Küresel Isınmayı Durdurun

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Birazda karşı görüşlere bakalım...

Küresel ısınma bir gerçek ama abartıldığı kadar değil. Geçenlerde aşırı ama içten bu konuyu sahiplenen bir arkadaşla konuşuyordum. "Küresel ısınma yüzünden buzullar tamamen eridiğinde deniz düzeyinin 60 metre yükseleceğini" söyledi.
Diğer arkadaşlarda endişe ve korkularını canlandıran bu saptamaya katıldıklarını heyecanlı mimik ve seslerle ortaya koydular. Konuyu açan arkadaş ateşli bir tarzda konuşmasını sürdürerek
şöyle dedi. "Tehlike çok büyük daha şimdiden buzulların beşte biri eridi ve insan eliyle oluşan bu küresel ısınmaya karşı acilen bir şeyler yapılması gerek."
İstanbul Kadıköy Moda'da çay bahçesinde toplanmış bu konuşmaları orada yapıyorduk. Söz alarak şöyle konuştum: "Vay canına ben buraya sahil boyunca yürüyerek geldim,altmış bölü beş
on iki metre eder su altında yürürken farkında olmadan nefes tutmada dünya rekoru kırmış olmalıyım. Hemde epey arayla çünkü, yaklaşık yirmi dakika yürüdüm sanırım" dedim.
Dünyamızdaki buzulların oranı sudaki buzullar ağırlıklı olduğundan tamamı erise bile denizlerin düzeyi çok az yükselir. Çünkü buzlar içinde hava ve daha başka şeyler taşır eriyince daha az yer işgal eder. Çoğunlukta olan su buzulları ise dokuzda sekizi su altında olduğundan eridiklerinde kendi boşluklarını zor doldururlar.
Kara buzullarıda yavaş bir süreçte (on yıllar boyunca) eridiklerinden toprak tarafından
emilecek yeraltı sularını zenginleştirecek, yeni göller oluşturacaktır. Yani deniz düzeylerinin dramatik boyutta yükselmesi bilim dışı bir söylemdir. Dünya dışından ek su kaynağı gelirse başka tabii...
Görüldüğü gibi en basit matematik işlemler bile gözden kaçırıldığı gibi, aksini gösteren bir çok iklimsel kanıtlar yokmuş gibi davranılmakta. Karbondioksit salınımını yapan gelişmiş ülkeler diğerlerine kaynaklarınızı kullanmayın diyorlar ve
kendi konforlu yaşamlarına devam ediyorlar.
Aslında dünya yeni bir buz çağının eşiğinde insan eliyle karbondioksit salınımın artması küresel soğumanın vaktinden önce gelmesine neden olacaktır.
Atlas okyanusundaki gulfstream sıcak su akıntısı
eriyen buzullar yüzünden soğuyan sular nedeniyle
gerileyip varlığını yeniden uygun koşullar oluşana kadar kaybedecektir.
Bu gelişmenin sonucu da eriyen buzulların çok daha hızlı şekilde şimdikinden çok daha güneye inmiş olarak geri geleceği gerçeğidir.
Asıl hazırlanılması gereken buz çağı olmalıdır.
Küresel ısınma dünyayı çölleştirmek yerine buzlaştıracaktır.
Bu böyle diye çevreyi kirleten yanlış sanayileşmeye karşı çıkmayacak mıyız? Elbette
doğuracağı sonuçları iyi inceleyerek, bilimsel gerekçelerle yön vermemiz gerekir.
Fosit yakıtlar yerine pahalı olduğundan kullanamadığımız güneş ve rüzgar enerjilerini daha ucuz maliyetlere çekmenin yollarını araştırmalıyız. Yoksa elektriği olmayana var olan fosil yakıt kaynaklarını kullanma diyerek, kendileri müsrifçe lüks yaşamları için, fosil yakıtlardan elde ettikleri elektriği kullananların, çifte standardına ve ahlaksızlığına bizde ortak oluruz.
Zamangezgininden...




watch
 
Son düzenleme:
Üst