"Milli Piyango" Kazananların Acı Sonu!

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
612
3,372
vjRdaz.jpg
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Benimde tanıdığım bir Milli Piyango talihlisi var ama onda sorun çıkmadı.Bir miktar parasını akrabalarına kaptırdı.Cafe işlerine girdi.Sonunda battı şimdi asgari ücretle çalışıyor ancak elinde iki daire kaldı.Para yine suyunu çekti.Oda iflah olmadı.
Bilmiyorum talihli profilindenmidir acaba.Bu para bana çıksa direkt yayınevi kurar çizgi roman işine girerim.Para biterse bitsin zaten ne kadar yaşayacağım.Bari sevdiğim bir iş yapayım.:)
Direkt scan edilmiş bütün çizgi romanların baskı ve ciltleme işlerini yaptırır her ildeki kütüphanelere bağışlardım.Herkes okusun.
Birde yayınevi kurar çizgi roman ressamlarına kapıları sonuna kadar açardım.Özel ofis çalışma koşulları Tarkan'ı - Tolga'yı - Kara Murat'ı - Karaoğlan'ın bir daha çizilmesini sağlamaya çalışırdım.
Kimsede bulumayacak kitapları da yanlış anlamayın kendime özel isterdim.
Yani tek kişilik çizgi roman.Senaryoyu ben hazırlardım.Özel bir Tarzan macerası birde Zagor lu Afrika serüveni.Bu kadar ego olsun. :)
Öyle egom yüksek değildir.Ancak bana özel çizgi roman niye olmasın.Ben Bonelli nin yerinde olsam Ferri ustaya kesin benim için bir macera resimle derdim.Kişisel arşivimde saklardım.Benim için bir hazine.Düşüncesinize Zagor un bir macerası ve sadece sizde var.Olağanüstü bir şey.Şimdiden içim kıpır kıpır oldu.
Bizede çıkmaz bu para ama olsun bir çılgın belki bunları yapar.
Paylaşım için çok teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,522
Ankara
Bu biraz da ikramiye isabet eden kişinin para ile münasebeti ile de alakalı bir durum. Örneğin (kendi adıma) bir devlet memuru olarak 3-5 milyona kadar idare edebilirim gibi geliyor. Lakin ondan daha büyük bir rakam bana isabet etse nasıl idare edebileceğimi bilemem gibi geliyor. 3-5 daire, 3-5 arazi ve faiz. Daha fazlasına aklım ermez her halde :D
Mesela şu Reza Zarrab'ın mahkemesinde geçen laflara bakıyorum. Adam 45-50 milyon euro rüşvet dağıttığından bahsediyor. Küsürata bakar mısınız 5 milyon euro :D
Bir anda gelecek böylesi bir gücün, alışık olmayan bünyelerde şok etkisi yapması gayet normal diye düşünüyorum.
 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,880
52,465
Kendi Koltuğunda
Çok teşekkür ederiz üstadım piyango zaten kumara giriyor ve kimse kimseye bağış yapmıyor herkes kendisine çıkmasını istiyor.Siz hi gördünüzmü piyango alıp çekiliş yapılmadan yırtıp atıp arkadaş kime çıkarsa çıksın helal olsun diyeni...
 

gobalak

Kıdemli Üye
6 Tem 2011
183
271
İstanbul
Bu iş bana kalırsa, hazırlıksız yakalanma durum.
En basitinden hergün bir çorba bir kuru ekmele geçiren birinin büyük bir otelin açık büfesi ile karşı karşıya kalması gibi. Her ne kadar kendini tutsada abandıkça abanır. En sonunda ne olacağı belli.

Başka bir benzetmemiz sudan çıkmış balık misali. Kaldı ki bu insanlar kendi başlarına yaşamıyor. Çevresi var eşi dostu var (mış).

Bu tür olaydan kurtulmak mümkün mü bilemem. Ama çalışmadan gelen yine gider. Ama bir şekilde ön hazırlık yapılabilirse, örneğin bana çıksa ne yaparım alıştırması yapılırsa, hali ile farklı sonuçların alınacağını düşünüyorum.

Ama bazı şeylerin değişmeyeceği ortada. Bir görüş farkı örneği olarak;
Bir (tadilat işleri) yapan arkadaş anlatmıştı. Varlıklı bir ailenin evinin tadilat işleri ile ilgilenirken çekmecelerin birinde iyi miktada para görür ve bunu yanında çalıştırdığı (veya geçici işçileri) almasın diye sahibine geri vermek üzere alır.
Bir süre sora işler tamamlanır ve parayı geri vermeyi unutur. Daha sonra para aklına gelir ve iş yaptığı kişiye durumu anlatır.
Adam arkadaşa verdiği cevap ilginçtir, o paranın çocuklarının harçlığı olduğunu söyler.

Şimdi bu bir bakış açısı... Herhangi bir şans oyununda zengin olan birinin bu tür yaklaşımlar geliştirmesi mümkün değildir. Geliştirdiği zaman da para bitmiş olur. Geliştirebilirse zaten yukarıda örnekler gibi olmayacaktır.

