Sene 1964 İstanbul Gazete Bayii Önü!!!

"penGO"

Süper Üye
12 Ara 2012
572
2,526
Sene 1964 İstanbul Gazete Bayii Önü!!!
Tanıdık simalara rastlayacak mısınız?


d1sdh3oxc8p17ga5b.jpg
 

İskenderunlu

Onursal Üye
29 Tem 2012
5,358
12,892
iskenderun-Hatay
Keşke o yıllarda çocuk olsaymışım diyeceğim ama o durumda da şimdiki yaşım 20 daha artmış olacak ve yaşlı başlı insan olacağım.:)Benim gibi yaşı 40 civarı olanlar gazete bayiilerinde bol bol Teks, Zagor, Mister No ve diğerlerini gördü.Şimdi ise sadece belirli noktalarda var ve kimse yüzüne bakmıyor tabii bizim dışımızda..
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
7-8 yaşlarında tanıştım çizgi romanla, her hafta ya perşembe günü ya cuma günleri gazete bayine (tek bayi şu anda kapandı) yeni yayınlar gelirdi, tabi bizler heyecanla gelecek arabayı, içinden çıkacak çizgi romanları beklerdik, sıra olmuş vaziyette. Çogu zaman paralarımızı birleştirip imece usulü ile alırdık çizgi romanlarımızı.

O zamanlarda bi ruh vardı, birliktelik vardı. Ne bileyim şimdiki çocuklarda bunu göremiyorum.

Velhasıl güzel günlerdi.

Teşekkürler üstadım.
 

hemşinli

Aktif Üye
11 Eki 2014
224
677
o yıllar ne güzel, ne pırıl pırıl yıllarmış; sinema ile birlikte, insanların en büyük eğlencesi haftalık çizgi romanlardı.. Türkiye'de çizgi romanın altın yılları olan 1960 lı, yetmişli yıllara yetişemesem de, son dönemi olan seksenli yıllara yetiştiğim için yinede şanslı sayılırım.. :)
fakat bizden sonraki gelen kuşak ne yazık ki bizim kadar şanslı değildi.. :(
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Teşekkürler "penGO!!!" bu ilginç konuyu açtığın için. Aslında bu benim için bir tür "déjà vu" gibi oldu, sanki bu konuyu daha önce görmüş gibiyim dedim ve hatırladım. Aynı konu geçtiğimiz yıllarda ÇD'nda bir başka forum konusunun altında açılmıştı ve ben de galiba aşağıda yazacaklarımı aynen o konunun altına da yazmıştım. Biraz önce aradım ama o mesajları bulamadım. Demek ki geçen yılki büyük çökme sırasında o konu da gitmiş.

Galiba şunları yazmıştım yukarıdaki resmin altına (aşağıdaki görselleri de eklemiştim): Bu fotoğraf 1964 değil de 1962 yılında çekilmiş olmalı. Bunun kanıtlarından biri de tezgâhta serilenen dergiler. Birisi "Karaca"nın "Arkadaş" dergisi. ÇD'nda da çoğu mevcut olan bu dergilerin, ne yazık ki tezgâhta duran sayısı bizde yok. Ancak Ocak 1962'de çıkmaya başlayan dergi kapağına Temmuz 1962'ye gelinceye kadar Red Kit resmi koymadı. Sıralı listemize göre de gene 1962 yılı içinde yayınına son vermiş olması lâzım. Fotoğrafın 1962 yılında çekilmiş olduğunun diğer bir kanıtı da, kapağında "Türkan Şoray"ın poz verdiği "Karnaval" dergisi. Derginin o sayısı çok meşhurdur. Erotik fotoğraflar yayımlayan "Karnaval dergisi" de 1962 yılı içinde çıkmaya başlamıştı sanırım. O tarihte henüz "Türkan Şoray Kanunları" ortada yoktu ve bu fotoğraf (ve dergi) daha sonraki yıllarda daha büyük bir sansasyon yaratmıştı. Silinmiş olan o mesajın altına "tezgahtaki dergilerin hepsini tanımlayan var mı?" diye sormuştum. ÇD dostları da o dergilerin bir listesini yapmışlardı.

O günleri hatırlattığınız için yeniden minnettarlığımı sunuyorum "penGO!!!" dostum.

Karnaval_T_rkan_oray.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

Başlıktaki fotoğrafı 1964 yılında bir fransız yönetmeni tarafından
çekilen bir belgeselden almıştım...
Videonun 30. saniyesinden sonra kadraja giriyor....:)


Evet, o filmi biliyorum, silinen mesajda o filmin Yotube linki de vardı galiba. Filmin bazı sekansları 1962 yılında çekilmiş olmalı (1964'te yayına verildiği doğrudur belki). Aslında o zaman aklıma şu olasılık da gelmişti: Acaba burası bir gazete bayii değil de "eski kitap" satan bir dükkân olabilir miydi?. Bir olasılık da gazete bayiinin "eski sayıları" da iade etmeyip sergiliyor olması. Ama bu olasılık zayıf, zira arada 2 yıl gibi uzunca bir zamam var. Tezhâhtaki diğer çizgi roman ve dergilerin tarihlerini çıkartabilecek dostlarımız olursa durum daha da netleşecek. Ben sadece iki derginin 1962 yılına ait olduğunu saptayabildim. Üçüncü saptamam "Hayat Ansiklopedisi fasikülü", görüldüğü gibi 18'inci fasikülü çıkmış (Hayat ansiklopedisi fasikülleri 1961-1963 yılları arasında dağıtıldı-6 cilt). Filmin 40. saniyesinde de şu aşağıdaki dergiler gözüküyor (görüntüyü biraz netleştirdim). Azıcık dedektiflik yaparsak bulacağız galiba. Yardııım!

