Dünyanın en geniş çizgi roman arşivi

lenard

Onursal Üye
29 Haz 2009
378
2,117
Guinness Rekorlar Kitabı, 52 yaşındaki Kaliforniyalı Bob Bretall'ın "dünyanın en geniş çizgi roman arşivi"ne sahip olduğunu duyurdu.




1970 yılından beri çizgi roman biriktiren Bretall'ın 94.268 çizgi romanı var ve bunların hepsi orijinal. 8 yaşında Amazing Spider-Man#88 ile başladığı koleksiyonunu bir ay bile atlamadan 52 yaşına kadar sürdüren Bretall şu an ayda 140 sayı satın alıyor. GWR'ye yaptığı açıklamada "Koleksiyonun parasal değeri genelde ön planda olur, insanlar ona değer verirler ama benim için muhteşem hikayeler ve karakterler önemlidir. Bu koleksiyon bir yatırım değil, asla satmayacağım ve çocuklarıma bırakacağım" dedi.

Peki bu kadar çok çizgi romana sahip olan biri daha ne isteyebilir? Bretall'ın en büyük hedefi en sevdiği kahraman olan Örümcek Adam'ın ilk gözüktüğü sayı olan Amazing Fantasy #15'e sahip olmak, ama çok pahalı olduğu için alamıyor.


Bu haber tr.ign.com sitesinden alıntıdır.

Gereksiz bir bilgi olarak çizgi romanların toplam ağırlığının 7,6 ton geldiğini belirteyim.Umarım çocukları bu muazzam koleksiyonun kıymetini bilirler,bilmezlerse de en kötü milyarder olurlar canım,nolcak...
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,640
İzmir
İnşallah bende 52 yaşına geldiğimde bu adam kadar çok kitabım olur.
Ama önce bir piyango bileti alayım.
Ancak o zaman böyle bir kolleksiyona girişecek maddi gücüm olur.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
Orda Conan gördüm sanki. Korsan Belit ile olan maceralarının kapağı sağ dizinin yanında duruyor.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Teşekkürler sayın "lenard", ilginç bir konuydu.
Yazın açtığım "Çizgi romanları nasıl korumalı?" başlıklı forumda "Bob Bretall"ın bu konuyla ilgili bir Youtube videosunu da paylaşmıştım. Aynı videoyu aşağıya da aldım. Anlaşılan "tr.ign.com" (IGN Türkiye) sitesi webmasterları Çizgi Diyarı'nın sıkı takipçisiymiş!



 
12 Şub 2010
15,006
543,776
" Peki bu kadar çok çizgi romana sahip olan biri daha ne isteyebilir? Bretall'ın en büyük hedefi en sevdiği kahraman olan Örümcek Adam'ın ilk gözüktüğü sayı olan Amazing Fantasy #15'e sahip olmak, ama çok pahalı olduğu için alamıyor. "


Amaç ve hedef meselesi...
Ben sahip olmak için değil, okuyabilmek için çizgi romanım olsun isterim. Kitap benim okuyabilmem için lazım. Okurken kolleksiyon haline gelmişse çok önemli değil, asıl önemli olan tekrar okumak istediğimde elimin altında olmasıdır.

Bob'un arşivinde Karaoğlan, Malkoçoğlu, Tarkan, Hızlı Gazeteci var mı:)
Teks, Zagor, Mister No?

Şayet yoksa, bana cazip gelmez

Çizgi romanımız bol olsun:)
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
98
165
denizci
Sadece okumaktan yana olduğum için; arşiv işi bana gelmiyor, ama arşivciler olmasa; forumda yayınlanmaz ve ben de okuyamam tabii, bu arada adamcağız sadece comicsçiymiş anlaşılan, çizgi roman arşivi denilince ve bir de dünya rekoru falan yazınca ben harbiden çizgi romanın tüm türleri sandım, ama sadece comics biriktirdiği anlaşılıyor; ille de rekor mekor dersek, sadece bizim türde; Büyük Reisimiz bile aday olabilir yani :)
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,765
İstanbul
Ton ile çizgi roman hesabı iyiymiş. Haluk Abi'nin, sevgili Bay_x üstadımın sahip olduğu kitaplar da birkaç ton geliyordur herhalde. :)
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,015
Bastiani Kalesi
Arşivi yapan bir Coni olunca, çizgi roman bulundurmak ve okumaktan ziyade ileride satarım arşivi köşeyi dönerim mantığında düşündüğünü sanıyorum. Yabancı belgesel kanallarında bazı programlar var eski eşya vs alanları gösteriyorlar, orada bazen rastlıyorum, böyle arşiv veya koleksiyonlar büyük paralara alıcı buluyor.
Zaten resimlerden görüldüğü üzere genelde hep Amerikan çizgi romanları ve süper kahramanları toplamış Yankee. Frankofon ve İtalyan çizgi romanların olmadığı bir arşive arşiv mi denir?

Hellblazer demiş, ben de aynı fikirdeyim, dünyanın en büyük çizgi roman arşivi Çizgidiyarı.com'dadır... :cool:
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,648
Gaziantep

Bob'un arşivinde Karaoğlan, Malkoçoğlu, Tarkan, Hızlı Gazeteci var mı
Teks, Zagor, Mister No?
Şayet yoksa, bana cazip gelmez
Çizgi romanımız bol olsun


Bizden bir şeyler var mı diye baktım. Yokmuş. Gözümden kaçmış olabilir, yorumları okuyayım dedim, baktım Haluk Bey benim sorumu dile getirmiş. Bu kolleksiyonun benim için beş paralık değeri yok.
 
Üst