Suat Yalaz'ın "Enver Paşa Efsanesi" ÇR'ı Üzerine Bir Kongre Bildirisi

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Suat Yalaz'ın "Enver Paşa Efsanesi" ÇR'ı Üzerine
Bir Kongre Bildirisi

2016'da "Turkish Studies" dergisinde yayımlanmış
Dili: Türkçe, Geniş bir İngilizce özeti de mevcut.
Yazarı: Ali Yağlı
Yer aldığı dergi: "Turkish Studies" 2016 Bahar sayısı
17 sayfa, s/pdf, 561 KB


Suat Yalaz'ın 1993 tarihinde yayımlanan "Enver Paşa Efsanesi" adlı "belgesel resimli romanı" üzerine "Turkish Studies" dergisinde bir kongre bildirisi yayımlanmış. Akademisyen Ali Yağlı tarafından hazırlanmış bildiri bir edebiyat kongresinde sunulmuş. Başlığı: "Gençlere Tarih Bilincinin Aktarılmasında Tarihi Çizgi Romanların Önemi: Suat Yalaz'ın Enver Paşa Efsanesi Adlı Çizgi Romanı Örneği". 17 sayfalık bu akademik yazı pdf formatında, içinde arama yapılabiliyor, İngilizce özeti de var.

Makalenin ilk 2 sayfası
file

(Makale 17 Sayfa)

Suat Yalaz'ın "Enver Paşa Efsanesi" ile ilgili olarak Cumhuriyet
Kitap ekinde çıkmış yazı ve kitabın kapağı ile bir örnek panel

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,944
23,717
Kıbrıs
Enver Paşa ile ilgili çok yayınlar okudum.41 yıllık ömrüne çok şeyler sığdırmış bir asker ve siyaset adamı.Hayatı,dönemi,hataları,günahları ve sevapları ile ilgili bir film niye hala çekilmedi?
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,944
23,717
Kıbrıs
Cemil Bey bakın bu Corto Maltese macerasını hiç bilmiyordum.4 Ağustos 1922 Tacikistan'ın Çegan tepesinde Enver Paşa'nın Kızılordu mitralyözleri karşısında şehit oluşu ne kadar güzel canlandırılmış.Enver Paşa şehzade Süleyman Efendi'nin kızı Naciye Sultan ile evli idi.Bu evlilikten iki kızı ve bir oğlu olmuştu.Evlatları öleli çok oldu.Yanılmıyorsam
iki erkek torunu da genç yaşlarda öldüler.Oğlu Ali Enver'den olan torunu Arzu İstanbul'da yaşıyor.Enver Paşa'nın kızkardeşi Mediha Hanım da eski Genelkurmay Başkanlarından Kazım Orbay ile evli idi.Devlet,güzel bir jest yaparak 1996'da Enver Paşa'nın kemiklerini Türkiye'ye getirerek dava arkadaşı Talat Paşa'nın yanına Okmeydanı'ndaki Hürriyet-i Ebediye tepesine gömüldü.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Hugo Pratt’ın Semerkant’taki Altın Yaldızlı Ev Adlı Çizgi Roman’ında Türk Osmanlı İzleri ve Enver Paşa Efsanesi
Türkçe (İngilizce özeti var)
Yazan: Ali Yağlı
11 sayfa, 263 KB, s/pdf


Sevgili "yeryüzü" üstadımın harika Hugo Pratt hatırlatması üzerine biraz araştırdım ve yukarıdaki makale ile bağlantılı olduğunu düşündüğüm, yine aynı akademisyenin ikinci bir makalesini buldum: "Hugo Pratt’ın Semerkant’taki Altın Yaldızlı Ev Adlı Çizgi Roman’ında Türk Osmanlı İzleri ve Enver Paşa Efsanesi". 11 sayfalık makale Uludağ Üniversitesi dergisinde yayımlanmış.

11 sayfalık makalenin ilk 2 sayfası
file


Makale 11 sayfa

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
12 Şub 2010
15,006
543,642
Tex'in ve diğer çizgi roman kahramanlarımızın zaman zaman ırkçı söylem ve tavırlarına tanık olmuşumdur.
Ama Corto Maltese en istikrarlı, en ilkeli ırkçılık karşıtı kahramandır. Bu nedenle saf saygımı kazanmış olduğunu söylemem lazım.
Hugo Pratt, Corto'ya dünyayı gezdirmiş ve çok ilginç maceralar yaşatmıştır.Semerkan'taki Altın Yaldızlı Ev ile ondan önceki macerasında Osmanlı Türkiye'sine ait Ege adaları ve Güney Anadolu'da geçen maceralarda Türkiye ve Türklerle ilgili olabildiğince objektif tutumuna hayran kalmıştım. Avrupalı bir yazarın bu kadar objektif olabildiğine belki de ilk kez tanık olmuştum. Özbekler Tekkesi'nin öneminin de farkına bu maceralar ile varmış olduğumu söyleyebilirim. Ermeni katliamı ile ilgili bölümlerde ise sadece Ermenilerin çekmiş olduğu acıları yansıtmış, Türklerin çektiği acıları yansıtmakta yetersiz kalmış olduğunu da söylemeliyim bu arada.
Corto'nun bu ilkeli tavırları nedeniyle nezdimdeki saygınlığı Tex'in saygınlığının çok daha üstündedir.

Bir şey daha; Hugo Pratt'ın dünyaca ünlü olması bileğinin hakkının yanında Avrupalı olmasının rolü olduğu tartışmasızdır. Tıpkı Suat Yalaz'ın dünyaca ünlü olmamasında Türk olmasının rolü olduğu gibi.

Karaoğlan ile Türk insanında yaratmış olduğu etkinin gerçek bir bilimsel araştırma ile henüz tespit edilememiş olması çok büyük bir eksikliktir. Bakan, Genel Müdür, üst seviye yönetici, Vali ve her alanda sayısız Türk insanında Karaoğlan etkisini gerek Suat Yalaz ustanın nakletmesi ile tanık olduğum gibi kişisel bir çok gözlemime dayanarak söyleyebiliyorum. Suat Yalaz'ın yaratmış olduğu bu etki, Karaoğlan'la sınırlı olmayıp yazıp çizdiği Osmanlı Türkiye'sinin son dönemini konu alan eserleriyle de sürmüştür.

Suat Yalaz, yaşayan bir anıttır. Hâlâ aramızda olmasının kıymetini yeterince bildiğimizi söylemek mümkün değildir...
 
Üst