50 Yıl Öncesine Göre Daha Az Zekiyiz

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Haberi Debian.Tr'de gördüm. Belli ki gidişat iyi değil. Asıl kötü tarafı da (benim iddiamdır) gençlerin bunu asla önemsemeyecek olması. Vallahi umurlarında bile olmaz.

Bunlar iyi günlerimiz, değerini bilelim... :)

 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,088
36,756
İstanbul
Benim gözlemlerim tam tersini söylüyor ama Adil üstadım. :) Sanki her kuşağın çocukları öncekilerden daha zeki gibiler. Adeta birer canavarlar. :) Tabi benimkisi sadece gözlem, hiçbir bilimsel veriye dayanmıyor.
 

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
538
4000 yıllık bir Sümer tableti bulunmuş. Üzerinde "Gençlik çok bozuldu" yazıyormuş.:)

Eski kuşaklar her zaman yeni kuşaklara karşı kıskançlık duyar. Bizim gençliğimiz geçti. Dünya bizimdi artık onların. Haliyle kıskanıyoruz.

Ancak devirler arasında düşünce iklimlerinin değiştiği bir gerçek. 90'lı yıllarda doğanlar ile 70'li yıllarda doğanlar aynı kavrayış ve düşünme şekline sahip değil. Yeni kuşaklar daha samimi, daha komplekssiz, daha doğal ve daha saf. Bu saflık bazen hakikaten aptallık seviyesine iniyor. Ebeveynleri çok fazla onlarla ilgilendiği için hayatın zorluklarına karşı daha savunmasız olacaklar gibi geliyor. En ufak zorluk karşısında dağılıp gitme ihtimalleri yüksek. Aman çocuğun psikolojisi bozulmasın, aman travma yaşamasın diye diye, ayağı toprağa basmamış ev kedisi gibi insanlar yetişiyor. Oysa ortadoğuda yaşıyoruz ve ayağımız toprağa da çamura da değiyor ve değecek.

Kültür birikiminin önemi kalmadı. Edebiyat bitti. Müzik bitti. 90'larda rock kültürü gençliği etkilemişti. Artık müzikle ve felsefe ile tanımlanan bir gençlik akımı yok. Siyasi akımlar yok. İnsanlar doğduklarında edindikleri sıfatları ve cinsel kimliklerin davasını güdüyor. Bu akımların felsefi derinliği yok.

Yediğimiz içtiğimiz zekamızı ne kadar etkiliyor bilemem ama gördüklerimiz ve duyduklarımız bizi aptallaştırıyor.
 
Üst