İlgilendiğin ve konuyu "ateşlendirdiğin" için sana tekrar teşekkür ediyorum, sevgili "penGO!!!".


Pialat_stanbu.jpg



Edit:
Araştırdım: Film 1964 yılında "çıkmış". Ama çekimlerin hangi tarihte yapıldığı halâ meçhul. Filmin vizesi 1963'te alınmış, demek ki görüntülerin 1964'te çekilmediği kesin. Acaba sahnelerin tamamı o yıl mı çekildi? Dergilerin tarihlerini bulabilirsek çözeceğiz.


stanbul_Maurice_Pialat1.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316
İki yıl içinde çekilmiş belgeselleri kırpıp
1964 senesinde yayınlamışlar :)
1962 senesi doğru tespit scanfan dostum...
Teşekkürler...

Çok doğru bir tespit sevgili "penGO!!!".
Şimdiki baş döndürücü hızıyla kıyaslandığında, o yıllarda hayat daha yavaş geçiyordu. Bugünlerde bir filmin çekimlerinin başladığını duyuyoruz, sonra bir de bakıyoruz sinema dağıtımları filan bitmiş de filmin TV gösterimleri başlamış bile. Böyle bir enflasyon olunca da birçok şeyin değeri kalmıyor tabii. Çocukken "Topkapı" (1964, yönetmen Jules Dassin) filminin çekildiğini duymuştuk da seyretmek bir türlü kısmet olmamıştı. Uzun süre bekledik, zaman bir türlü geçmek bilmemişti. Film sinemalara geldiğinde zaten 9-10 yaşlarındaydık. Sinemada seyretim ama pek bir şey hatırlamıyorum. Uzun yıllar sonra TV ve video'da bilinçli bir biçimde izledim.

Bu arada "İstanbul" belgeselini çeken "Maurice Pialat" tanınmış bir yönetmenmiş (aktörmüş de aynı zamanda). Ben çekimlerin amatör olduğunu sanmıştım en başta, değilmiş meğer (kötü bir Youtube kopyasından seyrettiğim için olsa gerek). Uzun metrajlı filmleri de varmış Pialat'ın. 1960 ilâ 1964 yılları arasında Türkiye ile ilgili bir dizi kısa metrajlı belgeseli var. Türkiyede çektiği belgeseller "Chroniques Turques" (Türkiye günlükleri) adı altında gruplandırılmış ve şunlardan oluşuyormuş: Pehlivan, Istanbul, Byzance, La Corne d'Or, Bosphore ve Maître Galip. Muhtemelen birkaç yıla yayılan çekimlerden elde ettiği sekansları sonradan kurgulayıp bunlardan 6 adet belgesel çıkartmış.


edit@
Şu görseli de ekleyeyim, konu daha derli toplu olsun. Malum ÇD, görsel zenginliği ön plânda olan ve kaynak teşkil edebilecek düzeyde bir forum olma yolunda ilerliyor. Bu konunun tüm yönleriyle tek başlık altında olması önemli. Araştırdım, bu konu bir iki nostalji sitesinde daha yüzeysel biçimde ele alınmış.

Tezgâhta sergilenen dergilerden "Hayat" 31 Mayıs 1962 tarihini taşıyor.
Hayat_31_May_s1962.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,316

"LIFE" dergilerinin 1970 yılı sayılarına şöyle bir göz atarken, Amerikalı kadın fotoğrafçı "Berenice Abbott"un 1935'te çektiği bir fotoğrafa rastladım. Siyah beyaz fotoğrafın ustalarından "Berenice Abbott" (1898-1991) "Büyük İktisadi Buhran" yıllarında New York şehrini belgelerken bu gazete/dergi bayisinin önünü de çekip portföyüne eklemiş. Fotoğrafın tarihi 1935. Buradaki mesajın ilk sayfasında paylaşılan 1962 tarihli "İstanbul gazete bayisi önü" fotoğrafıyla ikisin yan yana koydum ki küçük bir kıyaslama yapabilelim. Her ikisinde de sergilenen dergiler daha çok magazin türünde (ABD buhrandan yavaş yavaşçıkıyor ve dergiler toplumdaki değişimin bir yansıması). Ancak her iki fotoğraf arasında hem çeşitlilik olarak hem de sayısal olarak bir eşitsizlik hemen göze çarpıyor. İki fotoğraf arasında 30 yıla yakın fark var.

İstanbul, 1962. Bir gazete bayii önü:
1962_stanbul_Gazete_Bayii.jpg


New York, 1935. Bir gazete bayii önü:
LIFE_1970_12_Dec_11_011.jpg

 
Son düzenleme:
Üst