Bu konuda en güzel örneklerden bir kurtlar vadisi dizisinde halo dayı olarak bilinen karakter. Adam kanunsuz yollardan zengin olmuştu. Fakat adam zengin olmadan nasıl yaşıyorsa, parası olduktan sonrada aynı şekilde yaşantısını sürdürüyordu. O yüzden yakalanmıyordu. Taa ki kardeşi daha caf caflı bir yaşam seçene kadar.

Kanımca büyük ikramıyie olayını insanın içine sindirebilmesi gerekir, yoksa yukarıda yer alan örnekler kervanına katılmaya adaydır.

2018 şimdiden iyi geçirmeniz dileklerimle...
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
662
2,961
Sevgili Motion'a bu yazı için teşekkürler, önemli bir konuya parmak basmış.

Verilen örnektekilerin toplam kişi sayısının; şu ana kadar piyangodan iyi diyebileceğimiz para kazananlar içindeki oranına bakmak lazım. Sadece kötü örneklere bakmak doğru bir tespit yapmamızı engelliyor şu aşamada.

Para kazanmak nasıl bir yetenek çaba emek işiyse, para harcamak da çaba, emek ve yetenek işi. Toplum olarak hep para kazanmaya şartlanırız, bunu öğrenmeye çabalarız ama çevremizdeki çok az kişi nasıl harcamamız gerektiğini salık verir, ya da bunu öğrenmek için az çaba gösteririz. Çok güzel iş yapanların, ailesine güzel bir yaşam sunanların, hayatları kurtulanların haberleri yapılmaz çünkü haber konusu olmazlar. Bu konuda da kötü örnekler akılda kalır hep. Algıda seçicilik mi deniyordu buna, sanırım.

Amerikada uygulanan bir sistem var. Diyelim ki büyük ikramiye 1 milyon dolar çıktı. Kişi tüm parayı isterse (sallıyorum) 600 - 700 bin dolar veriliyor o kadar. Ama ikramiyeyi parça parça her ay ya da her sene belli miktarlarda ödeme şeklinde almak isterse o zaman 1 milyon dolara sahip olabiliyor. Türkiye için de bu düşünülebilir.
 

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
1,913
4,850
Navajo Köyü
Yaaa! Böyle olacaktı tabi...
Haydan gelen huya gidecekti tabi...
Yüce Rabbimizin necis kıldığı bir illetin,
Sonu da necis olacaktı tabi...
 
Son düzenleme:

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,898
Ben Bonelli nin yerinde olsam Ferri ustaya kesin benim için bir macera resimle derdim.Kişisel arşivimde saklardım.Benim için bir hazine.Düşüncesinize Zagor un bir macerası ve sadece sizde var.Olağanüstü bir şey.Şimdiden içim kıpır kıpır oldu.



Valla bir Zagor macerası ve ben okuyamayacağım. Uyku uyuyamam:'(

Olursa öyle bişey paylaşın o macerayı bizlerle sayın abolardis bakın stres yaptım durup dururken:Ğ:Ğ
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

...Amerikada uygulanan bir sistem var. Diyelim ki büyük ikramiye 1 milyon dolar çıktı. Kişi tüm parayı isterse (sallıyorum) 600 - 700 bin dolar veriliyor o kadar. Ama ikramiyeyi parça parça her ay ya da her sene belli miktarlarda ödeme şeklinde almak isterse o zaman 1 milyon dolara sahip olabiliyor. Türkiye için de bu düşünülebilir.


ABD'de piyango'dan çıkan kazanç da haliyle vergiye tabi. IRS %25'ini alıyor + Eyalet vergileri (En çok %8) + New York'ta oturanlar buna bir de %4 Belediye vergisi ekleyecekler. Yani paranın %37'si daha eline geçmeden kesiliyor, yani vergisini peşin veriyor. Bu parayı hemen alma seçeneğini kullanırsa. Bir de 30 yıla yayarak alma seçeneği var. Bunda vergi beyanı her yıl verildiği için piyango kazancının vergisi de 30 yıla yayılmış olacak. Vergi yıllara göre değişebilir, belki düşer belki artar (belki de bir başkan çıkar, kaldırıverir!). Ama bu arada doların da değeri her yıl düşüyor, onu da göz önüne almak lazım. ABD'de banka faizi hemen hemen yok gibi bir şey. Finans uzmanları, yatırımdan anlayan biriyseniz peşin alın, yatırım özürlüyseniz maaş gibi 30 yıla yayarak alın, tavsiyesinde bulunuyorlarmış. Kaynak: CNN Money.

