Türk Süper Kahramanları

buzancar

Kıdemli Üye
12 May 2014
114
943
Uzun zamandır burada en azından fikir verme amaçlı başlatmak istediğim bir görüş alışverişi vardı. Konuyu nereye hangi başlık altında açacağımı da tam olarak bilemedim...

Amerikan çizgi roman kültüründe zaman zaman mitolojik kişilikler yeniden işlenerek süper kahramana dönüştürülüyor.

Örnekler hangi sayıdadır tam bilememem ama bunların en ünlüsü herhalde Thor'dur. Üstelik Thor Germen mitolojisinin bir kahramanıdır ve Anglo-Amerikan kültürü ile doğrudan bir bağlantısı bile yoktur.

Bizde de böyle bir çizgi roman kahramanı oluşturup okurlara sunmak mümkün olamaz mı?

Açtığım şu başlıklar yol gösterici olarak kullanılabilir.
1. http://www.cizgidiyari.com/forum/ki...i/126200-resimli-turk-mitolojisi-sozlugu.html

2. http://www.cizgidiyari.com/forum/ki...i/126038-turk-mitolojisine-giris-sozlugu.html

Bir diğer konu da geçmişte (10-20 yıl oldu belki) Kayanyıldız adlı bir süper kahraman oluşturmak istediğini söyleyen ve adını hatırlayamadığım bir kişiyi okumuştum. Güzel bir fikir gibime gelmişti. Ne oldu bilemiyorum...
 

bergill

Çeviri & Balonlama
23 Nis 2012
594
5,489
Bu tarz girişimler geçmişte oldu zaten ama bir sonuç çıkmadı. En son hatta Boerue isminde çizimleri güzel ve kaliteli gözüken Türk yapımı mitolojik bir animasyon için internet üzerinden bağışla para toplanmıştı ama sonunda bir şey çıkmadığı gibi parayı toplayanlar da ortalıktan kayboldu . Zaten bu son ekonomik krizle çizgi roman fiyatları iyice tavan yapmışken kimse bu kadar az okuyan bir ülkede batacağı neredeyse kesin olan bir girişimde bulunmaz. Çizgi roman gibi eğlence amaçlı ve belli bir kitleye hitap eden işlerde sırf milliyetçilikle, kendi kültürüne sahip çıkmayla filan fazla ileri gidilemez.
 
Son düzenleme:

buzancar

Kıdemli Üye
12 May 2014
114
943
Zaten sırf milliyetçilikle yapılsın demiyoruz ki...
Üstelik Amerikan çizgi romanlarının önemli bir kısmı milliyetçilik hatta milliyetçilikten ötesini bile yapmıyor mu? Durmadan Amerikayı kurtarmıyorlar mı?

En son çevrilen çizgi roman uyarlaması Avengers serisini izleyin... Kör parmağım kör gözüne Amerikancılık propagandası dolu her yanı...

Öyleyse nedir? Biz de zaten onu soruyoruz. Orada tutulmasını sağlayan şey ne? Çizgiroman kültürü orada neden yaygın?

Ekonomik krizle falan açıklanamaz bu... 8 yaşındaki (hele de bundan 20-30 yıl öncesini düşünün) bir çocuğun hiçbir geliri olmadığı halde para birikitirir o çizgi romana ulaşır.

Sadece çizgi kalitesi mi Amerika'da bu kültürü yaygınlaştırdı? O da değil... Öyleyse ne?

Yarın Amerikalı bir tanesi çıkar, sırf kapitalist kazanç uğruna Türk mitolojisinden bir kahramanı alır, gökten Amerikaya indirir (Thor'da olduğu gibi)... Bir sansasyon oluşur. Sizin okumaz dediğiniz kitle koşarak gider o çizgi romanı okumasa da alır. Ülkemizde insanlar o sinema salonlarına doluşur. Parayı da Amerikan şirketleri kazanır. Yani verdiğiniz cevabı hiç de yeterli bulmadım.

Burada kuru bir kendi kültürüne sahip çıkmacılık söylemi değil yaptığımız. Onunla falan olmayacaksa neyle olacak?

Hatta ben size şunu söyleyebilirim, biz de o kendi kültürüne sahip çıkmacılık falan hiç yok... Hatta tam tersi var, yukarıdaki paragrafta yazdığıma benzer bir durum gerçekleşse görün bakalım kopan yaygarayı...

Sahtekarın birini örnek vermişsiniz... Ne yapalım yani Türkiye'de çizgi roman çizmeye kalkanların hepsi sahtekar olacak diye bir kanaate mi ulaşalım buradan?

Size şu noktada katılıyorum, Türkiye'de yapılması gerçekten zor bir iş... Ama zamanında bu ülkede Çizgi-Mizah dergileri milyonlarca eve girdi. Karaoğlan, Tarkan gibi çizgiromanlar çizilip sinemaya uyarlandı. Olmaz diye bir şey yok. Olduranlar oldurmuş zamanında, hakikaten de zoru başarmışlar. O da doğru.
 
Son düzenleme:

ert1569

Çeviri & Balonlama
7 May 2017
624
9,754
ALMANYA
Aynı fikirdeyim.. Aynı görüşteyim.. Yazınızdan dolayı çok teşekkürle.. Saygılarımla..
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Denemeler var hatta yakın bir ressam arkadaşım , dostum , ağabeyimin çalışması hali hazırda tamamlanma aşamasında.
Çizimlerde Marvel ve DC yi aratmaz bir kaç sayfasını gördüm harika.
Olgunlaşmasını bekliyor.
Özellikle renklendirmeleri olağanüstü yapmış durumda.
Çizgi roman dünyasına yeni bir soluk getireceğine eminim.
Söz verdiğim için ilgili sayfaları paylaşmam etik olmaz ama yukarıda bahsettiğim biçimiyle enfes bir çizgi roman.
Onun temasta olduğu yayıncı ve yapımcılar var umarım en kısa sürede yayınlanır.Düzenli bir periyotta yayınlanacağını biliyorum ama diğer aşamaları sır gibi.
Karekter tasarımları mükemmel bu çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.
Üstadımız kendisinden çok bahsedilmesini istemiyor bu nedenle şimdilik bir şey söyleyemiyorum ancak büyük bir grafiker , tasarımcı , photo shop ustası ve renklendirme sanatçısı.
Umarım en kısa sürede bu eser yayınlanır.
İstanbul merkezli bir bilim kurgu hikayesi olduğunu biliyorum.Bakalım bekliyoruz kendisinden bu şaheseri.

 
Üst