Yumruk mu, sümsük mü?

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,088
Kastamonu
Yedi, sekiz yıl kadar önceydi; bir hafta sonu kahvaltısında, sol elimle tıkınıp, sağ elimdeki uzaktan kumandayla kanalları karıştırıyordum. O zaman 8-10 yaşlarında olan büyük oğlum da yanımda oturmuş televizyona bakıyor ve her zaman yaptığı gibi benim "dandik" bir kanal açma olasılığıma karşı itirazını yapmak üzere hazır bekliyordu.

Kanaldan kanala hızla gezerken bir Cüneyt Arkın filmine rast geldik. Cüneyt Abi'nin, Rumeli Hisarı'nda yaklaşık 2 tümen Bizans askerine sopa çektiği sahneyi gören oğlumun ağzından heyecanlı bir "Hah!..." sesi çıktı... Öyle keyifli, öyle heyecanlı bir sesti ki kanalı değiştiremedim...

Cüneyt tercihi, küçük oğlumu da mutlu etmişti. Onların keyfini görünce, benim zaten, onun hiç ilgisini çekmeyen bir spor programı açacağımı düşünen eşim de gülümsedi. Oturup hep birlikte Cüneyt Abimiz'le Bizans'ın dalaşını seyretmeye başladık.

Yumruklar, tekmeler, sopalar, kılıçlar havada uçuşuyor. Bizanslılar askerlerine öyle bir terbiye vermişler ki, bir arkadaşlarının dövüşüne diğerleri asla katılmıyor; sırasını bekliyor. Dayağını yiyen şansını tekrar denemek için arkaya geçip bir daha sıraya giriyor.

Cüneyt Abi, surların üstünde, merdivenlerde hoplayıp zıplarken, birden o harika hareketini yaptı: Kollarını yanyana getirip karşısındaki Bizans askerinin suratının ortasına iki yumruğunu aynı anda kondurdu... Asker, kan içinde kalmış suratını elleriyle kapatarak sırtüstü yuvarlanırken, büyük oğlum "Oha!..." diye bağırdı. Sözcük tamamlanmadan bana döndü ve "Baba harika ya!..." dedi.

Çocuk yetiştirme bilinci taşıyan bir baba sıfatıyla (öhöm!) o noktada kendinizle çatışmaya başlıyorsunuz: Çocuklara doğruyu; yani öyle bir yumruğun işe yaramayacağını, pek de anlamadığınız fizik kanunlarını kullanarak anlatmaya çalışmak mı, yoksa zamanı geldiğinde doğruyu nasıl olsa kendiliklerinden öğreneceklerini düşünerek boşvermek mi?

Ben kolayıma giden ikinci yolu tercih ettim ama yönteme bir parça da yorum kattım: Heyecanlarına katılan bir ses tonuyla "Oğlum o yumruk değil," dedim. "ona sümsük denir... Tam adı Malkoç Sümsüğü'dür ki, işte bu televizyonda gördüğünüz kahramandan gelir, üstadı odur..."


malkosms.jpg



Evet üstadıdır ama tek kullanıcısı değildir. Yumrukta olduğu gibi, karşıdakine etkili şekilde vurabilmek için vücut ağırlığının kullanılmasına gerek duyulmayan, Cüneyt Arkın'ın çift elle yaptığı sümsük vuruşunu bilen ve tek elle uygulayan başka ünlüler de vardır. Buyurun kanıtı, işte Tom Braks...


smsk2.png



Bu sümsüğü vuran da Tom Braks... Kılık değiştirdiği için tanıyamadınız.


smsk4.jpg



Sümsüğü Baron da bilir... (Sümsük yerine direkt diyorlar nedense.)


smsk3.png



Bu da Zagor'un sümsüğü ki kesinlikle 10 numara:


smsk1.png



Yaa, işte böyle!... Biz, yabancıların Cüneyt Arkın filmlerine yaptıkları "çöp" yakıştırmasını gülerek karşılarken, aynı özensizliği gördüğümüz yabancı ürünleri baş tacı ederiz!...



(Tarihçilere not: Malkoç Sümsüğü adını ben buldum. Hemen tescilleyelim, Yunanlılar kapmasın.)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

akyıldız

Süper Üye
15 Nis 2010
1,779
2,640
Yorumlarını zevkle okudum.Sana katılmamak elde değil pekçok yabancı film ve çizgiromanda oğlunun deyimi ile OHA'lık pozisyona rastladım. Bizim Malkoçoğlu Tarihi Fantazya aslında. Çinli kahramanlar tek başına orduya karşı koyuyorda , Çinlileri o tarihihi duvarı inşa etmek zorunda bırakan bir milletin kahramanıda böyle olacak tabi.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
Ufak bir katkı, yumruğun yerel ağızdaki karşılığı olan sumsuk, sümsük ise bir kuş türü ve mecazen Uyuşuk davranan, miskin, aptal, mıymıntı, sünepe, pısırık anlamında bir sözdür.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,019
denize sıfır
Bi ara uçan tekme üzerine böyle bir şey yapmayı düşünmüştüm işlerden vakit bulamadım, unuttum gitti.:) Bu iyi geldi doğrusu.:)
 
12 Şub 2010
15,006
543,774
Harika olmuş sevgili hadon

Aç kalınca aşçıyı tavlamak için bir sümsükle Blek'i iki seksen uzatan Profesör Oklitus geldi gözümün önüne:D
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,234
Kamlançu
Doğu Anadolu bölgesinin bazı yörelerinde yumruk için halen "Sumsuk, sümsük" kelimeleri kullanılsa da İstanbul ağzı geçerli olduğundan "yumruk" kelimesi tüm Türkiye çapında kullanılmaktadır. Gaziantep yöresinde "zumzuk" şeklinde de kullanılır. Sümsük kelimesinin yukarıda verilen anlamları ise daha çok argoda kullanılan anlamlarıdır.

Sözlüklerde yazmanın zararını da burada anladım: bütün sohbeti bölüp ansiklopedik bilgi vermeye başlamak. :p En iyisi ben yorum yapmayıp sadece okuyayım :D
 
Üst