 

DeepDark

Yeni Üye
19 Nis 2010
83
251
Direk İnsan Profili İle İlgii

Piyangonun ilk milyarderi
Milli Piyango 1986 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın isteğiyle ilk kez 1 milyar liralık büyük ikramiye verdi. Piyangonun ilk milyarı Osmaniyeli muhasebeci Şahin Sarı'ya çıktı. Parasını alıp bankaya yatıran ve 3 ayda 98 milyon lira olan faiz geliriyle gayrimenkule yatırım yapan Sarı, milyarderliğinin 10'uncu ayında kendisiyle yapılan röportajda (26 Ekim 1986/ Cumhuriyet Gazetesi) özetle şöyle diyordu;

30 milyonluk mücevher
"40 bin liralık evi boşaltıp, 100 bin liraya kiraya çıktık. Evi döşemek için 60 milyon lira harcadık. Osmaniye'nin merkezinde iki katlı yazıhane açtım, 5 katlı bir apartmanla 7 işyeri yaptırdım. Adana'da iki apartman dairesiyle bir iş yeri satın aldım, iki araba aldım, Dörtyol'da bir dönüm arsa, Dörttaş'tan iki dubleks yazlık, hanıma da 30 milyona mücevher aldım."

"1 milyara dokunmadım"
Bunları yaparken 1 milyar lirasının tek kuruşuna bile dokunmadığını anlatan Sarı, "ikramiyeden isabet eden 1 milyar lira aynen bankada duruyor. Bunları faiziyle yaptık. 3 ayda 98 milyon lira faiz alıyorum. Gayrimenkullerle kendimizi garantiye almaya çalışıyoruz. Onlar bizim sigortamız olacak" diyor. Sarı, 20 milyon liralık da yardım yaptığını söyledi.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

... "1 milyara dokunmadım"
Bunları yaparken 1 milyar lirasının tek kuruşuna bile dokunmadığını anlatan Sarı, "ikramiyeden isabet eden 1 milyar lira aynen bankada duruyor. Bunları faiziyle yaptık ...


Eğer bir milyar lirası hâlâ bankada duruyorsa, paradan 6 sıfır da atıldıktan sonra o şahsın bankada şu an tam 1000 lirası var demektir ("Paramın yedi bölü dokuzuyla fındık alacağım" dermiş!). Döviz hesabı açtıysa, o başka tabii. Anlaşıldığı kadarıyla faizleri iyi değerlendirmiş.

 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
662
2,961

ABD'de piyango'dan çıkan kazanç da haliyle vergiye tabi. IRS %25'ini alıyor + Eyalet vergileri (En çok %8) + New York'ta oturanlar buna bir de %4 Belediye vergisi ekleyecekler. Yani paranın %37'si daha eline geçmeden kesiliyor, yani vergisini peşin veriyor. Bu parayı hemen alma seçeneğini kullanırsa. Bir de 30 yıla yayarak alma seçeneği var. Bunda vergi beyanı her yıl verildiği için piyango kazancının vergisi de 30 yıla yayılmış olacak. Vergi yıllara göre değişebilir, belki düşer belki artar (belki de bir başkan çıkar, kaldırıverir!). Ama bu arada doların da değeri her yıl düşüyor, onu da göz önüne almak lazım. ABD'de banka faizi hemen hemen yok gibi bir şey. Finans uzmanları, yatırımdan anlayan biriyseniz peşin alın, yatırım özürlüyseniz maaş gibi 30 yıla yayarak alın, tavsiyesinde bulunuyorlarmış. Kaynak: CNN Money.


İkramiye sahibi parayı tek seferde isterse önce belli oranda para tutarı düşürülüyor sonra vergi kesiliyor. Ha yok yıllara bölünsün derse tüm ikramiye yıl yıl ödeniyor, bu sefer her yıl verilen tutar üzerinden vergi kesiliyor. Bunu da tüm ikramiye sahipleri zaten oyunu oynarken peşinen kabul ediyor kanunen.

Kaynak : Amerikalı Akraba :)
 
Son düzenleme:

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
662
2,961


Para kazanmak nasıl bir yetenek çaba emek işiyse, para harcamak da çaba, emek ve yetenek işi. Toplum olarak hep para kazanmaya şartlanırız, bunu öğrenmeye çabalarız ama çevremizdeki çok az kişi nasıl harcamamız gerektiğini salık verir, ya da bunu öğrenmek için az çaba gösteririz. Çok güzel iş yapanların, ailesine güzel bir yaşam sunanların, hayatları kurtulanların haberleri yapılmaz çünkü haber konusu olmazlar. Bu konuda da kötü örnekler akılda kalır hep. Algıda seçicilik mi deniyordu buna, sanırım.




Yani sorun çıkan paranın miktarında veya bunun nasıl alınacağında
değil
; bunun nasıl değerlendirileceğini bilememekte!
Problem burada!



Ben de bunu söylüyorum. Okumadığınızı varsayarak alıntıladım. Problemi doğru tespit edebilmiş olmanıza sevindim. Mutlu yıllar.
 

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
855
18,785
Denizli
Ne piyango alırım, ne loto-toto oynarım. Onun için kafam rahat. Fazla para adamı bozar derler. Azıcık aşım kaygısız başım, vesselam...
 
Son düzenleme:

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,984
Zenginin parası,fakirin çenesini yorarmış..
Bırakın kazanan düşünsün..Hatta ve hatta bana çıksın,bırakın ben düşüneyim..
Hepinizin yeni yılı kutlu olsun..
 
Üst