Çizgi Diyarı'nda 10 Yıl ve Ben.

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,013
denize sıfır
Bir gün bir foruma üye olurken kendime avatar olarak Tommiks resmi koymak istedim. Biraz araştırdım pek içime sinen bir resim bulamadım. Sonra Tommiks sıralı liste sayfası karşıma çıktı.
Bu da nedir diyerek bir göz atayım dedim baktım Tommiks'ler epey yüklü miktarda dizilmişler. Hiç sorgulamadan okumayı düşündüm, ama bu nasıl olacak?
Rapıdshare linkleri bana bakıyor, ben onlara...
Epey bir uğraşın ardından indirmeyi başardım, ama bu yeterli değil ki.
Forumların acemisi değildim ama teknik konular beni epey zorlamıştı. Sonunda Gonvisor kurarak ilk kitabımı okumayı başardım.:)
Ardından, günler ve gecelerce indir babam indir.
Arada Mister no kısmını gördüm, aman allahım!!!
İndirmeler hızlandı, uykusuz geceler peşpeşe...
O zaman kullandığım pc 50 GB kapasiteli.
indir, oku, sil.
Tekrar...
Tekrar...
Aylarca sürdü tabii, sonra bir derin nefes alıp birkaç yorum yazdım. Baktım aklı başında kişiler, tek düşünceleri, insanlar okusun.
Ben bu güzel insanlara ne sunabilirim sorusu aklımı kurcalamaya, beynimi kemirmeye başladı.
Ama benim kitabım yoktu ki?
Bir süre yorumlarımla katkıda bulunmaya çalıştım, sonra araştırmacı ruhum kitabın yoksa, sende olmayan-bilinmeyen ne varsa koy ortaya dedi.
Hadi bismillah dedim.
Sonra, insanların sadece nickname olmadığı apaçık görülmeye başladı. İsimlerini öğrendiğim dostlarla tek tük telefon görüşmeleri başlayınca niye yüz yüze görüşmeyelim diye düşündük.
Hadi bir araya gelelim dedik ve şimdi bir dönüp bakıyorum 10 kocaman yıl geçmiş. Yıllar önce nickname'den ibaret kişiler 40 yıllık dost olmuş, ne iyi olmuş.
Bazen farkediyorum da burada dostlarımla görüştüğüm kadar akrabalarımla bile görüşmüyorum.
Bu samimiyet, bu sıcaklık, ölümüne.
Şimdi, herkes bizi biliyor, tanıyor.
Dostluğumuz sınırları çoktan aşmış.
Bundan daha güzel mutluluk, nerede var?
Burada olmaktan gurur duyuyorum.
Buradaki arkadaşları tanımış olmaktan gurur duyuyorum.
Ömrümüz oldukça hep burada, birarada olalım istiyorum.
Burası bize yaşama zevki veriyor, hergün bir dostumuzun yeni bir paylaşımı fazlasıyla heyecanlandırıyor, daha ne isterim...
Hepinizi saygıyla selamlıyorum, değerli küçüklerim, büyüklerim.
Nice 10 yıllara.:)
 

oguzoguz

Çeviri & Balonlama
26 Ocak 2010
64
908
Sevgili Büyük Beyaz bizimde içimizden geçenleri yazmışsın... ne de güzel yazmışsın...
 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Ne de güzel yazmışsınız...
Sıcak... sımsıcak bir duygu sağanağı olmuş...
Dilerim daha bir çok 10 yıl daha bizlerle olursunuz...
Hep birlikte oluruz.

