Çelik Blek Tehlikeden Kaçar Mı?

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
11146-cizdiy (CD)ix.jpg


Merak edenler Assad&drzeko paylaşımı
Hoz Comics! Teksas 13. sayıya bakabilir.
Teşekkürler kitaplar için harika dostlara...​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Bu panellerin üzerine sayfalar dolusu yorum ve analiz yapılabilir! Bu çizgi romanın hedef kitlesinin henüz ergenleşmemiş çocuklar olduğundan başlanabilir meselâ, Tommiks'in de benzer davranışları olduğun dem vurulabilir (Suzi'den köşe bucak kaçmalar, yüz kızarmaları, Kulver kalesini bir an önce terk etme teşebbüsleri filan!), Karaoğlan'ın bunlarınkinin tam tersi eğilimleriyle kıyaslama yapılabilir. Ergenleşmemiş çocuklar çizgi romanda kendilerini başta Rodi olmak üzere Çelik Blek'in arkadaşlarıyla fazlaca özdeşleştirmiş oldukları için bir ortak istememeleri doğaldır sonucuna varılabilir. Henüz karşı cinse ilgi duymaya başlamadıklarından, Blek'in ordan hızla uzaklaşmasına çok sevineceklerdir, aksi olsaydı üzülebilirlerdi. (Buradan da Karaoğlan'ın hedef kitlesinin yaşının biraz daha yukarıda olduğu sonucunu çıkartabilir miyiz?) Bununla birlikte hem Blek'in hem de Tom'un paneldekine benzer davranışları, o tarihlerde yaşça bizlerden biraz daha büyük olan arkadaşlarımız tarafından farklı biçimlerde de yorumlanmadı değil! Özellikle de kahramanlarımızın cinsel tercihlerinin farklılığı açısından hayâl gücümüzü zorlayan uzun yorumlar yapılmıştır, hattâ Teksas-Tommiks konusu açıldığında konuşulan tek mevzu buydu diyebilirim. Benzer yorumlar çok sonradan "Mikrop" gibi, hattâ "Leman" gibi cesur mizah dergilerinde bir dereceye kadar çizgiye de dökülmüştü. Örneğin Çelik Blek'i defi hacet yaparken gösteren dergiyi koşa koşa herkese gösterdiğimizi hatırlıyorum. Ayrıntılı analizleri işin uzmanlarına bırakarak bu "anılara yolculuk" için sevgili "yeryüzü"ne teşekkürlerimi sunuyorum.

Mikrop'takilerin yorumuyla Çelik Blek ve ark.
11147-cizdiy%20(CD)ix.jpg

Engin Ergönültaş, Hasan Kaçan, Latif Demirci ortak yapımı

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Çelik Blek'in amacı; evlenmeyerek, ayağının bağlanmasını ve İngilizlerle yaptıkları milli mücadelenin suya düşmesini önlemek...
Yani ''Önce Vatan'' diyor... Yoksa hatunlardan kaçacak bir kahraman değil :)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
İlkel çağlarda, kadınların bu kadar bakımlı ve güzel olması gerçekten çok hoş :) (Bu resme göre, ben de Conan diyorum...)


Sizinle aynı fikirdeyim sevgili "kadirnip, "Kimmeryalı Conan" günümüzden 3200 yıl önce yaşamış olduğuna göre (ilk çağın başları) bence de o çağda böyle kadınlar olamazdı diye düşünüyorum. Resim, Amerika'da "direk dansı" yapılan bir bardan alınmış bir fotoğraf gibi duruyor. Zaten eski çağların estetik anlayışı da bugünkünden çok farklıymış. Etine dolgun, kilolu, doğurgan ve de güçlü kuvvetli, iri kadınlar makbulmüş. Çok daha eskilerden "Kibele" figürünü hatırlayalım. Yakın zamanlarda bile Anadolu'da yukarıdaki tanıma uyan kadınlar revaçtaydı. Eski Yunan ve Eski Roma kadınları da etine dolgun, en azından balık etinde resmedilmişler veya heykelleri yapılmış (bir tek Eski Mısır resimlerindeki kadınlar fit duruyorlar). Conan'ı okuyanların beğenileri haliyle günümüz estetiğiyle şekillenmiş olduğu için, çizerlerin buna yönelik iş çıkarmaları doğal. Sinema filmlerinde bile buna benzer bir "yazılı olmayan kural"a uyuluyor gibime geliyor. Örneğin 1970'lerde çekilmiş western filmlerine bakın, çoğunda kadınların saçları 1970'lerin modasını yansıttığını görürsünüz. En ince ayrıntıyı es geçmeyen filmin sanat yönetmeni ve yapımcısı bir tek saç modelini mi uyduramıyordu? Hayır, bence bunu bilerek yapıyorlardı, tıpkı Conan'ın kadınları gibi, o filmin çekildiği günün genelgeçer seyirci kitlesinin estetik beğenisine hitab ediyorlardı (Bence bu yanlış tabii, onda da tarihi gerçeklere riayet edilmeliydi). Ancak kurgusal bir eseri tartışmanın bir dereceye kadar anlamsız olduğunu da gözardı etmemeli. Yaratıcısı canının istediği gibi yazıp çizebilir, filme çekebilir, sahneye koyabilir vs.

 
Son düzenleme:
Üst