Suat Yalaz Usta 1961 Yılında Kızılay Yararına Karikatür Çizmiş

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Suat Yalaz Usta 1961 Yılında Kızılay Yararına Bir Kampanyada Karikatür Çizmiş
"Kızılay Çağırıyor" Başlıklı Gazete İlânı

30 Mayıs 1961 tarihli Milliyet gazetesinde yayımlanan aşağıdaki ilânda Suat Yalaz ustanın, dönemin diğer beş ünlü karikatüristi ile birlikte Kızılay yararına bir kampanyada yer aldığını görüyoruz. Bu altı karikatürist üç gün boyunca Kızılay Şişli şubesinde bir araya gelmişler ve ilânı okuyup başvuran vatandaşların portre karikatürlerini çizerek Kızılay için teberru toplamışlar, toplanan bu yardımlarla da Kızılay'ın yarım kalan Şişli'deki dispanserinin tamamlanmasına katkıda bulunmuşlar. Bu altı ünlü karikatürist şunlar: Suat Yalaz, Ali Ulvi, Altan Erbulak, Ferruh Doğan, Bedri Koraman ve Yalçın Çetin.

Dokuzuncu sanatın bu büyük üstadının aynı zamanda bir de hayırsever yönünün olduğunu öğrenmiş olduk. İlânı gazete sayfasından kesip sayfanın bağlamından ayırmak istemedim, böylece gazetenin o sayfasındaki diğer ilânlara ve çizgi bantlara bakarak o günün gündemi hakkında biraz fikir sahibi olmak mümkün olabilecektir.

Önemli veya önemsiz, usta hakkındaki tüm dökümanları burada, bir arada toplamanın uygun olacağını düşünüyorum. Son olarak da şunu merak ediyorum: 1961 yılında bu ustalara, özellikle de Suat Yalaz'a karikatürünü çizdirmiş tanıdıkları olan var mıdır? Mesela evde babasının Suat Yalaz imzalı portre karikatürü olan bir ÇD üyemiz var mıdır? Varsa o karikatürü bu sayfalarda görmeyi çok isterdim.

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst