scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Suat Yalaz, Ansiklopedilerde ve Veri Tabanlarında
Usta 7 Yabancı Sitede

Suat Yalaz usta hakkında çizgi roman ve sinemayla ilgili bazı yabancı veri tabanlarında (database) ve bazı ansiklopedilerde bilgi toplarken bunların çoğunda ustanın farklı yönlerininin ön plana çıkartılmış olduğu dikkatimi çekti. Mesela Hollandalı "Lambiek" ÇR'larından erotik bir görseli ön plana çıkartırken, Fransız "Bedeteque" sadece Fransa'da yayımlanan eserlerini listelemiş, ayrıca "Bedetheque"de yazdığına göre Suat Yalaz ve takma adlarını kullanarak da çizmiş (Bu bilgi kısmen İng. Wikipedia'da da var)."IMDb" (İnternet Film Veri Tabanı) doğası gereği sadece filmlerini sıralamış. Bazılarında da hiç bilmediğim bazı çalışmalarını gördüm. Mesela "comicbookdb"de Almanca 2 kitabın kurşunkalem çalışmasıyla kapak çalışmasının Suat Yalaz'a ait olduğunu öğrendim. Bu sitede başka da bir çalışmasına yer vermemişler nedense (yabancıları her zaman da göklere çıkarmamak gerekiyor, bunlar interneti de mi taramamışlar acaba? Ne cahillik). "Comic Vine" kendi koyduğu görsellerin yanı sıra takipçilerden gelen çok sayıda resmi de siteye koymuş, bu nedenle görsel açıdan çok renkli. "Wikipedi"nin İngilizce ve Türkçe versiyonları ansiklopedi ciddiyetinde, hiç resim kullanılmamış. Politikaları gereği yaşayan kişilerin fotoğrafları kullanılamıyor, diğer görsellerin kullanımı ise çok kısıtlı ve şartlara bağlı. Nedense Fransızca Wikipedi biraz zayıf kalmıştı, buraya almadım. Bulabildiğim bu siteleri topluca sıralarsam: Lambiek, Comic Vine, comicbookdb, bedetheque, IMDb, İngilizce Wikipedia ve Türkçe Vikipedi. Suat Yalaz ustayla ilgili önemli önemsiz her türlü belgeyi Çizgi Diyarı'nda bir araya getirelim bence. Önemsiz gibi görülen bir bilgi kırıntısı yeri gelir çok işe yarayabilir. "Nasıl olsa orada yayınlandığı sitede durup duruyor, niye bir de buraya alalım ki" diye düşünen olabilir. Ama siteler kapanabiliyor, içerikleri değişebiliyor, erişimleri kısıtlanabiliyor. Örneğin benim 2013'te referans olarak faydalandığım Suat Yalaz'ın kendi sitesi ( ) şu anda kapalı. İşin tuhaf yanı "Internet Arşivi" yani archive.org bu sitenin açık olduğu 2013 yılı boyunca 7 kez görüntüsünü kaydetmiş, ama bunların hepsi de boş sayfa olarak gözüküyor! Yani bu siteden bir örnek sunamıyorum. Aslında çok güzel görseller vardı ustanın kendi sitesinde.

file

file

file

file

file

file

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,991
13,508
Eğer bir çizgi romancıya devlet sanatçısı unvanı verilecekse, gerçi bu bir itibar mıdır bilmem ama, bu kesinlikle Suat Yalaz'dan başlamalıdır.
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,616
İzmir
comicvine ve imdb çok sık kullandığım ansiklopedik siteler. Lakin şimdiye kadar üstadı aramayı akıl edememiştim. Bilgilendirme içn teşekkürler.
 

bes5uc3

Süper Üye
11 Ara 2011
965
1,975
Kırşehirli
Harika bir öneri çok iyi bir bilgilendirme. Üstelik çoğumuzun o sitelerde haberi bile yok. Böyle bir entegrasyon ortaya koymak ve bu entegrasyona katkı vermek kanaatimce elden geleni yapmaktır.

Teşekürlerimle...
 
12 Şub 2010
15,006
543,713
Scanfan üstadın işaret etmiş olduğu gerekliliğe katılıyorum.
Diyar'da Karaoğlan bölümü içinde veya uygun bir başka bölümde SUAT YALAZ köşesi olmalı, tüm görseller, makale ve röportajlar, eserler, Suat Yalaz'ın Karaoğlan dışındaki eserleri v.s. yer almalıdır.
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,783
15,162
Eğer bir çizgi romancıya devlet sanatçısı unvanı verilecekse, gerçi bu bir itibar mıdır bilmem ama, bu kesinlikle Suat Yalaz'dan başlamalıdır.

Bu görüşe ben de katılıyorum. İnşallah tez zamanda üstadımızla ilgili onore edici resmi bir etkinlik gerçekleştirilir.

Bu arada çok dikkat çekmedi zamanında ama Suat Yalaz'ın çizdiği Küçük Vampir Anton çizgiromanı Türkçe'de de basılmıştı.
 
Üst