Aşık Veysel Posteri

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,085
Kastamonu
Önceki gün paylaşılan Hey dergisindeydi; çok beğenmiştim. Üzerindeki filigranı kaldırıp, biraz temizledikten sonra Aşık Veysel yazısını ekledim.


 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Aşıklık geleneğinin zirve isimlerinden biridir Veysel küçük yaşta kapanan gözleri , gözlerini kaybetmesi , acıları , kayıpları , çaresizliği ile Anadolu'nun yüce seslerinden biri sözünü sazıyla dünyaya anlatan salt aşık değil aynı zamanda büyük bir ulu ozan , bilge bir filozoftur.
Çorak toprakların bereketli aşığıdır.Her eserinde derin bir mana derin bir anlayış derin bir feraset vardır.Kalp gözü , gönül gözü açık dünyayı gönül gözüyle gören madde alemine kapanan gözlerini manevi alemde açan büyük bir ruhtur.
Hİç eğitim almamasına rağmen anlayışı insan sevgisi ile büyük bir değerdir Veysel.
Veyseli anlamamak için kör olmak gerekir.Onun türkü formunda ki eserleri halka o kadar mal olmuştur ki dünya kültürünün bir parçası haline gelmiştir.
İnsan kısım kısım yer damar damar demiş Veysel.Koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa der büyük aşık.
Veysel'i anlamak için aşık olmak gerekir dünyadan geçmek gerekir.Maddi dünyanın engel ve bariyerlerini aştıktan sonra onun seline kapılır etkisinden kurtulamazsınız.
Anadolu'da saza Telli Kuran derler.Saz sadece bir çalgı değildir. Aynı zamanda bir mesajdır.Gelen ilhamların insanlara aktarıldığı büyülü bir müzik aletidir.Her tınısında bir hikmet yankılanır gönüllere. Her telinden çıkan bir nağma gönüllere seslenir kimi zaman gözyaşı olur akar kimi zaman matem olur yüreği dağlar.Bağlama ise hikmetin dostluğun aşkın ve sevginin insanlara bağlandığı bir müzik aletidir.Ona bağlanırsınız oda size bağlanır.Bu bağ kopmaz.Aşıkların halinden aşık olanlar bilir.Saz olur söz olur insanlık olur.Mevlanay'a aşk nedir diye sormuşlar ben ol da bil demiş.
Veyselin sazı sözü hikmet doludur.İnsan sevgisi doludur.Veysel çağının ötesinde çağların içinden gelmiş bir ulu ozan bir büyük insanlık onuru bir büyük sevdadır.Binlerce kitapla anlatılabilecek değerleri o bir mısrada özetlemiştir.
Yunus dediği gibi ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm.Veysel de saza söze bürünmüş Veysel diye görünmüş bir hikmet abidesidir.
Paylaşım için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Bir büyük değeri yeniden hatırlama fırsatı bulduk.
"Beni hor görme gardaşım ,sen altınsın ben tunçmuyum
Aynı vardan var olmuşuz seni gümüşsün ben saçmıyım."Sözüyle bitirmek istiyorum.
Yaratılan hiç kimseyi hor görmeyin sevmeseniz de saygı gösterin.İnsanlık aleminin en değerli insanı yaratılan her şeye değer verip saygı gösteren ve kimseye zarar vermeyendir.Makam ,mevki ,rütbe ,konum , pozisyon , zenginlik gelip geçer bir gün mutlaka biter kalıcı olan insanlık alemine kattığınız değerdir.
Saygılarımla.
 
Üst