SUAT YALAZ Ve Nibelungen Efsanesi

12 Şub 2010
15,006
543,642
Suat Yalaz ustamızın Çizgi Diyarı'nda Paylaşılması İçin Göndermiş Olduğu Yazıyı Takdim Ediyorum.
Suat Yalaz ustamızın tüm Çizgi Diyarı üyelerine sevgi ve selamlarını da iletiyor, ustamıza sağlık ve iyilikler diliyor, saygılarımı sunuyorum.


NİBELUNGEN E f s a n e s i


Bastei-Verlag (Köln) yayınevinde “Der Kleine Vampir” ( Küçük Vampir) çalışmamız son bulduğunda,( 1990 sonları) başkalarının vereceği konuları resimlemektense, kendi buluşum konuları işlemeye karar vermiştim.

file

Avrupa’ya asıl gidiş nedenim, bir Türk-Alman-Fransız ortak yapımı film yapmaktı ya… Bastei-Verlag ( yani Verner Geismar), zengin bir müzik yapımcısıyla, Küçük Vampir’i, yarı desen-anime (çizgi film) yarı canlı aktörlerle normal bir film yapma işine girişmişti… Sonunda devlet kuşu başıma konmuştu. Benim çizdiğim vampir karakterler, Macaristan’da bir stüdyo tarafından çoğaltılıp canlandırılacaktı.

İşte!.. Avrupa... Ne Avrupa’sı, Dünya Sineması’na hiç aklımdan geçirmediğim biçimde adım atmış oluyordum… Bir miktar avans bile vermişlerdi ben istemeden, “büyük usta, Fransız san’atçısını bir an önce bağlamış olmak için…

Olmadı.. Olamadı… Müzik yapımcısı genç Alman, Amerika’da, bizim filmi müziklendirecek stüdyoları bile ayarlamış, bağlamıştı.

Filmin müzik türü yüzünden anlaşmazlık çıktı. Eser sahibi kadın Agela, “barok” tarzda, nefesli sazlarla, flütlü, orglu, esrarengiz bir müzik olmalı diyordu… Filmi finanse edecek olan müzik yapımcısı da “Hayır, bu filmi yaşlı insanlar değil gençler izleyecek, kilise müziği değil, neş’eli, canlı “rock” müzik olmalı.”
diyordu.

Ben, Paris’de, anlaşmazlığın bir an önce giderilmesini beklerken… Hazır bir Alman film yapımcısı bulmuşken, ona bu filmden sonra yapacağı asıl büyük “bomba” projeyi hazırlamaya başladım.

GOETHE (Göte) Enstitüsü’nden, kasetini kiralayıp izlediğim, Alman Sineması’nın ilk ve en büyük yönetmenlerinden Fritz Lang’ın çektiği Nibelungen Efsanesi adlı sessiz film üzerine bir dosya hazırlamaya başladım.
Başrol oyuncusunu da bulmuştum: Belçikalı, Flaman aksiyon filmleri aktörü, yeni yeni parlamaya başlayan Jean-Claude Van Damme!.. Efsanenin kahramanı “Siegfried”i oynayacaktı… Arnold Swarzenegger'in “Conan”ıyla yarışacaktı.


file

Aylarca bekleme sonunda, kötü haber geldi, anlaşma olmamış, Angela “barok müzik” diye diretince, “ rock”çı yapımcı da filmi çekmekten vazgeçmiş: İyi mi?
Devlet Kuşu, tepemde dönmüş dolaşmış, sonunda üstüme
pisleyip gitmişti.

Sonraları, Jean-Claude Van Damme’ın kendisini bulup projeyi ona açmayı tasarladım, ama… Kimsenin aklına gelmeyen formülü adama verdikten sonra... üstünde hiçbir hakkım olmayan bir Alman efsanesini niye benimle çeksin ki, diye düşündüm.

Zaten, tam o sırada, Tomris Giritlioğlu, Paris’de beni bulmuş, TRT adına, KARAOĞLAN’ı dizi film yapmayı önermişti. Meşhur 2001 Ekonomik Kriz nedeniyle TRT projeden vazgeçmiş, KARAOĞLAN’ı dizi film yapmak Abdullah Oğuz’a kısmet olmuştu. Ahmet Yurdakul’un ciddiyetsizliği, bilgisizliği yüzünden, 10 bölüm için 4 yönetmen harcayan dizi yürümemişti.

****
SY
10 Ağustos 2017,
Çarşamba
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

İşte ileride belki de birçok çizgi roman araştırmacısının başvuru kaynağı olarak kullanabileceği orijinal bir belge. Bildiğim kadarıyla buradaki bilgiler artık bu ölçekte ve bu ayrıntılarla sadece "Çizgi Diyarı"nda var. Araştırmacılar, ansiklopediler hattâ biyografi yazarları ilerde buradan alıntı yaptıklarında, kaynak "Çizgi Diyarı, Forum" diye dipnot yazacaklar, referans verecekler. Forumumuza değer katan yazısı için Suat Yalaz ustaya, bunu bize aktardığı için de "profesör" üstadıma teşekkür ediyorum. İnşallah forumda bu gibi bilinmeyen anekdotlar çoğalır. Belki de ustayla yapılacak aylara, yıllara yayılmış bir nehir söyleşi sonunda ortaya çıkacak bol belgeli bir biyografi kitabını "Çizgi Diyarı" yayımlar, kim bilir?
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,630
Gaziantep
Ne kadar büyük bir ustaymış Suat Yalaz.
Sanki bir hazine kuyusu.
İndikçe cevher fışkırıyor.
Hazine biriktiren,
Bu hazineleri bize ulaştıran sevgili profesör ve büyük usta siz çok yaşayın.
 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Ustanın bilinmeyen bir yanı daha...
Bunun gibi bir kaç projeyi daha ustadan dinledim, umarım onları da ileride bizimle paylaşır...
Aslında bu bilinmeyenlerin ortaya çıkmasında Sayın Haluk Bey üstadımı da anmadan geçmek olmaz...
Çok yaşayınız üstadlar...
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,465
26,954
Hiç bir yerde duyamayacağımız konular hakkında bilgi sahibi olup öğreniyoruz.Üstelik birinci ağızdan.
Çok teşekkürler üstatlar.Kulağımız,gözümüz hep sizlerde...
 
Üst