Selamlar, sevgiler...
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
Gelinen nokta. Binlerce çizgi roman. Hayalin çok ötesinde. Gerçekten dev bir arşiv. Her gün artıyor. Oku oku bitmez. Gönülden paylaşımlar. Vakitler güzel geçiyor. Hobilerimiz var. Sevinçliyiz. Teşekkürler, Büyük beyaz. Yüzler hep gülsün :)
 

oktay_izm

Onursal Üye
8 Nis 2009
3,621
38,337
izmir
Sevgili dostum Ali, duygulanmadın desem yalan olur. Sizlerle Kordon'daki ilk karşılaşmam aklıma geldi. O zaman bile ne kadar içtendik. Çizgiroman dostluğu kadar sıcak bir dostluk var mıdır bilmiyorum. Teşekkürler arkadaşım.
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
893
4,656
İzmir
Ali Bey'in tüm sözlerine katılıyorum. Buradaki dostluğu, candanlığı hiç bir yerde bende bulmadım. Sevilen "çıkarsız" ortak bir şey nasıl da insanları birbirine bağlıyor.
Hepimiz aynı duygularla bu güzel sitede biz de ne gibi katkı yapabiliriz diye düşünüp, bilmediğimiz pek çok şeyi, sanki bundan büyük çıkarımız var gibi öğrendik, nereden nereye geldik.
Benim paylaşımlarımı adeta bir yağmur damlası gibi düşünürsek, diğer arkadaşların yaptıkları ile birleşince sele dönüştü ve bugün sitemizin arşivi inanılmaz boyutlara geldi.
Sitemizi kurup, yaşatan tüm arkadaşlara en içten duygularla saygılarımı sunar, daha nice on yıllara ulaşmamızı dilerim.
 

KHANN

Kıdemli Üye
19 Ara 2012
126
277
Sayın Büyük Beyaz yazınızı büyük bir keyif ve memnuniyet ile okudum , duygularıma tercüman olmuşsunuz , sizi en derin sevgiler , en kalbi duygular ile selamlıyorum , ve iyi ki varsınız yöneticilerim , iyi ki varsınız abilerim diyorum .
Net ve öz : PC AÇILIŞ , çizgi diyarına giriş ve sonra diğerleri ....Çok yaşa güzel diyar , çok yaşa güzel insanlar .
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,656
Kasımpaşa
Hepimizin hikayeleri neredeyse aynı...
Öfkelisi, neşelisi, akıllısı, delisi ama hepsi birbirine çok benzeyen binlerce insan bir şekilde bir araya geldik...
Ve iyi oldu...
Teşekkürler Ali...
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
TRT'de staj yaptığım dönemde--otuz yıl önce--kurumların kuruluş yıldönümüyle ilgili haberlerin sadece 5 ve 0 ile biten yıldönümlerinde yapıldığını öğrenmiştim. Kurum politikası böyleymiş. Sayın Büyük Beyaz'ın Çizgi Diyarı üyeliği de böyle bir unvanı hak etmiş gerçekten...

Şahsen, çizgiroman paylaşımı ve bilgi toplama işi açısından Çizgi Diyarı'nın daha önce başarılması olanaksız olduğu bir noktaya ulaştığını düşünüyorum. Görsel sanatlar, popüler kültür gibi alanların dönüşümünü izlemek isteyen bir akademisyenin bile kaçınması mümkün olmayan bir platform oldu burası...

Yine de erişilmesi gereken hedefler koymadan, rastgele bir birlikteliğin ömrünün bir sonu olacağının takdir edilmesi gerekir. Geçtiğimiz yarım asrın küçümsenen çizgi öykü-çizgiroman türlünü henüz hak ettiği muteber konuma getirmek mümkün olamadı. Bu alanın kendi disiplinini, kurumsallaşmış yapılarını oluşturmadan nihai sonuca ulaşılmış olmayacak.. Nasıl çizgi roman okuru, edebiyatın yazılı türlerini muteber kabul edip o alandan feyz almaya çalışıyorsa, tersinin de mümkün olabileceğini--ki bu mümkün--kanıtlamak gibi bir misyon var galiba.

Değerli Büyük Beyaz, nice onyıllara hep birlikte erişmeyi diliyorum. Allah selamet versin.
 

