Barbar Conan ve Fatih Kull üzerine

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,495
Anadolu Yakası
Pek aşina olduğum çizgi romanlar olmadığı için uzman görüşü almak istedim. İkisinin de bronz ya da erken dönem demir çağı karakterleri olmaları dışında, Barbar Conan ve Kull'ın benzerlikleri ve farklılıkları neler?
 

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,981
Pek aşina olduğum çizgi romanlar olmadığı için uzman görüşü almak istedim. İkisinin de bronz ya da erken dönem demir çağı karakterleri olmaları dışında, Barbar Conan ve Kull'ın benzerlikleri ve farklılıkları neler?

conan_vs__kull_by_mustafatimur-d31m21a.jpg


Kull kızları sevmez...
 
Son düzenleme:

odenat

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
4 Eki 2012
1,278
16,803
conan_vs__kull_by_mustafatimur-d31m21a.jpg


Kull kızları sevmez...

Bu güzeldi :) Aslında Kull'un da kocaman bir haremi var ama Conan gibi her macerada bir hatun götürmüyor.

Karakter açısından bakarsanız, Kull daha içine kapalı, kötümser, düşünceli bir kişilik. Sık sık depresyona giriyor. Conan ise tam bir barbar, içki ve kadın peşinde koşuyor, elde ettiğini hemen harcıyor.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Değerli dostumuzun affına sığınarak açıklama getirmeye çalışacağım.Benim asıl uzmanlık alanım Ortaasya Türk Kahramanları ile ısırılmış süper kahramanlar olmakla birlikte hobi olarak ilgilendiğim için faydalı olabilirim kanısındayım.
Conan aslen kimmeryalı olup putlara tapmaz ama crom ve mitradan da taviz vermez.Boş vakitlerinde meyhane , .....hane ,birahane bırakmaz gezer.Onun elinden çekenler bilir.Arkadaşlığı kısa sürede keser.İlkel çağların yalnız keser gezeridir.Kull öylemi ama Atlantisten gelen beyefendi bir çocuktur.Boston üniversitesini birincilikle bitirmiş ve kılıç teknikleri konusunda master ve doktora yapmıştır.Çok tanrıya inansada müslüman bir dervişle tanışmasından sonra hakyolu bulmuş ve Kılıçiye tarikatına intisap etmiş nefis terbiyesi ile kişisel menkıbesini yazmış ve hayırlı bir kul olmuştur..Bu tanıştığı dervişin Şems olduğu Asur kayıtlarında mevcuttur.( ben belgesiz konuşmam arkadaş )Yine büyük stigyalı alim toth amon un hatıratında Atlantisli kull derler bir zatla tanıştım.Çok efendi oğlan dediğini bizzat okudum.Kull iyi aile çocuğu iken bizim Kimmeryalı da her ayak vardır.O dönemlerde çok yaygın olan bul karayı al parayı ve atyarışı da ilgi alanları içindedir.Yine gece klüplerinden sabaha kadar çıkmadığı herkesin malumudur.Kull kardeşimiz hak yolu bulduktan sonra dönemim İslam bilginlerini saraya davet ederek onlardan yıldızname hazırlamalarını istemiştir.Kimmeryalı Conan ise ilkokul terktir.Haylazlıkları yüzünden af buyrun disipline verilerek ...... edilmiştir.Bu duruma çok üzülen Conan seni yenecem hyboria diyerek naralar atmıştır.Uzun süre hırsızlık ve yankesicilik kariyerini sürdüren Conan Arsen Lüpen ide yetiştirmiş ve ortalığa salmıştır.Kull body salonlarında uzman hocalar eşliğinde vücut geliştirme yaparken Conan arazilerde eye of tiger eşliğinde spor yapmıştır.Kull bir baltaya sap olabilmeyi başarmışken Conan önce sap olamazsada sonradan sap olmayı başarmıştır.Ama bu da uzun sürmemiştir.Conan ın ağırlığı 130 kilo iken Kull daha fittir.Ağırlığı onunda yaklaşık olarak 120 kg civarındadır.Conan ın kılıç boyu 2 metre iken Kull da bu oran yaklaşık 2 metre 05 cm yi bulmaktadır.Conan çok güçlüdür.Hyboriada on kaplan gücünde olduğu ve 72 beygir gücünde olduğu anlatılmaktadır.Kull ise yaklaşık 9 kaplan gücünde olup 64 – 65 beygir gücündedir.Yine Conan boş vakitlerini batakhanelerde değerlendirirken Kull İl halk kütüphanelerinde vakit geçirmektedir.Conan en fazla Tarkan ve Zagor u severken Kull daha çok Karaoğlan , Alpago ve Red kit okumaktadır.Conan çeviri ve balonlama yapamazken Kull ham tarama dahil olmak üzere cbr formatında her türlü ürünü verebilme tek sayfa düzenleme yapabilme gücüne sahiptir.Conan başkanlık sistemine destek verirken Kull demokratik parlementer rejimlerin daha iyi olacağı düşüncesindedir.Conan genelde yarı çıplak gezip plajlarda hava atarken Kull daha usturuplu giyinmektedir.Conan soğuk iklim uşağı olduğundan kışın bile yarı çıplak fink atabilirken Kull soğuk mevsimlerde genelde gribe yakalanarak perişan olmuştur.Conan da uçak fobisi bulunmazken Kull da deniz tutmasıda vardır.Kull uçaklardan tırsmaktadır.( bende şahidim geçen zar zor bindirdiler.)Conan en çok okey oynayıp taş çalarken Kull satranç sevmektedir.
Yine Conan ın ( af buyrun) sünnetsiz olduğu söylenmekteyken Kull Müslüman olduktan sonra sünnet düğünü ile sünnet olmuş ve olduda bitti maşallah sesleri arasında o iş bitmiş ve mahallenin kedileri bayram etmiştir.
Bildiğim kadarı ile benzerlikler ve farklılıklar bu şekilde.Ama dedim ya konunun tam uzmanı değilim.Asıl uzmanlık alanım daha ziyade ısırılmış süper kahramanlar ile OrtaAsya Türk kahramanları.Selamlar.
Şaka dozu yüksek yazı için soru sahibi dostumuzdan özürlerimle
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,727
Kdz. Ereğli
Kull kimdir, conan kimdir?

