Çin'de Bir Köy Var Uzakta (O Köy Resim Yapıyor)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Çin'de Bir Köy Var Uzakta (O Köy Resim Yapıyor)
Ressamlar Köyü: Dafen

Çin'in güneydoğusunda Guangdong bölgesinde "Dafen" diye bir köy varmış. Bu köyün ahalisi bir grup ressamın öncülüğünde 1990 yılında bir girişim başlatmış. O zamandan beri ünlü ressamların ünlü tablolarının çok sayıda "reprodüksiyonlarını" yapıp tüm dünyaya satıyorlarmış. Bunlar orijinalleriyle aynı materyallerle (yağlıboya, suluboya vb) ve ressamların gözetiminde orijinaliyle aynı ortamlar (kanvas vb) üzerine yapıldıkları için fotografik reprodüksiyonlardan çok daha fazla rağbet görüyormuş. Üstelik Çin'de üretildikleri için de çok ucuz bir maliyeti oluyormuş. Bu faaliyet kolu köy için iyi bir gelir kaynağı, ülke için de hatırı sayılır bir döviz kaynağı oluşturuyormuş. 2006'daki yurtdışı satış rakamları 120 milyon dolarmış. Bu çoğaltma işlerinde çalışan köylüler genelde akademi eğitiminden geçiyorlarmış. Bu arada, öncelikle telif hakları eskimiş, yani ressamları en az 70 yıl önce ölmüş olan eserleri kopyalıyorlarmış (Bunun istisnası "Andy Warhol" ve "Salvador Dali"ymiş) Bir de piyasaya sürülürken bunların reprodüksiyon oldukları sıkı sıkıya belirtiliyormuş. Tabii bunların yanı sıra orijinal eserler de üretip ihraç ediyormuş köylüler.

Bu ressamlar köyü bana ülkemizdeki antik kent "Afrodisias"ı anımsattı. Aydın'ın Karacasu ilçesi yakınlarındaki bu antik kent MÖ 5. ve 1. yüzyıllar arasında bir sanat merkezi haline gelmiş. Burada ünlü bir "heykel okulu" varmış, hem öğrenci yetiştiriyor hem de çok miktarda ısmarlama heykel üretitip antik dünyanın her bölgesine gönderiyorlarmış. Bildiğiniz gibi bu kenti fotoğraf sanatçımız "Ara Güler" 1958'de tesadüfen , ünlü arkeoloğumuz "Kenan Erim" de ABD'den gelerek kazılara başlamış ve kenti gün yüzüne çıkartmıştı.

file

file

file

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Malatyalı

Aktif Üye
15 Şub 2016
287
577
speedforce
Şöyle bakıyorum da ne kadar özeniyorum bu insanlara. Kültür budur işte. Gelişmişlik medeniyet. Adamların sanata verdikleri değere bak. Bizim köylerde bırak sanatı millet birbiriyle toprak kavgası yüzünden hasım. geçen gördüm adam eline elektrikli testere alıp kalabalığa daldı. Neymiş; 10 santim arazisine girmişler. Bu adamdan nasıl sanat bekleyesin ? Avrupa'da, bir köy denecek küçüklükte kasaba, ismini tam hatırlamıyorum Masal Müzesi var. Bizde 1 metre kare boş olsun hemen avm dikiliyor. Üretmek, sanat icra etmek yok. Zaten nereye ediyorsun karşıt görüşlüysen suçlu çıkıyorsun. Bugün de değil Osmanlı zamanında bile bilime sanata çok önem verildiğini sanmıyorum. İstisnalar elbette var; Fatih Sultan Mehmet gibi. Ama son dönemleri iyice sanat ve bilim düşmanlığı ile dolu. Daha çok değil bir kaç ay önce ilköğretim öğrencisinin projesi gerekli bulunmadığından tübitak tarafından hiçe sayıldı kız gitti Avrupa'dan mansiyon ve burs aldı. O yarışmada Kuran okutulan fasulye birinci olmuştu bu arada.
 
Üst