Kömürde Yaşlı Adam! (Öyle buyurdu Youtube)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323

Kömürde Yaşlı Adam!
Yağda Genç Kız!

Chicken-Translate.jpg


Geçenlerde Youtube'un bir azizliğine rastladım. Resim sanatıyla ilgili videoların Türkçe başlıklarını görünce önce bizim ülkemizden yüklenmiş sandım, ilgilendim. Ancak videonun başlığı biraz tuhaf geldi: "Yağ içinde bir portre nasıl boyalanır?". Özel bir teknik herhalde, (Youtube'da eksantrik videolar yığınla) bir bakalım neymiş deyip videoya tıkladım. Video bizden değildi, özel bir teknik hiç değildi, bildiğimiz tuval üzerine yağlıboya portre nasıl yapılır onu anlatıyor. Başka bir videonun başlığı da "Kömürde yaşlı adam ..." diye devam edince çevirmen Türk yemekleriyle yakından ilgili bir yamyam galiba dedim! (yağda! kömürde! mangalda!) Sonra dank etti, bunlar Youtube'un çeviri motorunun izlendiği ülkeye göre otomatik olarak çevirdiği başlıklardı. Dilini değiştirip videoların gerçek başlıklarını da buldum. Aslında otomatik çevirinin mantığına da pek uymuyor, mesela çeviride "kız" nerede? "tuval" nerede?

Aklıma hemen meşhur "chicken translate" (piliç çevirme) ve türevleri geldi!
Chicken-Translate-biz.jpg


 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,324
Bandırma
Sosyal bilimlere, mantık bilimlerine, doğa bilimlerine ve uygulama bilimlerine ışık tutmak dururken; cahiliye bilimine çanak tutan bu denli çok olursa gözlerimizin gördüğü manzara da bu olur... Rahatsız olmakta yerden göğe kadar haklısınız. Emeği geçen herkese yazıklar olsun...
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,761
İstanbul
Benzeri bir durumla Rusya'da karşılaşmıştım. Bir restorantın menüsünde "Dil Salatası" için "Tongue Salad" yerine "Language Salad" yazıyordu. Rusça'da da bizdeki gibi hem tongue hem de language karşılığı tek bir kelime var: (En azından bildiğim kadarıyla böyle). Belki bundandır karışıklık. :)

Aslında eğlenceli konu bu. Ne cevherler çıkar kim bilir...

Bilgilendirme için teşekkürler, üstadım.

Edit: VBulletin'in en azından bu sürümünün Kiril Alfabesi'ni desteklemediğini bu vesileyle öğrenmiş oldum. Önemli mi? Yooo... Öyle bir bilgi işte... Her gün beynimize bombardıman eden binlercesinden biri. :)
 
Son düzenleme:
Üst