OZERTOPSOY

Onursal Üye
6 Tem 2016
1,281
4,322
Sayın Büyük Beyaz yazınızı büyük bir keyif ve memnuniyet ile okudum , duygularıma tercüman olmuşsunuz , sizi en derin sevgiler , en kalbi duygular ile selamlıyorum , ve iyi ki varsınız yöneticilerim , iyi ki varsınız abilerim diyorum .
Net ve öz : PC AÇILIŞ , çizgi diyarına giriş ve sonra diğerleri ....Çok yaşa güzel diyar , çok yaşa güzel insanlar .
Sevgili khann sende benim hislerime tercüme oldun. Aynen bende senin gibi yapıyorum. Bilgisayarın başına geçince önce Çizgi diyarına girip sonra diğer rutinlere devam ediyorum ve ne zaman bilgisayar başına geçsem bu rutin asla değişmiyor. Bu arada sevgili dostum, arkadşım ve sevgili yöneticim Büyük Beyaz ile iyiki tanışmışım. Sizlerle olan buluşmalarımızı adeta dört gözle bekler oldum . Sizinle sohbet etmek, geçmiş günlerimizdeki çizgi roman maceralarımızı paylaşmak ve bunu dışında pek çok ortak noktamız olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor. İyi ki varsın ve nice onyıllar dilerim sana sevgili dostum.
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,405
Çizgi roman sanatının ülkemizdeki tarihi yaklaşık 100 yıla yaklaşıyor.Ülkemizde yayınlanan ilk çalışma hangisidir bu konuda tam bir bilgim yok işin açıkçası ancak bu süre içerisinde sadece çocuk kitabı olarak kabul edilen sanatın önemli bir dalının hak ettiği yere gelmesinde Çizgi Diyarının özelde genelde forum sitelerinin büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Şu aşamada bile çok büyük bir mesafe katedilmiş vaziyette.
Sivil toplum kuruluşlarının desteği ile daha da büyük bir mesafe alınabileceğini düşünüyorum.Geldiğimiz noktayı bulunduğumuz yeri öyle hafife falanda almıyorum.Ekonomik güç ile yapılması imkansız işler büyük bir beceri ile başarılmış vaziyette.Salt bu durum bile 9.sanata gönül vermiş insanların kalitesini ortaya koyması bakımından çok önemli ve çok değerlidir.
Çizgi roman ders kitapları arasında gizli gizli okunan , çaktırmadan evin en izbe yerlerinde saklanan , bulunması halinde kızılca kıyamet kopan , derslere zarar veren zararlı ve kötü bir şeyken bugün çizgi roman okuyanların genel profilinin çok yüksek olması eğitim durumunun üst seviyelerde olması , genel kültür ve iletişim becerisi açısından çok gelişmiş bir insan profilince sahiplenilmesi dikkate alındığında ne kadar ön yargılı bir süreçten geçildiğini görmekteyiz.
Buna mukabil son dönem tartışmaları da dikkate alındığında çizgi roman ticarileşmelimidir ? Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir.Ticarileşmeyen hiç bir ürünün yaşama ve gelişme şansı yoktur. Bu tarihsel bir süreçtir.
Son dönem tartışmalar diyorum bu salt örnekleme amacıyla gündeme getirilmiştir.Keşke sanatçılar bu işten ciddi paralar kazanabilseler.Ticarileşmeyen bir eser nasıl devamlılık arzedecek.Bu konuda farklı görüşler olabilir ancak ben Max Weber gibi düşünüyorum.Dinin ticarileşmesi konusunda kendisine sorulan sorulara üstad dinin ticarileşmesi iyidir böylelikle yeni fikirlerle tanışılır ve kendi içine kapanması engellenmiş olur demiştir.Bizim açımızdan da keşke çizgi romanın sadece sahaf değeri olmamış olsaydı keşke piyasası oluşsaydı keşke yayınevleri bu rantı görüp bu işe el atsalardı.
Maalesef bunları görebilmek mümkün değil çünkü hala bizim açımızdan bile çizgi roman o kadar değerli bir ürün ki satın alabiliriz , kitapevleride satabilir ancak başka bir şey olmamalı tabusunun önünde duruyoruz.Peki ne olacak ticarileşmesinden kasıt nedir derseniz günümüzde sektör haline gelmesinden bahsediyoruz.İyi kötü karikatür dergileri halen yollarına devam edebilirken bu dergilerin içinde bile bir bant dahi olsa çizgi roman göremiyoruz.Karikatür dergileri ülkemizde çizgi roman sanatına gerekli desteği neden vermiyor bilemiyoruz.Son dönem bir iki proje var ama tutar mı şüphelerim var.Sorun dönüp dolaşıp halen ticarileşemeyen hobi aşamasında kalan bir sanat dalından bahsediyoruz.Sanatta ticarileşmelidir bu anlamda ama bayağılaşmadan.Ticarileşemezse yaşama şansı bulamaz.Bu bir realite karşıt görüşler de mutlaka olacaktır ama bir de hayatın gerçekleri var bu da onlardan birisi.Ticarileşmesi kötü bir şey değildir.Bu TABUNUN da yıkılması gerekir.Bir ressam emek verdiği bir eseri satamazsa bu eseri ne yapacak oturup hayır duasımı bekleyecek.Bu olabilecek bir şey değildir.