Batılıların Pseudo-History diye bir kavramı var. Uydurma tarih diyebilirsiniz buna. Bir şekilde bugünün dünyası ve karanlık bir tarih devri arasında ilişkiler kurarak oluşturulan dönemlerdir bunlar. Kull'un günümüzden yaklaşık yirmi bin yıl önceki Thuria kıtası tarihçesi, Conan'ın Günümüzden on bin yıl önceki Hyboria dönemi tarihçesi böyle bir tarih dönemini anlatır.

Kull dönemi, ayrıntıları muğlak, ülkelerin sınırları belirsiz, kıtaların depremlerle sarsıldığı bir dönem. Thuria Çağının vahşileri olan Atlantislilerden biri olan Kull, küçük bir tufanda ailesini kaybettikten sonra, Deniz-Dağı kabilesince kaplanlar arasında yaşarken bulunan öksüz ve yetim bir çocuktu. Anne-babasının kim olduğunu bilmez. Bu açıdan, hayatının her döneminin, Valusia gibi uygar bir ülkede yabancı kökenli bir kral olarak yaşadığı melankoliyi taşıdığı söylenebilir. Kabilesi tarafından yakılmak üzere olan bir kızı bir bıçak atışıyla acılarından kurtardığı için kaçmak zorunda kalır ve Valusia tahtına giden yolda önce bir forsa, sonra bir gladyatör, asker ve komutan olarak çıkar basamakları. Kull, düşünen adamın barbar gördüğü, bir barbar olarak düşünen adam'dır. Elinde ağır savaş baltasıyla felsefenin problemlerini, yirmili yaşların başındaki bir delikanlının--Robert Ervin Howard--evrende yerini bulma çabalarını yansıtır. Yazar o dönemde hayatına annesinden sonra giren tek kadın olan Novalyne Price Ellis'i tanımamıştır daha. Kull da bu örneği izleyerek kadınların aşkını hiç tanımamış bir barbar olarak sahneye çıkar. Tüm kıtasının uygarlığının bir tür sel, deprem veya tufanla son bulacağının bilincindedir o. Kral tahtını bileğinin gücüyle ele geçirmiş, yine bileğinin gücüyle Valusia asilzadelerinin yozlaşmışlığı ve yabancı diplomatların kurnazlığına karşı elinde tutmaktadır. Yalnız biridir o.

Conan'ın mensubu olduğu Kuzey Cimmeria kabilesinin halkı, Atlantislilerin torunları olarak kurgulanmıştır bir sonraki Pseudo History denemesinde. Kull'un gri gözler taşımasına karşılık Conan mavi gözlere sahiptir. Bunun dışında saçı, boyu posu açısından birbirlerine benzerler. Conan ikide birde övündüğü bir kabileye mensuptur. Savaş alanında doğduğunu anlatarak övünmeyi de sever. Ayrıca kadınlarla ilişkilerinde kaba ama koruyucu bir ilişki düzeyinde bağlantı kurar. Kara Kıyının Kraliçesi Belit ile Kızıl Kardeşlik'ten Valeria, orijinal öykülerdeki dengidir. Red Sonja, çok sonra Hyboria evrenine Roy Thomas tarafından dahil edilmiştir.
Kull'un kaplan sembolüne karşılık, Conan'ın sembolü aslandır. Amra ismini Aslan anlamında kullanır. Kull'un anlamak için günlerce kafa patlattığı meseleler Conan için önemli değildir. Kull, evrendeki yerini yazarı ile birlikte sorgularken, Conan'ın sorguladığı alan modern dünyanın--medeniyetin--insanları sürüklediği saçma yönlerdir. Kull bilgiye sarsılmaz bir güven duyarken, Conan "Uygar insanların anlamadığı şeyleri inkar ettiğini" söyleyerek küçümser. "Uygar dünyada insanların tahıl silolarına, yiyecek dükkanlarına yaslanarak açlıktan ölebilmesini" eleştirir.
Buradan da anlaşılabileceği üzere Kull içe dönük, melankolik bir karakterken, Conan saçmalıklarını küçümsediği dünyaya meydan okuyan, şen bir barbardır. Kull baltadır, Conan kılıç...
Bu arada orijinal öykülerde ne Kull'un, ne de Conan'ın hiç ayı postundan peştemal giymediğini söyleyelim. Bu da muhtemelen John Buscema'nın karaktere yapıştırdığı bir şey olmalı.
Herkese selamlar...
 
Üst