Üç boyutlu kitapları hatırlıyor musunuz?

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Üç Boyutlu Kitapları Hatırlıyor Musunuz?
Kaynağındaki adlarıyla
Pop-Up Books (Fırlayan Kitaplar) veya "Movable books" (Hareketli Kitaplar)


Her çocuğun bir kez eline geçmiştir bu tür kitaplar. Hani kapaklarını açınca sayfanın içinden üç boyutlu bir şekil ortaya çıkıverirdi, sihir gibi gelirdi o zamanlar bu mucizevi değişim. Bu kitapların bazıları çok basit olurlardı, bazıları da bir büyük bir zekâ ve beceri ürünü olan karmaşık yapılı, muhteşem kitaplardı. Fiyatları da tabii ona göre olurdu. Tek bir sayfanın içine bir emek, sanat sıkıştırılmış olduğu için de hem çok az sayfaları olurdu, hem de bu sayfalar mukavva gibi kalın olurlardı. Doğrudan satın alınmazlardı nedense. Ya sünnet ya da yaşgünü gibi özel günlerde varlıklı ya da gün görmüş akrabalar, aile dostları tarafından hediye getirilirdi bunlar. Bende de çocukken bu kitaplardan birkaç tane vardı. Benim çocuklarım küçükken onlara da bu kitaplardan almak istedim, ama artık yıl 1990'lardı ve o eski kaliteli örneklerinden ortalarda pek kalmamıştı, onlarınki daha basit kaldı. Aşağıda ünlü illüstratörün adına kurulmuş olan "Norman Rockwell Müzesi"nde 22 Nisan 2012 yılında açılmış olan üç boyutlu kitaplar sergisinde sergilenmiş bazı örnekler var (arada başka örnekler de bulunuyor). Yeri gelmişken bu tür kitapların Batı'daki adı "Pop-up books" (fırlayan kitaplar). Bazen "Movable books" (hareketli kitaplar) da deniyor.


Pop_Up_Kitaplar.jpg


Fırlayan Kitaplar
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Bu üç boyutlu kitaplardan bir tane de bende vardı. Sene 1980'di yanılmıyorsam.. Konusu bir ayı ailesinin başından geçenleri anlatıyordu. 40 yıl düşünsem bu konu aklıma gelmezdi herhalde.. :) Beni o masum günlere götürdüğünüz için teşekkürler sevgili scanfan..
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,504
Benim hiç olmadı 3 boyutlu kitabım, kütüphanede var sanırım bu kitaplardan,

enteresan olması bakımından 1 2 adet tarayalım bunlardan.

Sağolasın kardeşim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232
Benim hiç olmadı 3 boyutlu kitabım, kütüphanede var sanırım bu kitaplardan,

enteresan olması bakımından 1 2 adet tarayalım bunlardan.

Sağolasın kardeşim.


Bu iş için bir düz tarayıcı değil de, galiba iyi bir fotoğraf makinesi kullanmanız gerekecek, sevgili "gandor08" dostum. Sizin bir süre önce satın almış olduğunuz üç boyutlu bir fotografik (planater) tarayıcınız vardı (Mustek miydi?), duruyorsa o da bu işler için çok uygun sayılabilir. Bu tür kitapları kopyalamayı düşünmeniz aslında çok iyi bir fikir. Sayenizde ÇD'nda birkaç tane de üç boyutlu kitabımız olacak demek ki. Şimdiden kolay gelsin.

 

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,062
2,792
üstad bunlara benzer üç beş hikaye kitabını kızıma almıştım çok sevinmişti ama malesef çocukların elinde fazla uzun ömürlü olmuyor sonradan 2 tane daha aldım oğlum saolsun benim kitabım diye ablasının kitaplarını paralıyor güya sahipleniyor.yani piyasa da baya çeşidi halen mevcut ama resimdekiler baya profesyonel eserlere benziyor.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,946
denize sıfır
Bende 2-3 tane vardı.
İyi bir zeka ürünü.
Ama bugün çocuklar tablet ve telefon dışında hiçbir şeye ilgi duymuyorlar maalesef.
 
Üst