En büyük reformist yaşamın kendisidir.Yaşam sürekli deformasyonları reforme etmeye çalışan bir tekamül içinde hareket eder.Düzeltemediği deformasyonları buldozer gibi yıkar geçer.İhtilalle reforma arasında ki farkı hepimiz biliriz.İhtilal bir ev hakkında bu ev düzelmez yıkalım der , reformist ise çatısını tamir edelim diye düşünür.Yerine zamanına uzayda kapladığı şekle göre yer yer köklü çözümler yer yerde reformist yaklaşımlar üzerinde durulmalıdır.

Çizgi Romanında ülkemizde gelişebilmesi için mutlaka ama mutlaka ticarileşmesi gerekir.Çizgi Diyarının 10. yıl etkinliği ile ne alakası var derseniz.Tİcarileşemezse çizgi roman hepimiz okuyacak Marvel - DC ve kısmen Fumetti dışında bir şey bulamayacağız.Yerli çizgi romanın nesli tükenecek.10 yıl sonra Karaoğlanı kimse hatırlamayacak belki belki de Tolga kimdi denilecek.Hİkmet Bey keşke Karaoğlan yada Tarkan da çizse en azından bir macera.
Kişisel düşüncelerim bu şekilde geçen hafta Picasso ile ilgili dinlediğim bir anekdotla bitirmek istiyorum.
Picasso'nun yanına gelen adam büyük ressama bu şekilleri neden yapıyorsun halbuki çok yeteneklisin der.Picasso bu arada yere bir buğday tanesi çizer buğdayı gören bir tavuk koşarak gelir buğdayı gagalamaya başlar.Picasso adama döner : BİZ TAVUKLAR İÇİN RESİM YAPMIYORUZ der.
Selam ve saygılar.
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,003
Olaya dışarıdan bakıyorum.Üye değilim,ilk defa girdim bakıyorum diyelim.
Muazzam bir arşivi,muazzam etkinlikleri bir tarafa bırakayım.10 kocaman yıl,dolu dolu.Koca koca işletmelerin bile ayakta kalamayıp asma kilidi taktığı vakidir bu kadar uzun zamanda.
Forum ilk kurulduğunda ssk başvurusu yapan 3600 günden emekliliğe hak kazanır,yaşını beklerdi. :) Ne diyeyim ki başka.
Forumu kuran dostlara,siyahla grinin arasından sıyırıp yüz akı yapan yöneticilere,canla başla emek verenlere,canla başla paylaşım yapan can dostlara,yorum ve mesajlarıyla destek veren üyelere çok teşekkürler.
Nice 10 yıllara dostlar.Hep birlikte nice yıllara...
 
Üst