kadınları kendine aşık etmeye 1 milyon 200 bin pulun üzerinde devam ediyor

Bizans'a karşı amansız mücadeleye PTT de destek oluyor! PTT Genel Müdürlüğü Türk çizgi kahramanlarını ölümsüzleştirmek amacıyla başlattığı özel pul serisini Karaoğlan'la sürdürüyor.
Kurum uzun süre Milliyet gazetesinde de yayınlanan 46 yaşındaki Karaoğlan çizgi kahramanını, dört ayrı kompozisyonla 1 milyon 200 bin adet pulun üstünde yaşatacak. Gelecek hafta piyasaya sürülecek pullarda Karaoğlan atının üzerinde kılıç sallıyor, okunu fırlatıyor ya da bir esmer güzelini kötü adamlardan kurtarıyor.
Kahramana hayat veren çizer Suat Yalaz bu kahramanın aşk, ihanet, iyi-kötü arasındaki mücadele gibi insanlık için her zaman var olacak konuları Türk tarihi çerçevesinde yaşadığını belirtiyor. Ayrıca Türkiye'ye mal olmuş bir karakter olan Karaoğlan'ın Tarkan ve Malkoçoğlu gibi karakterlere de öncülük ederek, belki de gençlerde tarih ilgisi uyandırdığım düşünüyor.
Yeni macera şöyle gelişiyor: Karaoğlan'ı yayımlayan Lâl Kitap aracılığıyla Yalaz’a ulaşan PTT Genel Müdürlüğü Parasal Posta İşletme Dairesi Başkanlığı, pula dönüşebilecek eski veya yeni 10 ayrı portre isliyor. Daha sonra içinden dört tanesini seçiyor. Yalaz ayrıca bir de zarf için özel kompozisyon çiziyor.
Kendisine telif de ödeneceğini ama bunun maddi boyutunu önemsemediğini, PTT'nin bu kararından dolayı onur duyduğunu söyleyen Yalaz 36 yıldır uzun süreli ikâmet ettiği Fransa'da “Tenten" gibi çizgi kahramanlara nasıl önem verildiğinin ve bu kahramanların pul olarak basıldıklarının altını çiziyor.
PTT 1991 yılında Cemal Nadir'in Amcabey ve Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz karakterlerini pula aktarmıştı. Bu serinin “Karaoğlan"ın ardından başka çizgi kahramanlarla devam ettirilmesi planlanıyor.

Yakında yeniden sinemada

Yalaz'ın Karaoğlan ile ilgili haberleri bu kadarla sınırlı değil. Yönetmen Kudret Sabancı'nın da kendisine Karaoğlan'ı sinemaya aktarmak üzere teklif getirdiğini ve bu konuda da hazırlıklar yapıldığını söylüyor. Beklentisi, daha önce çekilen TV dizisinde olduğu gibi kendi çizgi öykülerine aykırı olarak “olağanüstü” yaratıklar gibi birtakım eklemeler yapılmaması. Böyle olduğu takdirde ortaya toplum tarafından yadırganacak bir Karaoğlan portresi çıkacağı uyarısını yapıyor.
Yalaz ayrıca Yandım Ali çizgi karakterinin de Mustafa Şevki Doğan ın yönetmenliğinde “Son Osmanlı: Yandım Ali" adıyla film olacağını da söylüyor.

Suat Yalaz kimdir?
Suat Yalaz 1932 yılında Kırşehir, Çiçekdağ'da dünyaya geldi. Memur çocuğu olan Yalaz, Kayseri'de çıkan günlük Erciyes Postası gazetesinde yayımlanan ilk karikatürleri sayesinde 2,5 liraları aldığı zaman henüz 16 yaşında bir ortaokul öğrencisiydi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun olan Yalaz, 1960 yılında
Akşam gazetesinde Karaoğlan'ı çizmeye başladı. Yalaz, Karaoğlan'ın maceraları günlük olarak gazetelerde yayınlanmayı sürdürürken; Yandım Ali gibi karakterlere de hayat verdi.
Yıldız Yazıcıoğlu
 
Son düzenleme:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,085
Kastamonu
Harika!

Bir kere, Suat Yalaz'la aynı forumda bulunmak müthiş bir şey.

Teşekkür ederiz üstadım.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Teşekkür ederim. Karaoğlan'ın pullara değer kattığını biliyordum ama hiç görmemiştim. Bu vesile ile bu değerli pulları da görmüş oldum.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Suat YALAZ ben ve Petranyus için efsane bir isimdir.Bir fenomendir.
Sanatçıların sanatçısı aşılmaz bir yetenektir.Sadece bizim değil dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından birisidir.Onun bütün eserlerini nerede bulursam alan ,hala toplayan birisi olarak bir pul yetmez Devlet Üstün Hizmet madalyası verilmesi gereken büyüğümüz , canımız , gözbebeğimiz o kadar şanslıyızki bu eserleri bizzat yaşadık ,gördük , büyüdük ,bekledik , biriktirdik sakladık ,taradık kaybolmasın diye arşivledik.
Canımız , Gözbebeğimiz iyi ki varsın.
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,465
26,954
Karaoğlan gibi bir döneme imzasını atmış çizgi kahraman için yapılan güzellikler keşke artarak devam etseydi.
Teşekkür ediyorum üstadım.Saygılar sunuyorum...
 
Üst